Marţi, Consiliul Judeţean Bihor a împărţit sumele către primăriile din Bihor. Este vorba despre 4.366.000 de lei, sume reprezentând 20% din cotele defalcate din TVA şi 20% din impozitul pe venit pe 2016.
Aceşti bani sunt repartizaţi primăriilor de Executivul Consiliului Judeţean, cu aprobarea plenului CJ Bihor. Din această sumă, PSD şi UDMR şi-au împărţit frăţeşte partea leului, semn că şefii de la Judeţ, Pasztor Sandor şi Ioan Mang înţeleg că nu pot conduce unul fără altul. Mai cu seamă că, între timp, PSD a câştigat alegerile legislative într-un mod cât se poate de clar, atât în plan naţional, cât şi în judeţul Bihor. Primăriile PSD şi cele UDMR din judeţ au primit împreună 3,72 milioane de lei, din totalul de 4,36 de milioane împărţit. Şefii de la Judeţ au reuşit să împartă în mod egal sumele între primăriile PSD şi UDMR, cu o diferenţă totală insignifiantă, de doar câteva mii de lei, în favoarea UDMR.
Din cele 101 primării ale judeţului Bihor, 63 au primit bani acum, la finalul anului. Toate cele 29 de primării PSD au fost ajutate cu bani, cu sume de la 46.200 (comuna Dobreşti) la 100.000 lei, destinată comunei Lăzăreni, care trebuie să ramburseze aceşti bani către Ministerul Dezvoltării – MDRAP, ca o diferenţă neacceptată la decontare printr-un program prins pe PNDL.
18 din cele 23 de primării UDMR apar pe lista CJ Bihor, cu sume alocate de la 55.000 de lei, cazul Buduslăului până la 144.500 de lei, în cazul Sălardului.
PNL s-a împotrivit degeaba
15 din cei 46 de primari PNL din Bihor au primit sume de la CJ Bihor, de la cei 15.000 lei, primiţi de primarul de Răbăgani la un maximum de 60.000 de lei, destinat comunei Vadu Crişului. În total, 474.850 de lei pentru comunel cu primari PNL, de la administraţia judeţean UDMR-PSD.
Singura comună cu primar ALDE din Bihor, Boianu Mare, are alocaţi 170.000 de lei.
Grupul PNL s-a împotrivit modului în care s-au alocat banii, însă Hotărârea de Consiliu a trecut cu votul majorităţii. În mod curios, consilierii judeţeni PNL s-au împotrivit inclusiv propunerii venite dinspre primarul PNL de Câmpani, de a muta cei 50.000 de lei alocaţi comunei de către CJ, de la reparaţia şi mansardarea clădirii Consiliului Local la reparaţia drumului spre Fânaţe. Liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a motivat votul „Nu” al aleşilor liberali ca o formă de protest pentru că Executivul CJ Bihor nu i-a chemat pe liberali la consultări, înainte să împartă banii.
În replică, vicepreşedintele CJ, şeful PSD Ioan Mang susţine că liberalii au mai fost chemaţi la consultări, în trecut, şi aceştia nu au venit. Mang precizează că fondurile au fost alocate de Consiliul Judeţean în baza adreselor scrise cu solicitări venite din partea primarilor bihoreni.
Şedinţa Consiliului Judeţean Bihor a avut loc, în premieră, la Hotel Continental, sala mare de şedinţă a CJ Bihor fiind ocupată de Biroul Electoral Judeţean şi Direcţia Judeţeană de Statistică.
Şansa primarilor PNL – cu jalba-n proţap?!
Practica de a avantaja propriii primari este o cutumă a conducerilor succesive de la Consiliul Judeţean. Bunăoară, în timpul mandatului său, fostul preşedinte Cornel Popa (PNL) le transmitea pesediştilor aflaţi în Opoziţie că, deşi CJ Bihor nu are grijă de primarii PSD din judeţ, este sarcina Guvernului PSD să se îngrijească de primarii social-democraţi, inclusiv cei din Bihor.
Vestea proastă pentru primarii PNL Bihor este, însă, următoarea: PSD conduce atât la Judeţ, cât şi la Guvern şi în anii ce vin unica formulă pe care o vor putea aplica, pe lângă cea a proiectelor europene, va fi aceea de a umbla cu jalba-n proţap la şeful PSD sau la şefii UDMR. Aceasta dacă PSD & PNL nu cumva se aliază la nivel judeţean. Desigur, o variantă SF.
Citiți principiile noastre de moderare aici!