Te pregătești să pleci în vacanță cu familia peste doar câteva zile și constați, surprins, că tocmai ce a expirat pașaportul copilului? Sau ești un român din Diaspora, venit în țară pentru câteva zile, și afli că trebuie să te întorci, dincolo, în țara de adopție? Ghinion!, vorba ilustrului ocupant al Cotrocenilor.
Tocmai s-a schimbat legea, iar pașaportul temporar nu mai poate fi eliberat în trei zile, darămite în două ore. Iar aceasta a intrat în vigoare așa, tam-nesam, fără o campanie informativă serioasă în prealabil și, colac peste pupăză, într-o perioadă cum nu se poate mai proastă, ce coincide cu concediile estivale.
Medical, familial sau profesional
Numai dacă urgența poate fi dovedită irefutabil de către solicitant, doar atunci Serviciul de Pașapoarte va binevoi să elibereze pașaportul simplu temporar, în termen de trei zile. Altfel, aștepți două săptămâni, garantat. Nu înainte ca un funcționar să decidă cum poftește să aplice legea care, deși intrată în vigoare, încă nu are norme metodologice.
Deoarece legea prevede că, de-acum, eliberarea pașaportului temporar în regim de urgență este posibilă doar „cu documente care să ateste motivele de sănătate, familiale sau profesionale, care determină necesitatea și urgența deplasării persoanei în străinătate”. Iar dacă documentele pe care socoți oportun să le atașezi la dosar vor fi considerate neconvingătoare, asta e. Te conformezi, constatând cum Statul Român îți lezează un drept garantat de Constituție: dreptul la liberă circulație.
Șeful Cancelariei Prefectului, Răzvan Puia, și șefa Pașapoartelor Bihor, Claudia Varga, afirmă că, procedând astfel, Statul vrea să-și educe cetățenii să solicite pașaportul electronic, cel care se eliberează acum pe perioade de până la zece ani, reducându-se presiunea la ghișee.
Doar că, procedând așa, Statul Român demonstrează încă o dată că nu dă doi bani pe cetățeni, buni doar să plătească impozite și, desigur, să voteze.
Citiți principiile noastre de moderare aici!