„Un lucru pot să anunț: o să suferim puternic. Cea mai gravă problemă este că Guvernul ne-a tăiat și finanțarea pentru instituțiile de cultură. Din iulie – august nu o să avem bani. Nu avem de unde. Suntem complet descoperiți la DGASPC și la instituțiile de cultură”, anunță președintele Consiliului Județean, Pásztor Sándor. „Trebuia să ni se aloce 19,6 milioane pentru cultură, dar s-a abrogat acest lucru, printr-o OUG, în aprilie. Acești 19,6 milioane reprezintă 40% din cheltuielile pe un an”, arată Pásztor. În decembrie 2019, președintele UDMR Bihor, senatorul Cseke, anunța că Guvernul va prelua, în 2020, o parte din finanțarea Teatrelor „Regina Maria” și „Szigligeti”, dar și a Filarmonicii de Stat Oradea, finanțate până acum exclusiv din bugetul Consiliului Județean Bihor. Iată însă că socoteala din iarnă nu se mai potrivește cu cea din primăvară, iar încasările tot mai proaste la bugetul de stat lasă pe dinafară instituțiile socotite ca fiind “periferice”.
Sunt șanse mari ca nici banii pentru șomajul tehnic în care au fost trimiși artiștii să nu mai vină de la Guvern. “Ca să nu rămână oamenii fără bani, am plătit tot noi”, arată președintele Pásztor. În cazul Protecției Copilului – DGASPC Bihor, legea obligă Guvernul să cofinanțeze cu 50%. “Deocamdată am primit doar 10% din sume. Acolo ne lipsesc 40 de milioane. Cu cele 20 lipsă de la cultură, avem o gaură de 60 de milioane”, recunoaște președintele Pásztor. Și abia ce urmează împărțirea banilor către primării, pe criterii politice. Unele comunități vor suferi cumplit. Cel mai probabil, cele cu primari PSD.
Vom suferi puternic
Este vorba despre banii pentru primării. O dată schimbată majoritatea în plen, PNL vrea să-și taie partea leului. Mang invocă protocolul semnat anul trecut între PNL, UDMR, PSD și ALDE, dar azi, liberalii îl interpretează altfel.
Consiliul Județean ar urma să împartă 27,3 milioane de lei către cele 100 de primării din județul Bihor. Însă, în practică, președintele Pásztor crede că banii ce vor fi virați primăriilor vor fi mai puțini, din cauza neîncasărilor la buget, în contextul crizei economico-sanitare.
Pentru 21 mai, este convocată ședința CJ Bihor, iar liberalii vor partea leului, mai cu seamă că acum au majoritate în plen. În ultima ședință de Consiliu, Ionel Avrigeanu i-a pus în vedere președintelui Pásztor să țină cont de noua majoritate din CJ, PNL + ALDE. „Suntem la jumătatea anului și foarte multe primării se confruntă cu probleme financiare, inclusiv de funcționare. Să pregătiți o ședință de CJ în care să repartizăm cotele defalcate. În spiritul acestui protocol, există azi în CJ o altă majoritate dovedită la votul pentru buget și să țineți cont de acest lucru, în momentul în care pregătiți această ședință”, i-a cerut alesul județean Avrigeanu, lui Pásztor. Simțindu-se vizat, vicele PSD Bihor, Ioan Mang, a invocat protocolul semnat anul trecut, în iulie, între PNL, UDMR, PSD și ALDE.
Prin acest „pact al gulerelor albe”, cele patru partide se angajau ca jumătate din banii aflați la dispoziția CJ să fie alocați în baza solicitării primarilor, bazată pe ponderea numărului primarilor fiecărei formațiuni semnatare. Iar cealaltă jumătate „va fi decisă de formațiunile aflate la conducerea executivă a CJB, pe baza solicitărilor primite și a priorităților stabilite de aceasta”, se arată în înțelegerea semnată în iulie 2019.
Acum interpretează protocolul…
„În protocol nu se vorbește de majorități în Consiliu, ci de conducerea executivă a Consiliului, care nu a fost schimbată. Vreau să știu dacă poziția PNL este de a respecta protocolul sau de a nu-l mai respecta. Majoritatea e vremelnică, întotdeauna se pot găsi oameni care să treacă dintr-o parte în alta, să voteze în funcție de interese. Nu s-a schimbat conducerea executivă, care are răspunderea pentru ceea ce se întâmplă în Consiliul Județean. Dacă doriți să schimbați conducerea executivă, aveți nevoie de o majoritate de două treimi”, i-a aruncat Mang cuscrului Avrigeanu.
