O gură de oxigen pentru contribuabilii care se confruntă cu dificultății financiare generate de lipsa temporară de disponibilități bănești. În 20 noiembrie 2018 ANAF a actualizat un document cu caracter informațional intitulat „Eșalonarea la plată”, în care sunt prevăzuți pașii care trebuie urmați pentru a beneficia de această facilitate fiscală, reglementată de legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, titlul VII, cap IV.
Ce trebuie făcut?
„Eșalonarea la plată se solicită în baza unei cereri depuse la organul fiscal competent și se acordă doar acelor contribuabili aflați în dificultate temporară de plată, dar care au capacitate financiară de plată pe perioada de eșalonare. Aceștia trebuie, totodată, să îndeplinească, simultan, câteva condiții: să nu se afle în procedura insolvenței sau în dizolvare, să nu fie atrasă răspunderea potrivit legislației privind insolvența și să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal”, ne-a explicat avocat Delia Luca.
Eșalonarea se poate acorda pe o perioadă de până la cinci ani, în măsura constituirii unei garanții, pentru toate obligațiile fiscale restante înscrise în certificatul fiscal precum: impozite, taxe, contribuții și alte sume datorate bugetului general.
„Este foarte important de reținut! Pe perioada esalonării, contribuabilii pot beneficia și de amânarea la plată a penalităților de întarziere și în final chiar la anularea acestora prin decizie, care se comunică contribuabilului odată cu decizia de finalizare a eșalonării la plată”, spune Delia Luca.
De această înlesnire la plată pot beneficia şi persoanele fizice.
Specialistul avertizează că simpla depunerea a cererii prin care se solicită acordarea unei eșalonari la plată nu suspendă nici executarea și nici calculul accesoriilor. Măsurile de executare silită se supendă de la data comunicarii deciziei de eșalonare la plată.
„Contribuabilii nemultumiți de deciziile primite le pot contesta pentru motive de nelegalitate și netemeinicie, în condițiile Codului de Procedură Fiscală și ale Legii contenciosului administrativ 554/2004”, a subliniat Delia Luca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!