Totodată, Județul va oferi comunităților locale asistență de specialitate în cazul în care au nevoie de credite pentru acest proiect, dar și pentru obținerea avizelor și autorizațiilor necesare extinderii sau introducerii gazului.
„Vom participa și cu cofinanțare, între 150.000 și 200.000 de euro pentru fiecare UAT, participând la efortul comunității locale în acest demers. Toate aceste lucruri se vor realiza în baza unui acord de colaborare, care ne va oferi posibilitatea să negociem împreună cu operatorii care vor dori să execute aceste lucrări, în condiții cât mai bune”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor.
Consiliul Județean Bihor a anunțat un proiect menit să sprijine comunitățile din județ să introducă sau să extindă rețeaua de gaz.
[eadvert]
Proiectul lansat de Consiliul Județean Bihor vine în contextul în care, potrivit sursei citate, banii alocați prin Programul Operaţional Infrastructură Mare pentru lucrările la rețele de gaz nu ar fi suficienți pentru toate comunitățile. Programul are 234 de milioane de euro pentru întreaga țară, în condițiile în care doar proiectele depuse de comuna Sânmartin și comunele Oșorhei – Paleu – Nojorid însumează 34 de milioane de euro.
„Până în ultima zi a depunerii cererilor de finanțare s-au strâns 243 de cereri pe țară, valoarea totală cumulată fiind de 2,56 miliarde de euro. Această situație este o dovadă în plus că oamenii doresc să beneficieze de gaz și mulți primari consideră că este important pentru comunitate să aibă rețelele de gaz introduse”, a spus Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor.
El a adăugat că, în aceste condiții, este puțin probabil ca toate localitățile din județ, care au depus proiecte, să primească finanțare, motiv pentru care s-a ajuns la dezvoltarea acestui program.
Criterii de eligibilitate
Pentru a fi eligibili în parteneriatul anunțat de Mălan, primăriile din județ trebuie să îndeplinească anumite criterii.
„Avem mai multe criterii pe care le avem în vedere atunci când vom alege care dintre comunități să fie sprijinită. În primul rând un calcul de rentabilitate, care va fi urmărit de participanții la licitație, apoi capacitatea și dorința comunității respective de a participa la proiect cu resurse proprii, dar și distanța față de magistrală sau rețeaua de distribuție”, a subliniat vicepreședintele CJ Bihor.
Problema de rentabilitate se poate rezolva, potrivit sursei citate, prin atragerea în comune și orașe a unor consumatori mari de gaze naturale.
„Un hectar de seră echivalează cu o mie de consumatori casnici. Noi îi încurajăm pe toți primarii să facă demersuri pentru ca stații de asfalt, sere, ferme pentru creșterea păsărilor sau animalelor, instalații pentru uscarea cerealelor și alte investiții care consumă gaz să fie atrase în comunitate, în felul acesta crescând șansele să intre în acest program și să merite efortul financiar făcut de comunitate, cât și de operator”, a declarat Mălan.
Problema distanței față de rețeaua de gaz, doar pentru localitățile aflate în vecinătatea unei comunități care are deja rețea. Este exemplul comunei Toboliu, situată la o distanță mare față de conducta Transgaz, însă pentru că Girișu de Criș și-a introdus rețeaua și stația de măsurare de acolo asigură o capacitate suficientă și pentru alte comune, Toboliu se va putea lega la rețea.
„Avram Iancu depinde de Ciumeghiu. Astfel de interconexiuni există și depinde de modul în care primarii vor recepta acest proiect”, a conchis vicepreședintele CJ Bihor.
În județ există trei categorii de comunități. Una este cea a localităților unde există deja un operator al rețelei de gaz.
„În cazul acestor localității, operatorul este obligat prin lege, ca la solicitarea protențialilor consumatori să extindă rețeaua pe cheltuiala proprie sau să facă cetățeanul sau compania investiția, urmând ca în cinci ani operatorul să îi înapoieze suma investită”, a explicat reprezentantul CJ.
A doua categorie este localitățile unde există concesiune, dar nu există licență de operare. Aici primăriile trebuie să se implice și să suporte contravaloarea lucrării de extindere, în parteneriat cu CJ. A treia categorie sunt localitățile unde nu există contract de concesiune.
„Dacă primarii doresc și apreciază că este important să introducă rețelele de gaz, trebuie să întocmează Studiu de Fezabilitate și vom încheia un parteneriat prin care vom derula licitația pentru găsirea unui executant al lucrărilor și operatorului de gaz”, a conchis vicele CJ.
