Un nou parc eolian se doreşte a fi construit în extravilanul Salontei. Dezvoltatorul, o firmă cu proprietari preponderent italieni ar investi aproximativ 14 milioane de euro pentru construirea a şase mori de vânt, de înălţimi până la 100 de metri. Planul urbanistic zonal a ajuns în evaluare la Agenţia de Protecţia Mediului(APM) unde par să înceapă şi dificultăţile în calea proiectului, ridicate de vecinătatea sensibilă cu rezervaţia Cefa – Pădurea Rădvani, care adăposteşte specii de păsări pe cale de dispariţie în ţară sau în Europa. APM a cerut un aviz de la custodele rezervaţiei dar şi un punct de vedere de la Asociaţia Grupul MILVUS. Ornitologii organizaţiei nu văd cu ochi buni o astfel de vecinătate, din cauza distrugerii habitatelor păsărilor dar şi pentru că existenţa uriaşilor cu elice implică riscul rănirii sau omorârii păsărilor protejate.
„O problemă specială la acest parc eolian este că afectează singura populaţie de dropie din ţară. Dacă pierdem această populaţie, pierdem specia din ţară”, atrage atenţia preşedintele ong-ului…
Şase mori de vânt
Solicitarea avizului de mediu a ajuns la APM la începutul anului, în februarie şi a fost depusă de administratorul Jurcă Constantin, în numele asocierii de firme Compania Eoliană SA şi Salonta Mic Wind Farm SRL, pentru un plan urbanistic zonal referitor la „Amplasare Parc Eolian Salonta 9,6 MW”. „E vorba despre şase mori de vânt, cu axul rotorului la înălţimea de 96-100 de metri. Dezvoltatorul este Compania Eoliană, deţinută majoritar de firme italiene. Investiţia estimată este de 14 milioane de euro”, spune administratorul Jurcă Constantin.
Un prim răspuns dat solicitării de APM ridică problema de mediu a investiţiei. „Având în vedere faptul că amplasamentul planului este situat în vecinătatea sitului Natura 2000 ROSPA0097 Pescaria Cefa – Pădurea Rădvani, respectiv Parcul Natural Cefa, iar una dintre turbine este situată la limita sitului menţionat anterior. Planul urmează a fi supus procedurii de adoptare cu aviz de mediu”, se arată în adresa APM Bihor.
Cer părerea specialiştilor
„Vom merge pe procedura legală, şi până acum am urmat calea firească: am solicitat certificat de urbanism, am fost îndrumaţi spre APM pentru avizul de mediu şi cred că urmează o întâlnire a grupului de lucru”, precizează administratorul.
Din acest grup de lucru fac parte reprezentanţi ai APM Bihor, ai Gărzii de Mediu Bihor, ai DSP Bihor, ABA Crisuri Oradea, Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Salonta, ROMSILVA Sudrigiu – custodele sitului, şi Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul MILVUS.
APM cere, pentru avizare, avizul custodelui sitului Natura 2000 ROSPA0097 Pescăria Cefa – Pădurea Rădvani, respectiv Parcul Natural Cefa privind realizarea planului propus şi un punct de vedere privind posibilul impact asupra avifaunei din zona de implementare a planului de la organismele cu experienţă în domeniul protecţiei şi conservării păsărilor, Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul MILVUS Târgu Mureş sau de la Societatea Ornitologică Română – Biroul Regional Cluj-Napoca
Dezacord pe mediu
Cu Grupul MILVUS, la fel ca şi cu custodele rezervaţiei, se anunţă o dezbatere tensionată. Ornitologii organizaţiei nu văd cu ochi buni o astfel de vecinătate. „Se pierd habitatele şi păsările pot fi lovite de elice”, consideră Papp Tamas, preşedintele ONG-ului. „O problemă specială la acest parc eolian este că afectează singura populaţie de dropie din ţară. Dacă pierdem această populaţie, pierdem specia din ţară”, atrage acesta atenţia.
Biolog inelator autorizat, reprezentantul ONG-ului consideră că parcul eolian pune „probleme reale pentru populaţiile care cuibăresc acolo, spre exemplu prădătorii suferă din cauză că liniile de tensiune medie li se interpun între cuiburi şi zonele de hrănire. Cu puţină înţelegere din partea investitorilor, se pot opri morile de vânt pentru câteva zile când zona e tranzitată de migratoare”.
Papp Tamas zice că, de regulă, problemele cu parcurile eoliene apar pentru că dezvoltatorii nu iau în calcul protecţia mediului ca principiu de pornire a investiţiilor. „Noi am sesizat problema vecinătăţii cu Pădurea Rădvani cu un an înainte de faza de PUZ. Am discutat la Primărie şi păreau că au înţeles că mutarea parcului eolian cu câţiva kilometri, la estul oraşului, rezolvă problema. Acum constatăm că nu s-a făcut nimic în acest sens. Zona Cefa Rădvani e foarte sensibilă, una dintre cele mai sensibile din ţară”, consideră biologul.
Pădurea Rădvani, Delta Vestului
„Pescăria Cefa şi zonele umede din apropiere sunt cel mai important loc din vestul României pentru cuibăritul păsărilor de baltă, respectiv pentru speciile migratoare. În incinta pescăriei şi în pădurea Rădvani cuibăresc efective importante din şase specii de păsări ameninţate la nivelul Uniunii Europene. Două specii de interes conservativ global sunt prezente: raţa roşie şi şoimul dunărean. În timpul migraţiei, respectiv iarna, lacurile şi zonele deschise din apropiere sunt folosite de efective importante de egrete, raţe şi gâşte. Anual, pe aici trec peste 80 de mii de păsări de baltă”, spune pagina web a sitului Natura 2000.
Cristina Ghilea
Citiți principiile noastre de moderare aici!