Igor Lungu, actor al Trupei Arcadia a Teatrului Regina Maria Oradea este originar din orașul Bălți, Republica Moldova. Și-a dorit foarte mult să monteze un text în limba română pentru copiii români din Bălţi. La iniţiativa lui, Teatrul Regina Maria a făcut un parteneriat printr-un proiect transfrontalier cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, în cadrul căruia a fost montat spectacolul „Apolodor, pinguinul călător” după un text de Gelu Naum, în adaptarea scenică și regia lui Igor Lungu.
Este pentru prima dată în istoria acestui teatru din Bălţi când se montează un text al dramaturgului român Gelu Naum. Trupa Arcadia are de câţiva ani în repertoriu spectacolul „Apolodor, pinguinul călător”, care s-a bucurat de succes şi e foarte iubit de copii. Aşa încât, teatrului din Bălţi i-au fost puse la dispoziţie schiţele de decor şi costume, modelul de afiş, iar teatrul din republica Moldova a investit în producţie: decoruri, costume, actori, spectacolul fiind făcut în oglindă cu cel de la Oradea.
În spectacolul din Bălţi joacă tinerii actori Alisa Popa, Igor Sevciuc şi Daniel Nideico, alături de actorul emerit Gheorghe Crudu. Scenografia este semnată de orădeanca Oana Cernea, coregrafia de Irina Formariuc, pictor costume fiind Elena Crudu. La repetiții, echipa artistică a avut onoarea de a primi vizita de lucru al Ministrului Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan.
Premiera spectacolului a avut loc în 15 martie. Din partea Teatrului Regina Maria au fost prezente Andreea Costea, director Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria, Ramona Gabriela Nemeş, secretar artistic la Teatrul Regina Maria, şi în calitate de regizor, actorul Trupei Arcadia, Igor Lungu.
Parteneriatul transfrontalier a fost creat cu scopul de a veni în întâmpinarea copiilor români din Bălți și de a consolida legăturile culturale prin teatru. La premieră, Ina Ilasciuc-Ungureanu, director general al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, a mulţumit teatrului orădean şi actorului Igor Lungu pentru posibilitatea de a monta acest spectacol.
„Le mulţumim în primul rând pentru că îl avem pentru prima dată pe Gelu Naum în scena naţionalului bălţean pentru că, cine nu-l cunoaşte pe Apolodor? Este un personaj care este foarte mult tipărit, se învaţă şi la şcoală, şi la grădiniţă, şi este pentru noi ceva nou pentru că putem să le oferim şi copiilor din literatura românească ceva nou”, a precizat, pentru TV Bălţi, Ina Ilasciuc-Ungureanu.

Premiera spectacolului “Apolodor, pinguinul călător” la teatrul din Bălţi Foto: TRM
Pentru Igor Lungu a fost un proiect de suflet: „E un spectacol plin e viaţă, care te motivează, un spectacol în care eu mă simt ca pinguinul care tot umblă. De naştere sunt din Bălţi şi de aici am plecat cu mulţi, mulţi ani în urmă. Mulţumes colegilor mei de la Teatrul Regina Maria că mi-au permis să fac proietul acesta, şi Teatrului «Vasile Alecsandri», celor de la muzică, lumini, şi actorilor că au avut răbdare şi m-au ascultat”.
Andreea Costea şi-ar dori o mini stagiune a Trupei Arcadia în Republica Moldova. Motiv pentru care a fost prezentă şi la Chişinău pentru a încheia parteneriate cu Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” şi cu Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”.
De altfel, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” a invitat deja Trupa Arcadia să participe cu spectacolul „Uriaşul egoist” în regia lui Ciprian Huţanu, la festivalul internaţional care se va organiza în toamnă cu ocazia aniversării a 80 de ani de la înfiinţarea teatrului.
În urma parteneriatelor încheiate cu toate cele trei teatre din Republica Moldova, Trupa Arcadia se va deplasa acolo cu două spectacole: „Muzicanţii de Bremen” şi „Uriaşul egoist”, ambele regizate de Ciprian Huţanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!