Parlamentarii PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea şi Cornel Popa, au preocupări diferite în această perioadă. Ghilea dă publicităţii o interpelare adresată ministrului Mediului, ce vizează activitatea Gărzii Forestiere, în timp ce Cornel Popa continuă să se arate interesat de diplomaţia „de înaltă ţinută” dusă de Klaus Iohannis, în plan extern, în antiteză cu criza internă privind guvernarea.
În demersul adresat Graţielei Gavrilescu, ministru demisionar al Mediului şi probabil ministru şi în Guvernul Tudose, Ghilea evidenţiază angajările din Garda Forestieră, prin suplimentarea cu 40% a numărului de persoane cu atribuţii de control. În acelaşi timp, Ghilea observă „reducerea cu doar 25% a suprafețelor de fond forestier pe care fiecare dintre acestea trebuia să le monitorizeze, ceea ce poate pune sub semnul îndoielii eficienţa acţiunilor de stopare a infracţiunilor la regimul silvic şi exploatarea ilegală a masei lemnoase”.
Deputatul Ghilea a solicitat ministrului de resort informaţii despre volumul total de masă lemnoasă exploatat de la înfiinţarea acestei instituţii şi până în prezent, despre numărul de infracţiuni forestiere descoperite şi investigate, precum şi despre volumul de masă lemnoasă recoltat ilegal şi recuperat.
Atinge PSD, prin ricoşeu
Senatorul Popa afirmă că Iohannis şi preşedintele Macron „lucrează împreună pentru ca Europa să fie puternică, nu divizată”, în ciuda faptului că Europa Occidentală, printre care şi Franţa, încearcă să limiteze accesul muncitorilor europeni estici pe piaţa forţei de muncă din Europa vestică. Motivul invocat de politicienii vestici, printre care şi Macron: muncitorii estici practică aşa-numitul „dumping socio-economic” şi iau joburile vesticilor, prin faptul că acceptă salarii mai mici. În acest context, Cornel Popa critică PSD:
„Am asistat cu toții la reacțiile în lanț după criza politică – deprecierea leului, blocarea unor mecanisme care țin strict de activitatea guvernului, ca accesarea fondurilor europene, neîncrederea investitorilor străini – sunt câteva dintre efectele orgoliului pus în fața responsabilității din partea partidului politic care a câștigat alegerile”, transmite acesta, subliniind implicaţiile Brexit-ului asupra românilor din Regatul Unit:
„Premierul Marii Britanii, Theresa May, a propus în cadrul Consiliului acordarea unui «statut definitiv» cetățenilor UE, oferind dreptul la o ședere permanentă și tratament egal cu cetățenii britanici, în ceea ce privește îngrijirile medicale, educația, ajutoarele sociale și pensiile. Sunt vești cu adevărat bune pentru românii care locuiesc în UK”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!