Lucrările de reabilitare a pasajului din clădirea Bazar, parte din imobilul situat pe str. Madach Imre se apropie de final. Spaţiul cu încărcătură istorică edificat în anul 1899, dominat de elemente arhitecturale în stil eclectic cu denumirea pasaj pietonal, care face legătura între str. Madach Imre şi str. Republicii, va fi pus în evidenţă şi revalorificat prin lucrările de reabilitare care sunt în curs de execuţie, transmite municipalitatea orădeană.
„Pasajul va fi folosit doar ca spaţiu pentru activitzăţi culturale: expoziţii de carte sau vânzare de reviste şi cărţi. Nu vor fi premise activităţi comerciale gastronomice”, insistă Primăria.
Astfel, contractul de lucrări conține închiderea celor două căi de acces spre strada Republicii, respectiv strada Madach Imre, cu uşă-vitrină din profile metalice cu supralumina, geam float securizat.
Proiectul a fost autorizat de Direcția de Cultură și Culte
Pe cele două uși de sticlă este imprimată imaginea tâmplăriei originale dispărute, conform unor imagini de arhivă. Lucrarea prevede și „demontarea uşilor şi ferestrelor din lemn sau PVC existente şi refacerea lor din lemn stratificat; schimbarea unitară a celor 4 uşi de acces dinspre pasaj spre spaţiile comerciale şi spre curţile interioare precum şi a celor 4 ferestre tip vitrine ale spaţiilor comerciale”.
Cu program
Conform unei înțelegeri cu proprietarii de locuințe din clădire, accesul în pasaj pentru public va fi permis numai un anumit interval de timp, pe baza unei programări de închidere automată a uşilor. Accesul proprietarilor imobilului se va face pe bază de cartelă. De asemenea, întregu spațiul pasajului va rămâne necompartimentat. Sistemul de iluminat interior a fost înlocuit cu un iluminat architectural alcătuit din aplice, aparate de iluminat cu fascicul larg orientat în jos şi în sus, banda LED montata perimetral vitrinelor si ferestrelor. Pardoseala este realizată din piatră porfir la fel ca în Piaţa Ferdinand.
„Lucrările de reabilitare se vor finaliza până la sfârşitul lunii martie după care va urma procedura de recepţie”, informează Direcția Patrimoniu Imobiliar din Primărie.
Trimite articolul
XPe vremea lui Filip era o porcarie unde se vindeau carti, reviste si ziare. Acum va fi un loc unde turistii vor traversa
-
Și care-i problema ta? Am cumpărat o grămadă de cărți și reviste de acolo. Tot activitate culturală se numește.
-
toti prostii vor cultura, noi vrem dezvoltare si betoane
-
Scuze, am uitat că ești doar un troll.😁
-
-
Tin minte anii inceputul anilor 90, imediat dupa revolutie, eram copil si mai mergeam pe acolo, erau tarabe cu reviste si carti, dar si vechituri, eram fascinat ca era un spatiu aparte, era acoperit, dar si foarte larg, nu era exterior, dar nici o camera.
E foarte bine ca se reface ca mai demult, sigur voi trece pe acolo, sper sa regasesc atmosfera din trecut, macar un pic.
Este foarte bună inițiativa. Păcat ca sunt așa putini cititori de cărți la noi în România.La școală nu te mai învață să citești o carte, se promovează cum sa dai cadouri la profesori ca să primească copilul note bune și mai departe cum să dea șpagă ca să primească un post bun cu leafă mare și muncă ioc.
-
adevarat