Oradea. Mai mult de 8 ani au fost necesari pentru a se dovedi că în cazul Patriciei Aktaa (fetița moartă în spital din cauza unei infecții cu Salmonella) a fost vorba de ucidere din culpă și malpraxis.
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au pronunțat, în 8 iunie, sentința finală în cazul Patriciei Scorțe.
„Respinge, ca nefondate, recursurile în casaţie declarate de inculpata Călinescu Georgeta şi de partea responsabilă civilmente Generali Asigurări SA pentru Ardaf SA, împotriva Deciziei nr. 715/A din data de 08 decembrie 2017 a Curţii de Apel Oradea, Secţia penală şi pentru cauze cu minori. Obligă recurenta inculpată la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Obligă recurenta parte responsabilă civilmente la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Obligă recurenta inculpată Călinescu Georgeta în solidar cu recurenta parte responsabilă civilmente Generali Asigurări SA pentru Ardaf SA la plata către părţile civile Scorţe Sorin Sandu şi Scorţe Delia Clara a sumei de 11.900 lei, cu titlu de onorariu apărător ales, şi a sumei de 2.900 de lei, cu titlu de cheltuieli de transport, reprezentând cheltuieli judiciare efectuate de părţi în procesul penal”, se arată în decizia Înaltei Curți.
Astfel, dr. Călinescu rămâne cu condamnarea la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani, pronunțată în dosar de Curtea de Apel Oradea.
[related-post post_id=”1949170″]
Precedente judiciare
Cazul Scorțe (cum și Gruie) aproape că poate fi considerat un precedent judiciar, dată fiind dificultatea câștigării proceselor având ca obiect malpraxisul. Cu siguranță, acesta va fi invocate în litigii de această natură, nu doar în Bihor, ci în întreaga țară.
,,E nevoie de o schimbare de mentalitate, de o schimbare de legislație pentru ca orice cadru medical care comite o eroare medicală să răspundă în fața legii, civil sau penal, după caz. Dacă dr. Călinescu Georgeta nu a reușit să mușamalizeze acest dosar, cu tot “arsenalul” pe care l-a avut la dispoziție, atunci cred că toți medicii ar trebui să fie responsabili, să fie mult mai atenți și să nu manifeste dispreț față de pacient, față de actul medical și chiar față de jurământul depus.
Pe de altă parte, nu orice deces sau vătămare corporală din culpa a unei persoane trebuie să ducă la concluzia că medicul e vinovat. Fără să exagerez, pentru a câștiga definitiv un caz de malpraxis presupunea (sper la trecut ) o luptă de genul lui David cu Goliat”, este de părere Răzvan Doseanu.
Avea zile
După cei 8 ani, mama Patriciei, Delia Scorțe, este sigură că fetița ei ar fi putut fi în viață dacă dr. Georgeta Călinescu și-ar fi făcut meseria cu bună-credință și responsabilitate.
„Patricia putea fi în viață azi, dacă nu i-ar fi luat Georgeta Călinescu orice șansă de a supraviețui.
Da, malpraxisul există în România și trebuie recunoscut, pentru a se realiza schimbarea de mentalitate pe care cu toții ne dorim să o vedem și să o simțim. Sper din tot sufletul ca următorul copil care se va afla în locul Patriciei să meargă sănătos acasă, să aibă șansa la viață, iar părinții lui să aibă șansa de a-și vedea copilul crescând. O șansă la viața pe care Patri nu a primit-o… Am avut încredere în Justiție și voi avea și de acum înainte. Le mulțumesc lui Dumnezeu și Patriciei că ne-au dat forța să luptăm până la final. Mulțumesc avocatului Răzvan Doseanu și minunatei sale echipe pentru toată munca și implicarea din toți acești ani! Mulțumesc pentru îndârjirea de a lupta până în ultima secundă. Mulțumesc familiei și vouă, tuturor celor care ați crezut în dreptate și în cauza noastră și ne-ați fost alături în toți acești ani”, a scris Delia Scorțe pe pagina ei de facebook.
Citiți principiile noastre de moderare aici!