Refăcut după perioada postdecembristă, Conacul Komaromi din satul Otomani, comuna Sălacea, a găzduit, miercuri seara, un concert din programul naţional SoNoRo Conac, concert dedicat iubitorilor muzicii de cameră.
Cunoscut în perioada secolului XX ca fiind mândria vechii familii Komaromi, conacul a căpătat de-a lungul timpului mai multe întrebuințări. A fost grădiniță și apoi sediu CAP. Odată cu revoluția şi căderea regimului comunist, conacul a ajuns într-o stare avansată de degradare. În 2010, Primăria din Sălacea a lansat un proiect împreună cu orașul Gyula din Ungaria. S-au accesat fonduri europene în valoare de 500.000 de euro, iar astăzi conacul s-a transformat în casă de expoziții, o frumoasă atracție turistică pentru cei ce ajung în Valea Ierului. Interiorul, de inspirație barocă, și-a recăpătat strălucirea de odinioară. Mai multe colecții sunt acum disponibile pentru vizitat, iar la altele se lucrează: mobilier, ceramici, împletituri, unelte de pescuit din Valea Ierului şi o sală de conferinţe.
Porțile conacului au fost redeschise în anul 2014, iar de atunci impozanta bijuterie arhitecturală din mijlocul pădurii poate fi vizitată în timpul săptămânii, între orele 9:00-16:00.
Conacul şi-a redeschis porţile şi pentru melomani, astfel că iubitorii muzicii de cameră şi-au dau întâlnire miercuri, 7 iunie, la Conacul Komaromi, pentru un program muzical compus din piese de Ludwig van Beethoven, Franz Schubert şi Ernst von Dohannyi. Evenimentul face parte din Circuitul SoNoRo Conac 2017, un program cultural care şi-a propus să readucă muzica de cameră în clădirile istorice şi care programează concerte în Iaşi, Buzău, Braşov, Olt, Dolj, Covasna şi în Bucureşti.
Programul muzical de la conacul Komaromi a fost susţinut de muzicienii Kirill Troussov (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Leo Schmidt (violoncel). Iniţiatorii acestui proiect cultural spun că Circuitul SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns.
„Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural”, spun cei de la Asociaţia SoNoRo.
În deschidere, primarul comunei Sălacea, Horváth Béla, a ținut să precizeze importanța acestui eveniment artistic atât pentru satul Otomani, cât și pentru Valea Ierului, aducând acel plus de care este nevoie pentru revigorarea vieții culturale în Țara Bihorului.
Totodată, trebuie remarcat că încep să își arate sustenabilitatea proiectele europene transfrontaliere, ba mai mult, îndeplinesc un rol social aparte, nefructificat în ultimile decenii în mediul rural, majoritatea programelor culturale concentrându-se în orașe, a mai precizat edilul comunei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!