Două tinere studente bihorence au transformat pasiunea pentru creşterea animalelor în afacere. Cele două tinere au moştenit pasiunea pentru animale de la tatăl lor, cel care le susţine şi în dezvoltarea fermei. Gemenele Denisa şi Daniela Buzle sunt studente la Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea şi, în acelaşi timp, sunt beneficiarele unui proiect pe fonduri europene de 40.000 de euro prin care dezvoltă o fermă de oi. Ferma care acum numără peste 1.000 de capete a fost pusă pe picioare de tatăl fetelor. „Fără ele nu ne-am descurca. Ne-ar parea bine să continue cu ferma dar să îşi găsească şi un loc de muncă” spune Daniel Buzle, tatal fetelor.
Pasiune
Cele două tinere au crescut la ţară, printre animale, astfel că şi-au dorit să profeseze în domeniu. Au făcut un proiect şi l-au depus pe măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri. „În 2012 am început cu actele iar anul următoar proiectul a fost aprobat. Pot să spun că până acum merg toate bine. Am primit banii, iar o bună parte din ei i-am investi în achiziţionarea de teren. Ferma trebuie să se extindă în fiecare an”, spune Daniela Buzle.
Pentru cele două fete ziua începe dis-de-dimineaţă, când pot fi întâlnite în hala cu produse lactate din Piaţa Mare, din Oradea. O dată marfa vândută, gemenele se pregătesc să meargă la cursuri la facultate. În weekend, în vacanţe sau după ce termină cu orele de la facultate tinerele sunt la fermă. Pe lângă oi, fetele se ocupă şi de creşterea altor animale. Denisa are în proprietate aproape 200 de oi, 40 de familii de albine, 3 vaci şi 2,5 hectare de teren, în timp ce Daniela se poate lăuda cu aproximativ 800 de oi, 5 vaci şi 8 hectare de pământ.
Astfel, dacă brânza şi laptele sunt vândute pe piaţa din Oradea, când vine vorba despre vânzarea mieilor lucrurile sunt diferite. Aceştia ajung pe piaţa ţărilor arabe. Doar primăvara trecută peste 500 de miei au luat drumul exportului într-un singur transport.
Citiți principiile noastre de moderare aici!