La 1 aprilie 2022, primarul Gabriel Popa a semnat raportul de specialitate al proiectului de hotărâre privind constituirea dreptului de superficie asupra unei suprafețe de 127.000 mp. Terenurile au fost identificate de arhitectul-șef Ionuț Mircea Pantiș, care argumentează demersul și prin faptul că Beiușul „are resurse naturale de apă geotermală, factor determinant pentru a realiza o investiție în zona de agrement-aquapark, dar terenurile de care dispune Primăria Beiuș nu îndeplinesc condițiile necesare pentru îndeplinirea obiectivului”. Ca urmare, arhitectul-șef a identificat trei parcele apartinând Parohiei Ortodoxe Beiuș, două de câte 59.033 mp și una de 9033 mp, situate toate în extravilan, unde se va realiza investiția. Suprafețele sunt situate lângă două sonde de apă geotermală, la 350 m de viitoarea centură ocolitoare, cu acces la DN 76 Oradea – Deva. Și nu în ultimul rând, Mircea Pantiș afirmă că „există disponibilitatea proprietarului de a acorda un drept real Primăriei Municipilui Beiuș, acela de a permite realizarea unei investiții”.
[eadvert]
Nota conceptuală pentru proiectul viitorului aquapark din Beiuș a fost aprobată încă din septembrie 2021.
Atunci, viceprimarul Dragoș Balog vorbea despre locațiile care sunt luate în calcul pentru realizarea investiției: era vorba de un teren situat la ieșirea din Beiuș spre Ștei, pe partea stângă, pe care Primăria urma să-l achiziționeze, dar se vorbea și despre un acord de parteneriat cu Parohia Ortodoxă.
Investiția vine să valorifice statutul relativ proaspăt obținut, de stațiune turistică de interes local. „Acum că situația, amplasamentul, traseul centurii și al parcului industrial sunt mai clare, probabil că studiul de oportunitate va evidenția mai corect amplasamentul pentru aquapark. Sperăm că acest studiu va fi gata într-un an”, anticipa viceprimarul Dragoș Balog. Terenul a fost stabilit după ce a fost aprobat un Program de investiții din bugetul municipiului Beiuș în anul 2022, iar prin HCL 46 din 04.03.2002 privind aprobarea bugetului local și activitățile finanțate parțial sau integral din din fonduri proprii și nerambursabile, au fost alocate sume pentru Studiul de fezabilitate dezvoltare infrastructură de turism în municipiul Beiuș prin dezvoltarea unui complex de agrement. Terenul pe care Parohia Ortodoxă, în calitate de proprietar, îl oferă pentru investiție se află în extravilan și este în suprafață de 127.000 mp.
În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre privind constituirea dreptului de superficie, adică a dreptului de a edifica o construcție pe terenul altcuiva, se specifică că acest drept poate fi constituit pe o perioadă de 99 de ani asupra suprafeței de 127.000 mp, după care acest drept poate fi reînnoit. Contractele de superficie dintre cele trei parohii care oferă teren vor fi încheiate pe 30 de ani, cu posibilitate de prelungire. Prețul total de evaluare al superficiei a fost stabilit în baza Raportului de evaluare, întocmit de expertul evaluator Sorin Tocuț și va fi în sumă de 131.257 de lei/an, iar Municipiul Beiuș va plăti 60% din preț până la punerea în funcțiune a obiectivului de investiții. Terenurile identificate de arhitectul-șef Ionuț Mircea Pantiș îndeplinesc criteriile pentru a realiza o astfel de investiție, inclusiv acela că terenul e plat și nu e supus unor factori de risc. Alte condiții care trebuiau îndeplinite pentru realizarea investiției sunt: existența unui drept real asupra terenului, o suprafață minimă de 10 ha, acces facil la utilități publice, distanță cât mai scurtă față de resursa de apă geotermală pentru asiguarea cantității de apă suficiente complexului de agrement, deschidere la Drumul Național pentru a asigura accesul rapid către destinație pentru turiștii aflați în tranzit sau în vizită în Beiuș, precum și pentru populația rezidentă sau din vecinătate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!