Această informaţie a fost propagată ieri de către ex-ministrul Apărării, Ioan Mircea Paşcu (PSD), după ce a vizitat Centrul NATO de la Oradea. Paşcu spune că acestea sunt datele oferite de către cei din NATO.
Fost ministru al Apărării în perioada când România era încă stat candidat la NATO, Ioan Mircea Paşcu (PSD) este bucuros că ţara noastră este azi în Alianţa Nord-Atlantică, într-o perioadă în care Rusia „îi desconsideră pe cei pe care îi sunt inferiori din punct de vedere militar”. „Bine că suntem în NATO!”, concluzionează europarlamentarul.
Cât despre Oradea, Paşcu spune că centrul găzduit de oraşul nostru, pe strada Armatei Române, este „socotit a fi cel mai bun Centru de Excelenţă dintre toate cele 19 de pe teritoriul NATO”. Pesedistul a spus că, din fotoliul de ministru, a muncit, la rându-i, pentru înfiinţarea acestui Centru de Excelenţă NATO.
Întrebat ce şi-ar evidenţia din cei cinci ani de eurodeputăţie, Paşcu a vorbit despre un raport întocmit în 2012, privind clauza de apărare şi clauza de securitate din Tratatul UE. „Astăzi, problema a devenit extrem de actuală, pentru că sunt ţări UE care nu sunt membre NATO. Ţările UE care nu sunt membre NATO sunt apărate de către NATO”, spune Paşcu.
Precedent periculos
Întrebat dacă este Rusia o ameninţare pentru NATO şi UE, Paşcu a afirmat că „practicile pe care le adoptă Rusia nu sunt acceptabile”. Dar nu Rusia în sine, adaugă pesedistul. „Ce ar mai rămâne din Europa dacă fiecare stat ar ocupa teritorii pe care le-a avut în trecut? Nu ar mai rămâne nimic, dacă creăm precedente şi apoi ori ei, ori alţii le repetă”, a afirmat Paşcu, cu tâlc. De altfel, fostul ministru a admis că România ar trebui să se uite cu atenţie la parteneriatul Budapesta – Moscova.
În privinţa felului în care România şi NATO reacţionează la provocările unor demnitari ruşi, Paşcu a făcut referire la „vizitele, exerciţiile militare şi fregatele NATO”. „Este ceea ce se cheamă «reasigurare strategică». În primul rând SUA, apoi Canada, Franţa. Remarc absenţa strălucită a Marii Britanii. Mă aşteptam ca Marea Britanie să aibă un gest, dar iată că nu este”.
Candidat pentru alegerile europene, Paşcu îşi va lansa a doua a volumului „Bătălia pentru NATO” în sala Filarmonicii de Stat, în cadrul unei întâlniri cu cadre militare în rezervă şi în retragere, la care vor participa şi simpatizanţi şi militanţi PSD.
Ieri, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang a declarat, de lângă Paşcu, faptul că PSD îşi propune pentru aceste alegeri europarlamentare un scor electoral de 25% în Bihor. „Ar reprezenta, practic, cel mai bun scor pe care l-a obţinut partidul din 2004 încoace. Ar fi un bun moment să arătăm ce vom putea la toamnă”, consideră şeful social-democraţilor bihoreni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!