Confruntat cu lipsa de fonduri pentru reabilitarea clădirii fostei Policlinici mari, din strada Republicii 35, preşedintele Consiliului Judeţean îi propune primarului de Oradea un mare schimb imobiliar. Consiliul Judeţean ar renunţa la uriaşa clădire-ruină în favoarea Primăriei, care ar urma s-o reabiliteze şi s-o folosească în ce scop pofteşte. Motivul: chiar dacă clădirea-ruină ce se întinde pe 5.388 mp valorează câteva milioane de euro, reabilitarea acesteia ar costa alte câteva milioane de euro, pe care CJ Bihor nu le are.
Pasztor motivează că Judeţul nici nu are ce face cu clădirea, chit că CJ Bihor are acum un sediu neîncăpător, de 1.000 mp. Ar avea nevoie de unul nou, dar nu mai mult de 2.000 mp, spune şeful de la Judeţ, precizând că e mai ieftin să construiască un sediu de la zero, decât să reabiliteze clădirea de pe Republicii.
Dacă Primăria ar fi interesată să preia fosta Policlinică, în schimb CJ Bihor ar prelua de la Primărie, ca monedă de schimb, fostele cinematografe Libertatea şi Transilvania, în condiţiile în care, subliniază Pasztor, CJ Bihor finanţează teatrele şi Filarmonica din Oradea. De asemenea, cele patru spaţii unde funcţionează filiale ale Bibliotecii Judeţene, în Parcul 1 Decembrie, B-dul Dacia, Decebal şi în Episcopia. Ilie Bolojan nu are încă o reacţie la propunerea lui Pasztor.
Consiliul Judeţean pritoceşte o propunere cu care să vină către Primăria Oradea, în ciuda culorilor politice diferite. Este vorba despre un troc imobiliar, pe care preşedintele Pasztor îl propune primarului Bolojan.
„Nu avem bani disponibili pentru reabilitarea imobilului. Noi vom veni cu o propunere în faţa plenului CJ Bihor săptămâna viitoare, privind posibilitatea vânzării clădirii de pe str. Republicii 35. Avem inclusiv posibilitatea ca Oradea să fie partener în această problemă”, afirmă Pasztor. Udemeristul îi aruncă mănuşa lui Bolojan şi îi sugerează acestuia că fosta Policlinică ar putea fi reabilitată şi redată circuitului sanitar.
La schimb, Consiliul Judeţean doreşte fostele cinematografe Libertatea (Palatul Vulturul Negru) şi Transilvania (Piaţa Ferdinand), subliniind că actul cultural e dus în spate tot de Consiliul Judeţean. „Actul de sănătate este dus parţial de Oradea, dar actul cultural este dus şi susţinut integral de Consiliul Judeţean”, afirmă Pasztor, precizând că se vor face evaluări pe imobilele respective, cărora li se mai adaugă alte patru spaţii ale Bibliotecii Judeţene, pentru care CJ plăteşte chirie Primăriei. „Se pot face evaluări pe aceste imobile, la fel şi pentru clădirea Policlinicii. Să vedem dacă există diferenţă, vom vedea cum se compensează”, afirmă Pasztor, care nu vede clădirea fostei Policlinici mari ca pe un viitor sediu al CJ Bihor. „Nu avem banii disponibili, dar şi dacă am avea, suprafaţa de acolo reprezintă dublul necesităţilor noastre”, conchide Pasztor, autoidentificat ca fiind păstorul culturii din Oradea, din poziţia sa de şef la Judeţ.
L-ar scoate la mezat
În situaţia în care nu va reuşi să înstrăineze imobilul Primăriei Oradea, Pasztor Sandor anunţă că-l va scoate la licitaţie, spre vânzare, cu anunţ prealabil publicat în Catalogul European de Licitaţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!