Președintele Consiliului Județean Bihor se arată, în continuare, preocupat de problemele generate de închiderea granițelor Ungariei și, mai nou,de cele ale României. Mii de navetiști transfrontalieri sunt, în continuare, afectați sub o formă sau alta.
După ce i-a scris ministrului român de Externe pe tema navetiștilor blocați la frontieră, iată că acum Pásztor are o solicitare și la ministrul de Interne, Marcel Vela. Șeful CJ Bihor îi cere acestuia ca persoanele care-și desfășoară munca în cealaltă țară decât cea de domiciliu să nu fie trimiși la izolare vreme de 14 zile.
Legitimația de serviciu și adeverința de la locul de muncă, ori faptul că traversează granița pentru a-și îngriji părinții bătrâni ori persoanele cu handicap din familie, ar trebui să fie suficiente pentru evitarea luării acestei măsuri față de aceștia, consideră președintele Pásztor, care dă exemplul reglementărilor de acest tip între Austria, Ungaria și Slovacia, țări aflate, de altfel, în Spațiul Schengen.
Restricții nedorite
Redăm adresa trimisă de Pásztor ministrului Marcel Vela:
“Având în vedere problemele complexe cauzate de pandemia COVID-19 în țara noastră, iar în zona graniței de vest confruntându-ne în plus și cu alte situații particulare, în calitate de președinte al Consiliului Județean Bihor, vă adresez rugămintea de a remedia situația cetățenilor români care își desfășoară activitatea profesională în Ungaria, respectiv a acelor cetățeni români care trăiesc în Ungaria și realizează naveta zilnic în țara noastră la lucru, sau pentru a-și îngrijii părinții bătrâni. Aceasta decurge din faptul că, prin anumite prevederi ale Ordinului Militar nr. 3, se restricționează grav desfășurarea activității profesionale pentru un grup numeros de oameni din perimetrul graniței de vest a României. Este vorba de mii de oameni.
Propunerea noastră este ca prevederea care îngreunează traiul zilnic a mii de familii din zona transfrontalieră româno-maghiară, în speță izolarea la domiciliu pentru 14 zile, să nu se refere și la acele persoane ce își desfășoară munca în cealaltă țară decât cea de domiciliu. În acest sens, pentru a facilita prestarea muncii, persoanele în cauză ar trebui să prezinte la punctul vamal legitimația de serviciu și adeverința de la locul de muncă ce atestă desfășurarea activității profesionale pe cealaltă parte a graniței naționale, sau că vin să îngrijească părinții bătrâni, persoanele cu handicap din familie (pe baza declarației din Ordinul militar nr. 3). Menționăm că acest aspect este reglementat similar propunerii noastre în țările vecine nouă – Austria, Ungaria, Slovacia etc.
Facem precizarea că săptămâna precedentă, prin adresa nr. 6869/2020 înaintată Ministerului Afacerilor Externe, conducerea Consiliului Județean Bihor a atras deja atenția asupra situației dificile în care ar putea ajunge mii de cetățeni români, dacă pentru această situație aparte din zona transfrontalieră nu se găsește de urgență o soluție punctuală”.
Trimite articolul
XAurescu a stat de vorba cu ungurii doar pana a rezolvat coridorul umanitar pt miticii si rromii care se intorc din diaspora, de chestia cu navetistii di zona de vest il doare-n cot !
Pasztor, precum 99,99% dintre navetistii transfrontalieri au dubla cetatenie, romana si ungara. De ce nu le scrie ungurilor, lui orban viktor, lui szijjarto peter, lui kövér lászló? Si cei din udmr? Sau nu vor sa-i deranjeze pe sefii lor de la Budapesta?
-
nu e chiar asa amice, cei care si-au luat case in Ungaria in satele de langa frontiera in proporte de minim 50% sunt etnici romani fara dubla cetatenie. si pt cultura ta generala min. de externe ungar incearca de 2 sapt sa se inteleaga cu Aurescu pe tema asta , dar nu prea il bagau in seama cei din Bucuresti.