Aflat la a doua generaţie de cursanţi specializaţi în Quality Assurance, proiectul Şcolii Informale de IT, al Asociaţiei pentru Educaţie Informală din Cluj Napoca, s-a extins, începând din 18 noiembrie şi în Oradea.
Desi în centrul atenţiei au fost cursanții primei sesiuni educaţionale a şcolii, de pe toate cele trei domenii de studiu (Java, Web și .NET-Automated Testing) cu care Şcoala Informală de IT îşi face debutul in Oradea, publicul numeros s-a putut bucura şi de inspiratele alocuţiuni ale reprezentanţilor unor firme de prestigiu din localitate, ai autorităţilor locale sau ai Griffiths School of Management, care este principalul partener local din cadrul iniţiativei. Invitatul special al evenimentului a fost Steve Lowisz, renumitul antreprenor și speaker american, care a facut o interesantă pledoarie pentru necesitatea dezvoltării unor resurse umane de calitate, care să poata deservi industria IT & Software.
Asociaţia pentru Educaţie Informală a luat fiinţă în anul 2013, la Cluj Napoca, la iniţiativa unui grup de acţiune format din persoane ce provin deopotrivă din mediul academic, IT & software sau al antreprenoriatului, toţi achiesând la un ţel comun, acela de a oferi soluții pertinente unor probleme stringente cu care se confruntă piața forței de muncă din România și – implicit – multe dintre societățile care își desfăşoară activitatea pe piața de IT & Software din țara noastră. Aceste probleme țin cu precădere de faptul că piața locurilor de muncă a ajuns la un dezechilibru “acut”, datorat contrastului mare dintre nevoia de specialiști și resursele umane specializate, insuficiente atât din punct de vedere numeric cât şi calitativ.
Grupurile de public țintă avute în vedere de către inițiatorii proiectului Școlii Informale de IT sunt formate atât din persoanele interesate să acceadă la locuri de muncă motivante, cât și din societățile de IT & Software dornice să recruteze personal bine pregătit, entuziast și dotat cu competențe și aptitudini practice, testate de specialiști cu largă recunoaștere în domeniu.
„Mediul de afaceri orădean resimte o tonificare puternică pe segmentul IT & Software, într-un context în care opțiunile de recrutare existente în piața locală a resurselor umane specializate sunt extrem de limitate”, a declarat Sebastian Văduva, președintele Asociației pentru Educație Informală și decan al Griffiths School of Management. „Cu puțin efort, Oradea ar putea deveni un al doilea punct de atracție ardelean pentru marii angajatori ai industriei IT & Software din România, călcând astfel pe urmele fratelui său mai mare, municipiul Cluj Napoca”, a mai completat Sebastian Văduva.
Parteneri de prestigiu
„Oradea are mare nevoie de o astfel de școală informală, în care predarea să fie axată cu precădere pe transmiterea unor deprinderi practice, ce ţin de cele mai recente tehnologii din IT, dar și pe inițierea în acest domeniu a acelor persoane care nu dispun de un background în IT, dar care caută să-și reorienteze cariera spre un domeniu de vârf din economia României”, afirmă Marcel Anghel, facilitator și Shareholder la Qubiz.
Proiectul Şcolii Informale de IT se bucură deja de sprijinul unor parteneri de prestigiu, care provin din domenii dintre cele mai diverse, cum ar fi: IT & Software prin: Qubiz, Mobiversal, Paymo, KeyTicket, Neobyte, Russmedia, Dotboost, E-Spres-Oh, Fortech, Endava, SDL; academic prin: Griffiths School of Management – Oradea; bancar prin BCR; consultanţei de afaceri prin: Soluţii Avansate şi Talpoş & Partners; psihologiei muncii prin: Psihoselect și alte organizații cum ar fi Bye Bye Stud.
Așadar, începând din 22 noiembrie 2014, sloganul Scolii Informale de IT (”Pașaportul tău de intrare în industria IT”) capătă ecou și în Oradea, constituind și aici o oportunitate pentru oricine vrea să facă reconversie profesională sau să înceapă o carieră în IT.Detalii suplimentare despre proiectul “Şcolii Informale de IT” se pot găsi pe website-ul Asociaţiei Pentru Educaţie Informală: www.scoalainformala.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!