Trimite articolul
XLa ce ajuta retele astea de gaze, din moment ce toti care ard gazul sunt obligati sa plateasca pt poluare, certificate verzi, UE.. Se va introduce taxa si consumatorii casnici, masura UE pt reducerea poluarii pana in 2035 astea vor fi interzise, doar energie verde. Ce dracu ne bucuram ca se baga gazul, asta trebuia acum 50 de ani, cand toate judetele si municipiile aveau gaz, noi ca prostii de pe urma aplaudam ca avem gaz.
UE taxeaza folosirea gazului, in viitorul apropiat centralele pe gaz la case vor fi interzise, sau se va plati taxa mai mare decat pretul gazului. Ce facem repetam scenariul CET in tot judetul? Bolovanul e in lumea lui, nu vede care e directiva UE cu combustibilii fosili? Astia nu gandesc la viitor? Vizionarul Chel asa viziune are?
-
Bineinteles ca il repetam. A iesit bine. Banii ia dat cui a vrut el, oamenii l-au votat dupa aia in draci, ca doar “macar asta a facut ceva”, iar acuma are un nou front deschis de tocat bani cu renuntarea la CET si trecerea pe geotermal. Daca a mers cu oradenii, de ce n-ar mere si cu bihorenii? Pana s-or trezi si unii si ailalti, faptele-s gata, banii cheltuiti si datoriile pana-n plafonul maxim. Dar putem fi impacati. Nu vom plati numai noi. Vor plati si copii nostri…
-
Urmeaza o alta mare realizare, cursele aeriene, compania aeriana, alti bani tocati intr-un sac fara fund.
-
Pentru o mai mare eficienta, avioanele lui bolojan vor functiona cu gpl. Iar la finalul zborului, calatorii vor sari cu parasuta, pentru a nu mai plati taxe de aeroport.
-
Parca vad ce fiasco va fi compania aeriana si cati bani va toca doar sa functioneze, oricum va merge pe minus.
-
-
-
Asta trebuia facut in anii 70, acum se incearca( adica nu se incearca, chiar se va elimina complet) eliminarea gazului in toata Europa, si noi cum incepem sa-l bagam.
Postacii la datorie, cei care vor incalzire ca pe vremea neathertalilor, o primesc de la Emilut
-
Degeaba vrei dacã nu poţi plãti.
-
Comenteaza talibanul zeului cretinismului ereditar.
-
Taliban din Teleorman bre!
-
-
Am facut film porno cu emilut
Nu răspândiţi gazul. bum, bum. Ţãranului trebuie să i se dea calorifer. îl va iubi. O turbinã micã pentru fiecare sat. Gazul va fi înlocuit de hidrogen. Turbina pe câmp poate sã facã bum, bum, o să o asiguraţi contra fulgerelor, paradentorţe.
Îi gazu scump?
Sera de 1 ha, ferma de animale, staţia de uscare, staţiile de astfalt, sã se racordeze.
Pe urmã operatorul sã extindã la consumatorul casnic potenţial.
De unde atâtea împrumuturi, împrumutul nu este sport, este ruletã puţinskaya.
Mai este biogazul.
Investiți la UAT uri parcuri eoliene?
Deocamdata gazul e cea mai convenabila varianta. Fanteziile regenerabile nu sunt sustenabile.
-
Cu condiția să ierți consumatorul de neputinţa lui. Aduci conducta pe banii administraţiei pentru cã dezvoltare înseamnă investiţie nu îndatorare și consumatorul va plãti în cinci ani, instalația proprie.
-
daca te incalzesti inca cu soba de teracota asa este. dar o pompa de caldura este eficienta si rentabila ca si gazul
-
Acestea sunt alimentate cu energie electrică și transferă căldură folosind agent frigorific pentru a oferi confort pe tot parcursul anului.
-
-
Gazul va fi interzis in curand. Ue interzice si taxeaza sursele generatoare de CO2. Ce nu intelegeti ca nu e viitorul. Maxim 10 ani. Deja Oradea plateste amenda de 60 mil euro pe an
-
pardon 60 mil lei pe an, nu euro
-
la noi in satul Sanmartin cum stam toti din primarie vorbesc de gaz din 2021, dez. imobiliari vind cu gazul la poarta parcela sau casa? sper sa ne dea si noua 20.000.000 de euro ca in vec nu o sa aiba primaria banii astea pt investitie in gaz.
Imi place ca CJ gandeste verde. La solutiile viitorului de energie verde impuse .
Extindem reteaua de gaz si in Europa se incearca eliminarea gazului, curand se va interzice. Dupa ce o extindem o vom inchide ca asa trebuie, bani aruncati. Bolovane nu ai viziune cat are un taur in calduri.