În urmă cu câteva zile a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România (ANFPISDR).
Executivul subliniază faptul că formarea profesională iniţială în sistem dual este alternativa optimă pentru operatorii economici care au nevoie de forţă de muncă bine calificată în acord cu cerinţele actuale ale posturilor şi a culturii organizaţionale a companiilor din România.
Această autoritate a fost înfiinţată având în vedere interesul unui număr important de companii cu capital românesc sau străin, în special din industria auto, tipografică, prelucrarea metalelor, agricultură, utilităţi, turism, construcţii, infrastructură rutiera s.a., de a deveni furnizori de formare pe componenta de instruire practică. Pe de altă parte, această autoritate a luat fiinţă ţinând cont de consultările cu mediul de afaceri prin întâlniri tematice specifice industriilor sus-amintite. În urma acestor întâlniri a rezultat necesitatea introducerii programelor de formare profesională în sistem dual după modelul german, model consacrat şi recunoscut la nivel european, prin performanţele obţinute în formarea profesională iniţială şi integrarea absolvenţilor pe piaţa forţei de muncă.
Rol şi atribuţii
Autoritatea are ca rol fundamental organizarea şi dezvoltarea formării profesionale iniţiale în sistem dual din România. Autoritatea realizează studii, strategii, prognoze, precum şi alte lucrări strategice necesare, care să fundamenteze deciziile cu privire la organizarea şi dezvoltarea formării profesionale iniţiale în sistem dual şi contractează, în cazuri justificate, servicii de consultanţă pentru realizarea rolului său.
ANFPISDR are printre atribuţii organizarea şi coordonarea formării profesionale iniţiale în sistem dual din România; adaptarea cerinţelor formării profesionale iniţiale în concordanţă cu nevoia de forţă de muncă calificată a operatorilor economici; identificarea, anticiparea şi analiza periodică a nevoilor de competente cerute de piaţa forţei de muncă şi introducerea de calificări noi în formarea profesională iniţiala în sistem dual. Tot autoritatea este cea care reglementează şi asigură calitatea formării profesionale iniţiale în sistem dual a elevilor, precum şi a personalului din cadrul unităţilor de învăţământ şi al operatorilor economici implicaţi în formarea profesională prin învăţământul dual. De asemenea, gestionează în format electronic baza de date cuprinzând contractele individuale de pregătire practică în sistem dual şi monitorizează respectarea de către părţi a clauzelor contractuale. Conducerea Autorităţii este asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi. Preşedintele este ordonator terţiar de credite.
Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Autorităţii se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
În cadrul Autorităţii se înfiinţează şi funcţionează opt birouri regionale în zonele de dezvoltare din România, organizate ca direcţii în structura acesteia.
În Bihor
În judeţul Bihor mediul de afaceri a aşteptat cu nerăbdare înfiinţarea Autorităţii. Mai mulţi membri ai Asociaţiei Firmelor Bihorene (AFB) au făcut demersuri pentru învăţământul în sistem dual. În prezent, AFB caută candidaţi care să înveţe meseriile de mecanic auto şi tinichigiu auto. „Elevii trebuie să ştie că mai sunt locuri pentru mecanici auto şi tinichigii auto. Avem solicitări din partea agenţilor economici, care oferă şi o bursă lunară de 200 de lei, care se adaugă la bursa oferită de stat, de 200 de lei”, ne-a informat Dorin Culic, vicepreşedinte AFB.
„Înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual este un lucru bun, care s-a făcut şi la demersurile noastre. Aşteătăm să fi sprijiniţi de această autoritate”, a precizat Radu Silaghi, directorul executiv al AFB.
Citiți principiile noastre de moderare aici!