În microregiunile din Bihor au loc fazele de calificare la „Festivalul tocăniţei de legume” de la Esztar, Ungaria – Esztári Lecsófesztivál. Cea de-a V-a ediție a fost una deosebită pentru cei din Esztár, organizatorii reușind să doboare recordul Guiness în materie de tocănițe de legume. Astfel, cu cele aproximativ 9.000 de porții și 1,8 tone de tocăniţă, organizatorii au reușt să își doboare propriul record din prima ediție.
Sâmbătă a avut loc semifinala festivalului pe Valea Ierului. Echipa câştigătoare este, din nou, Burgha Mică din Sălacea. S-au dat premii şi pentru cea mai originală reţetă, juriul apreciind bucatele după mai multe criterii: gust, consistență, aspectul și modalitatea de prezentare.
Duminică a fost faza semifinală a festivalului în Ţara Beiuşului. Pe lângă primarul Ovidiu Banda, gazdă a evenimentului, deputatul Szabo Odon (UDMR), dar şi reprezentanţii PSD Bihor în Parlament, Ioan Sorin Roman şi Gheorghe Bogdan, au participat activ la eveniment, nesfiindu-se să amestece în imensele vase unde legumele se întreceau parcă să răspândească arome care mai de care mai ademenitoare.
Promovare locală
Susținând consolidarea brand-urilor agricole bihorene și promovarea produselor locale, reprezentanții comunei Drăgănești, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, au organizat cea de-a doua ediție a „Festivalului tocăniței de legume”.
Datorită puternicului accent pe domeniul legumiculturii, satul Grădinari a fost ales din nou drept locație a acestui eveniment gastronomic și cultural, ce a angrenat în competiție 11 echipe din Țara Beiușului. Chiar dacă vremea și-a făcut de cap la un moment dat, voia bună, mâncarea gătită de echipele prezente și întreaga atmosferă au fost la superlativ!
Juriul – format din Traian Bodea, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, de reprezentanții comunelor Esztár și Drăgănești – a decis ca locul I să fie adjudecat de două echipe, reprezentanții localităților Păcălești și Drăgănești. Cea de-a VI-a ediție a „Festivalului tocăniței de legume” din localitatea Esztár va avea loc în ultima zi de sâmbătă a lunii august, pentru acest an mai multe echipe din Bihor anunțându-și deja prezența.
La concursul din 2016 s-au înscris 60 de echipe, Bihorul fiind reprezentat de 8 echipe, dintre care trei sunt câștigătoarele semifinalelor. Echipa din Drăgănești a primit premiul special al organizatorilor locali, iar echipa Burgha Mică din Sălacea a primit mențiune specială pentru tocana de legume tradițională. De asemenea, una din echipele din Grădinari, cât și cea din Tămășeu, au fost premiate de juriul compus din bucătari-șefi renumiți.
Citiți principiile noastre de moderare aici!