Sunt contabilii doar niște șoareci care mănâncă cifre? Ce așteaptă antreprenorii de la profesioniștii contabili? Cum ar trebui să fie relația dintre experții contabili și antreprenori? Care sunt provocările cu care se confruntă experții contabili și cum încearcă aceștia să le facă față? Există parteneriat ideal între profesioniștii contabili, antreprenori și autoritățile locale?
[eadvert]
Sunt doar câteva întrebări la care s-au căutat, și la unele s-au și găsit, răspunsuri, în cadrul conferinței organizate de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) Filiala Bihor, în colaborare cu Asociația Firmelor Bihorene, joi, 27 octombrie 2022, în Cetatea Oradea.
Consiliere
Deschiderea conferinței, la care au participat circa 80 de profesioniști contabili și antreprenori, a fost făcută de Renate Popescu, președintele CECCAR Bihor.
„Să ai un expert contabil bun, trebui să investești în el. Vom discuta ce înseamnă plusul pe care un expert contabil poate să îl aducă pentru o societate comercială. Aș mai vrea să vorbim despre relația dintre antreprenor și contabil. Despre ceea ce ne dorim noi, ca experți contabili, să îmbunătățim în relația cu antreprenorul, să scoatem în evidență aspectele pozitive în relațiile cu antreprenorii. Dar am dori să evidențiem și anumite aspecte pe care dorim să le îmbunătățim. Pe de altă parte, îi rugăm pe antreprenori să ne spună cum ar dori să îmbunătățească relația cu expertul contabil și ce și-ar dori mai mult decât primesc în baza contractului de colaborare”, a subliniat președintele CECCAR Bihor la începutul conferinței.
Robert Șova, vicepreședintele CECCAR România, prezent la eveniment, a precizat că: „parteneriatul pentru reziliență este soluția care poate să miște un pic toate politicile publice”.
Acesta a constatat că, de foarte multe ori, contabilitatea este rezumată la evidența contabilă. „Contabilitatea este o știință mult mai complexă și cred că are un potențial mult mai mare pentru business-urile care aleg să lucreze cu un expert contabil. Eu consider că, componenta care aduce cea mai mare valoare colaborării expertului contabil și antreprenor este componenta de consiliere”, este de părere Robert Șova.
Pe de altă parte, acesta a observat percepția autorităților asupra optimizării, ca și cum ar fi ceva rău. „Nu este de rău, atâta timp cât eu respect legea. Este evident că trebuie să-i ofer antreprenorului soluția prin care el, în mod legal, să plătească cât mai puține taxe și impozite. Dacă ai o problemă, fii în stare să faci legi”, a afirmat Robert Șova.
De ce nu este eficientă colaborarea?
Mingea la fileu a fost ridicată de Liviu Sav, vicepreședintele AFB, care i-a întrebat pe cei prezenți: care sunt cauzele lipsei unei colaborări eficiente între contabili și antreprenori?
„Ca în orice relație, consider că este importantă comunicarea. Am observat că clienții mei nu au bazele simple de legislație. Eu le comunic ce servicii le pot oferi și ce pretenții am de la ei, dar și ei de la mine. Am constatat că, pentru mine, cea mai importantă a fost comunicarea cu clienții, mai ales în perioada Covidului. Contează ca noi contabilii să fim respectați, să nu fim percepuți ca acei șoareci care mâncăm doar cifre. E o chestie în România: nu ne place să plătim impozite, dar niciodată nu ne-am gândit să fim mândri că putem plăti impozite, ceea ce înseamnă că business-ul meu merge. Dau salarii, dau impozite, trăiește și familia mea, ceea ce însemnă că e ok. Nouă ne e rușine să plătim impozite”, a precizat Magda Shari, expert contabil.
Avocatul Andreea Staicu a evidențiat modul în care s-a convenit contractual între părți aria de acoperire a serviciilor oferite. „Activitățile suplimentare ar trebui remunerate”, a precizat Robert Șova, vicepresedintele CECCAR România.
Daniela Zăpodeanu, conferenția universitar, președintele Uniunii Practicienilor în Insolvență Bihor este de părere că se poate îmbunătăți colaborarea dintre profesioniștii contabili și antreprenori.
„Această lipsă de colaborare nu se datorează, neapărat, antreprenorului ci mai mult Fiscului. Profesionistul contabil se concentrează prea mult pentru a rezolva problemele fiscale”, crede Daniela Zăpodeanu.
„În această ecuație, colaborarea: expert contabil, avocat, antreprenor, toți trei trebuie să tragă în aceeași direcție. Până la urmă, în resursele financiare ale antreprenorului stă profitul fiecăruia dintre noi. Este adevărat că avem foarte multe prejudecăți”, a subliniat Dan Octavian, președintele AFB.
Punctul pe i l-a pus Robert Șova, care a precizat că „vremea business-urilor făcute după ureche a cam dispărut”.
Filială de frunte
Vicepreședintele CECCAR România a avut doar cuvinte de laudă la adresa Filialei CECCAR Bihor. „Filiala CECAR Bihor se vede foarte bine de la Centru. Este una dintre filialele foarte active, care beneficiază și de un județ cu o economie dezvoltată, cu potențial economic. Vreu să felicit echipa de la Bihor, pentru că este o echipă implicată nu numai în ceea ce privește profesia, dar este implicată și în aspectele care țin de comunitatea locală, de relațiile care țin de mediul de afaceri”, a afirmat Robert Șova.
Citiți principiile noastre de moderare aici!