Colegiul Tehnic „Traian Vuia” a fost gazda unei delegații de 15 elevi și 5 profesori din Republica Chile, sosiți în cadrul unui parteneriat mai vechi între unitatea de învățământ din Oradea și două școli chiliene.
Evenimentul a avut loc la mijlocul săptămânii trecute (miercuri, 20 septembrie), când oaspeții au fost întâmpinați în spiritul tradiției românești, cu pâine și sare, un semn ritualic, un gest de ospitalitate și bucurie.
Vizita a început cu un tur al școlii, pe durata căruia s-au oferit informații cu privire la istoricul și specificul colegiului orădean. Au fost vizitate laboratoarele de informatică, de electronică, de mecatronică, de fabricare a produselor de lemn, de estetică și igienă a corpului omenesc, de confecționare a produselor textile sau de gastronomie. În timpul vizitei, oaspeții au avut prilejul să observe modul de pregătire din școala românească, care se bazează foarte mult pe practică și experimentarea directă. În laboratorul de gastronomie, musafirii noștri au avut prilejul să deguste din clătitele cu gem de căpșuni pregătite de elevi chiar în momentul vizitei.
Fascinați de tradiții
La final, elevii și profesorii chilieni au fost invitați la o activitate de prezentare a specificului zonei bihorene și a modului în care elevii colegiului nostru respectă tradițiile și obiceiurile locale. Pentru a se cunoaște mai bine și a interacționa, elevii colegiului au realizat o prezentare a profilului școlii, a câtorva dintre meseriile pe care le studiază, punctându-se faptul că, pe lângă cunoștințele teoretice, elevii se pregătesc practic pentru meseria aleasă. Ei au fost și sunt implicați în proiecte internaționale (Comenius și Erasmus) și desfășoară o serie de activități extracurriculare, precum activități de voluntariat, vizite la diferite instituții sau excursii. Prezentarea informațiilor a fost realizată în limbile engleză și spaniolă de elevii Laura Tănase și Cătălin Beke.
Elevii de la „Vuia” au interacționat cu colegii străini oferindu-le informații suplimentare despre meseriile existente, despre specificul portului popular al zonei noastre, dar și informații referitoare la obiectivele turistice din regiune.
Programul vizitei s-a încheiat cu un spectacol artistic care a cuprins cântece și dansuri populare specifice zonei Bihorului. Elevii Dercseny Maria, Alin Breje (clasa a X-a), Andreea Rusu (clasa a XI-a), Mădălina Breje, Dani Breje, Casian Jurcuța și solista Bianca Onița (clasa a XII-a) au oferit un spectacol folcloric, deosebit de apreciat de oaspeții chilieni.
Oaspeții au fost deosebit de încântați de tot ce au văzut și le-a fost prezentat și au promis că vor reveni, ca prieteni, pe meleagurile noastre.
Marcela Urs
Citiți principiile noastre de moderare aici!