Consiliile județene ale celor trei județe au încheiat un acord pentru dezvoltarea infrastructurii și a turismului din Munții Apuseni.
[eadvert]
Obiectivele parteneriatului sunt amenajarea și modernizarea traseului rutier „Padiș/ Apuseni”, situat administrativ în cele trei județe, dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României” și protejarea turiștilor în zona de interes.
„Un alt scop este protejarea și promovarea patrimoniului etnografic, folcloric, a arhitecturii tradiționale și a biodiversității zonei carstice. Comunele vizate sunt: Gârda de Sus, Arieșeni, Scărișoara (Alba); Pietroasa, Budureasa (Bihor); Beliș, Mărgău, Săcuieu și Mărișel (Cluj)”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Bihor.
Legături mai bune spre Padiș
În cadrul acordului, CJ Bihor și-a asumat amenajarea și modernizarea traseului rutier Padiş – Ic Ponor, la limita cu județul Cluj, precum și a drumului de legătură (continuare a DJ 763) între Județul Alba – Județul Cluj – Județul Bihor, din cătunul Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecția cu DJ 750), situat pe teritoriul administrativ al Județului Bihor.
„Consiliul Județean Bihor lucrează în prezent la studiile topografice pentru drumul dintre Padiș și Ic Ponor. Urmează ca în cursul lunii iulie să se realizeze și studiile geologice, în așa fel încât la finalul lunii august să avem studiul de fezabilitate finalizat. Aceste studii au fost întârziate din cauza faptului că stratul de zăpadă nu ne-a permis să lucrăm în primăvară. Detaliile legate de al doilea drum care leagă Platoul Padiș de Gârda de Sus urmează să fie clarificate la o primă întâlnire pe care o vom stabili în cursul lunii iulie. Parteneriatul cu cele două Consilii Județene va însemna un plan comun de dezvoltare pentru zona Munților Apuseni”, a precizat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.
Modernizarea drumurilor de legătură
CJ Alba va realiza lucrări pe traseul Călineasa – Vf. Clujului – intersecţia DJ 750, iar Consiliul Județean Cluj va moderniza drumul de legătură (continuare a DJ 763) între Județul Alba – Județul Cluj – Județul Bihor, din cătunul Ic Ponor către Comuna Gârda de Sus (intersecția cu DJ 750), situat pe raza administrativ-teritorială a Județului Cluj.
„Consiliul Județețean Cluj deja a asfaltat peste 20 de kilometri pâna la limita cu județul Bihor, printr-un proiect pe fonduri europene, urmând să modernizeze alți peste 15 kilometri”, mai arată sursa citată.
Reprezentanții celor trei județe vor să se concentreze și pe promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni – „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României”. Aceștia urmează să identifice valorile turistice comune ale celor trei județe, realizarea unei rețele integrate de trasee, crearea unui plan de promovare și dezvoltarea în comun a unor produse turistice specifice.
Produse autentice și ghid de arhitectură
Un alt obiectiv este valorificarea patrimoniul etnografic, folcloric și a arhitecturii tradiționale. Autoritățile din cele trei județe urmăresc să stimuleze crearea de produse autentice, promovarea gastronomiei locale și produselor meșteșugărești, precum și elaborarea un ghid de arhitectură / construire pentru încadrarea în specificul zonei.
„În plus, vor organiza acțiuni de conștientizare și de informare privind conservarea biodiversităţii şi a patrimoniului natural în rândul comunităţilor locale, vizitatorilor și administrațiilor publice locale”, mai precizează comunicatul.
Parteneriatul dintre cele trei consilii județene va fi aprobat în ședințele ordinare ale celor trei instituții, la finalul acestei luni, urmând ca în cursul lunii iulie să aibă loc prima întâlnire de lucru a celor trei președinți: Ion Dumitrel, Ilie Bolojan și Alin Tișe. Tot atunci va fi semnat acordul, care se încheie pe o perioadă de 10 ani.
Trimite articolul
XE o treabă bună asta, totuși dacă o să furați mai puțin la asfalt poate că o să terminați drumurile conform proiectelor….
Frumoasă țară, păcat că e locuită.
-
Klaus Schwab e prietenul tau?
-
Nu, ăla e prietenul lui Unom Vasile Gheorghe.
-
Drumul Padiș – Ic Ponor este 90% pe teritoriul jud. Cluj, de ce îl asfaltează CJ Bihor? Nu mai are nebunul chel unde sa mai pună ceva asfalt probabil.
Si sa vedeti voi dupa terminarea drumului cu ce spor va pelca padurea spre alte destinatii turistice. Drum asfaltat = loc stricat!! Exemple sunt nenumarate….