După ani de discuţii şi negocieri pe diverse variante, edilii s-au decis asupra căii de urmat în proiectul reabilitării pasajului Vulturul Negru. Au renunţat la varianta de a reface mozaicul cu actualul contractant al lucrării – Marconst SRL şi vor rezilia unilateral contractul cu această firmă. „Am luat decizia de reziliere unilaterală. Mâine (marţi n.r.) la ora 9:00 se recepţionează ceea ce s-a executat cum trebuie la partea de infrastructură”, spune viceprimarul Mircea Mălan, referindu-se la înlocuirea reţelelor de apă şi canalizare, la canalul tehnic şi la placa de beton de sub actualul mozaic. „Noi vom scoate la licitatie lucrările de pavaj mozaicat şi vom executa anul acesta mozaicul”, precizează vicele.
Şi proiectul?
Lucrarea din pasajul Vulturul Negru este finanţată cu bani europeni în contul unui proiect gestionat prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest (ADR NV). Mălan susţine că proiectul „nu este afectat în niciun fel”. „Vom folosi în continuare banii europeni contractaţi. După ce se receptionează ceea ce s-a efectuat corect, paretea de infrastructură, se vor face calculele şi vom şti fiecare parte, cât datorăm şi cât ni se datorează”, zice Mălan.
Edilii s-au consultat cu cei de la ADR NV, care le-au comunicat că Agenţia nu este interesată de raporturile juridice ale Primăriei cu firmele executante, ci că urmăreşte ca implementarea proiectului să se facă în acest an.
Decizia rezilierii unilaterale a contractului îngroapă, practic, firma Marconst, cel puţin în privinţa bănoaselor lucrări cu statul. La pachet cu rezilierea unilaterală, Primăria trebuie să sesizeze firma la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, care va emite un certificat constatator prin care i se va interzice Marcost accesul la lucrări publice vreme de doi ani. Cel mai probabil firma nu va accepta rezilierea unilaterală de bunăvoie şi va ataca decizia în instanţă. Din punctul de vedere al Primăriei, asta înseamnă amânarea termenului la care şi-ar putea încasa penalităţile de întârziere dar pentru constructor, rezilierea poate înseamna chiar şi falimentul.
Soluţii ratate
Marcost SRL a fost unic ofertant la licitaţia pentru reabilitarea pasajului Vulturul Negru. În 2013, când firma a chemat Primăria la predare, edilii au refuzat să preia lucrarea din cauza mai multor deficienţe – diferenţe în colorit care dau un aspect „dalmaţian”, fragilitatea materialului care prezenta deja fisuri, care în timp au devenit crăpături sau faptul că apa bălteşte şi nu curge în canalizaţia pluvială.
Rezilierea unilaterală a contractului vine după după mai multe încercări de a reface pavajul sub contractul cu Marconst. Anul trecut, în iunie, Marconst a adus noi meşteri din Budapesta, pentru o mostră de mozaic, însă nici calitatea acesteia nu a convins.
La începutul acestui an, primarul Ilie Bolojan anunţa că mozaicul se va reface cu altă firmă şi că se poartă negocieri cu Marconst ca aceasta să suporte o parte din cost. Se pare că negocierile au eșuat, pe fondul lipsei de bani a firmei şi Primăria va rezilia unilateral, intenţie ce se va comunica ofricial către Marconst marți dimineaţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!