Monitorizarea se face prin observarea cu ochiul liber sau cu luneta a comportamentului pasarilor migratoare în aer, verificari la sol sau din barca.
Pe teritoriul judetului, aceasta monitorizare se face de specialisti din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului, în colaborare cu Garda de Mediu, grupul Milvus, Directia Apelor Crisuri Oradea si primariile care administreaza luciurile de apa.
Fise zilnice
„În judetul nostru, monitorizarea a început din data de 12 octombrie. Printre locurile în care se fac aceste monitorizari se numara Statia de Epurare Oradea, lacurile de baraj de la Urvid, Uileacu de Cris, lacul Cefa, Tamasda, Martihaza”, a precizat Calin Mocanu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Bihor.
În urma actiunilor de monitorizare, specialistii din cadrul APM completeaza zilnic o fisa. Acestea sunt trimise apoi pentru centralizare la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Cluj.
„Din fericire, pâna în prezent nu au fost semnalate simptome de îmbolnavire, manifestari atipice sau exemplare moarte în rândul pasarilor migratoare în judetul Bihor. Acesta monitorizare va continua cu atât mai mult cu cât, în ultimele zile, în tara noastra au fost semnalate înca doua focare”, a precizat Zenaida Luncan din cadrul APM Bihor.
Simona Drimbau
Citiți principiile noastre de moderare aici!