Dacă primarul Ilie Bolojan (PNL) acuză conducerea CJ că face jocuri de imagine și dă bani primarilor liberali pe ce aceștia nu au nevoie, desigur că președintele Consiliului Județean are o altă optică.
Deși primarul de Oradea și-ar fi dorit bani de la Consiliul Județean pe alte proiecte, șeful de la Județ, Pasztor Sandor (UDMR), subliniază că Oradea are suficienți bani. De altfel, bugetul Oradiei este mult peste cel al Consiliului Județean. Pasztor respinge din start ideea că s-au alocat bani pe ce nu a fost nevoie. „Măcar am alocat ceva bani. S-au alocat bani către 93 de unități administrativ-teritoriale (din cele 100 existente în Bihor – n.red.). Nu există alocare de bani către vreun UAT pentru care să nu existe cerere depusă la CJ Bihor. Școlile au depus actul către CJ Bihor. Parohia slovacă a depus actul către CJ Bihor. Nici nu poți promova HCJ fără o cerere în acest sens”, spune Pasztor, referindu-se la banii alocați de CJ Bihor către școlile „Ady” și „Szacsvay”, din Oradea. Așadar, că banii au fost ceruți sau nu de Primăria Oradea, nu mai importă, pentru șeful CJ Bihor.
Primarul Bolojan susține că administrația locală nu poate cheltui banii trimiși de CJ Bihor pentru școlile pomenite, pentru că fie funcționează în sedii proprietate privată, cazul Liceului „Ady”, fie sunt clădiri în litigiu, cazul Școlii „Szacsvay”.
„Am dorit să contribuim”
Iată teza susținută de către Pasztor, care încearcă să arate că, de fapt, primarul Bolojan folosește un standard, din motive politice: „Anul trecut am auzit timp de opt luni discursul primarului cum că de ce nu renovăm clădirea Filarmonicii sau alte clădiri în aceeași problemă juridică.
Fundația pentru Protejarea Monumentelor lucrează la studii de fezabilitate pentru clădiri gen Filarmonica, care se află fix în aceeași situație juridică cu Școala «Szacsvay». Iar anul trecut, în permanență, Primăria atenționa să renovăm clădirea.
Ideea era să facem o înțelegere în comun cu Episcopia Romano-Catolică. S-au pornit aceste discuții și sunt în fază de finalizare, ca județul să dea bani pentru clădirea Filarmonicii, iar orașul la «Szacsvay». Banii se pot cheltui pentru documentație, nu văd nicun impediment. Doamna Lipoveanu și Fundația pentru Protejarea Monumentelor la asta lucrează, iar noi am dorit să contribuim la acest SF.
În ceea ce privește Liceul «Ady», acolo este o problemă mare, ce persistă de ani de zile, cu încălzirea, aflată într-o situație deplorabilă. Au depus un act către noi, prin care încercau să primească un sprijin privind sistemul de termoficare din curtea școlii. Dar și rețeaua interioară e praf și pulbere.
S-a făcut inclusiv o ante-măsurătoare. Nu în clădire, nu în clasele școlii, ci în exterior. Așa s-a ajuns la concluzia că 180.000 de lei ar costa schimbarea integrală a sistemului, pentru a îmbunătăți încălzirea”. Pasztor consideră nefezabilă propunerea primarului Bolojan, de achitare a lucrărilor de către proprietar – Mănăstirea Ursulinelor – din banii încasați pe chirie (circa 30.000 lei/lună). Motivul: s-ar prelungi prea mult situația ce afectează elevii.
Prefectura, băgată-n joc
În situația în care banii virați Consiliului Local și Primăriei Oradea de către Consiliul Județean vor fi folosiți cu altă destinație, precum Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, există posibilitatea unui conflict juridic instituțional. „În acest caz, vom vedea ce zice și Prefectura Bihor”, răspunde Pasztor, întrebat dacă există posibilitatea ca CJ Bihor și Primăria Oradea să ajungă chiar în instanță. Dar, vorba lui Pasztor, până acolo mai există un aviz pe care Prefectura trebuie să-l dea Hotărârii de Consiliu Local adoptate de Primăria Oradea.
http://www.bihon.ro/scandal-cu-scolile-maghiare-in-consiliul-local/2083934
Citiți principiile noastre de moderare aici!