„Se presupune că o conducere executivă are și majoritate. În acest caz, conducerea executivă nu are o majoritate și nu poate decide”, a reacționat Avrigeanu, făcându-l pe Mang să regrete și mai mult virajul ALDE, dar și al vicepreședintelui Bodea (trecut la Pro România) către PNL, formând o majoritate de 18. Azi, PSD și UDMR au doar 16 consilieri, prin decesul consilierului Péter I. Zoltán.
Amenințări. Rolul ALDE
Cu acea ocazie, Mang i-a amenințat pe liberali că, dacă nu respectă azi protocolul, după alegeri „o să suporte consecințele, dacă PNL nu mai are majoritate”. „Azi, avem un protocol semnat de Mang, Cseke, dl Bolojan și dl Blejan. Dacă nu-l respectați, înseamnă că dl Bolojan nu are cuvânt”, a încheiat Mang. Capul PSD Bihor este principalul vizat de schimbări, de vreme ce PNL și ALDE au majoritate în plen, iar UDMR are președinția și este posibil aliat al PNL Bihor, în viitorul mandat.
„Și ALDE Bihor se află într-o poziție ciudată. Tăriceanu se luptă cu Guvernul, iar aici semnează cu PNL. Cine să voteze cu un partid care s-a lipit cu PNL?”, întreabă Mang, deranjat și de virajul politic făcut de filiala condusă de Ciprian Blejan.
„În 2016, o parte a bihorenilor ne-au investit cu încrederea lor, dovadă faptul că astăzi avem 87 de aleși locali, care ne reprezintă în 54 de UAT. Pe noi ne interesează, în mod clar, ca proiectele reprezentanților noștri în consiliile locale să se regăsească pe lista celor finanțate și prin fondurile alocate de Consiliul Județean. Prin urmare, propunerea ce va fi înaintată Consiliului Județean va fi una susținută în comun de PNL și ALDE”, a reacționat Blejan, conștient că aleșii locali ALDE au nevoie să pună pe masă proiecte, pentru a putea fi realeși. Iar pentru aceasta, au nevoie de fonduri de la Județ…
Trimite articolul
Xnu inteleg de ce teatrul si filarmonica apartin de CJ si nu de primarie, doar nu vin aia din Marghita sau Beius la concerte simfonice si spectacole de teatru in Oradea… sau lui bolovan ii place sa stapaneasca si se zbate doar pt. institutiile cu profit ?
Intotdeauna, indiferent de care ciuma a fost la butoane, toate au apasat pe umerii cetateanului, a contribuabilului. Ce sabii isi ascut neispravitii astia ? N-au venit niciodata cu solutii viabile pentru cetatean, de fapt cel care tine tara asta prin munca, taxe si impozite.
-
adevarat si trist 🙁
Mai aduceti si voi de acasa , ati carat cu caru cand aveati :))
Proasta gestionare a banului public pune CJ într-o situație foarte delicată.Pai cum se face stimabililor din conducerea executivă ,că sa ajuns aici , acum in plina pandemie pe lângă faptul că voi nu ați contribuit decât simbolic la ajutorarea spitalelor, desi trebuia sa sprijiniti toate spitalele din județ ,ieșiți fara pic de rușine și mustrare de conștiință sa ne spuneți că nu mai aveți bani pentru DGASPC și instituțiile de cultură…pai domnilor găsiți soluții că de aceea ați râvnit la aceste funcții publice, iar daca nu sunteți capabili DATI-VA DEMISIA.Cine răspunde de lipsa hranei , a materialelor de protecție etc din centrele DGASPC, daca dvs efectiv dați faliment?Pe voi vă interesează doar de respectarea protocoalelor politice,se apropie alegerile și va arde focul la degete, nu găsirea de soluții pentru depășirea acestei situații dificile din punct de vedere sanitar-economic.
-
Poi nici bolovan nu a gasit nici o solutie pt Aeroportul Oradea si nici el nu isi da demisia