Peisajul hotelurilor cu patru stele cuprinde Forum Continental, Vulturul Negru, Ramada, Maxim şi Elite, toate în Oradea, plus Internaţional şi President în Băile Felix. Iar oferta hotelurilor de lux vine în întâmpinarea strategiei municipale de îmbogăţire a ofertei turistice prin proiectele europene de valorificare a Cetăţii, a Ştrandului Municipal, a Grădinii Zoo, a arhitecturii Centrului Istoric precum şi a traseelor cultural-religioase.
Dealtfel, modernizarea Ştrandului Municipal este gândită ca o inimă a viitoarei staţiuni turistice Crisius, care cuprinde deja trei perle hoteliere: Continental, Elite şi Calipso – Hilton. Acest din urmă complex hotelier, deşi aparent finalizat, mai are nevoie de o infuzie de capital pentru a se încorona cu cinci stele. Astfel că SIF Banat şi restul acţionarilor l-au împuternicit marti pe directorul Ioan Jecu să negocieze un credit bancar de maxim 5,5 milioane euro. Banii sunt necesari pentru a rezolva obiecţiile de detaliu făcute de Grupul Hilton, care supraveghează minuţios desfăşurarea lucrărilor de construcţie. În România, renumitul brand hotelier Hilton mai este prezent doar la Sibiu şi la Bucureşti, prin franciza cu Athenee Palace.
Se împrumută pentru Hilton
Calipso mai face un pas înspre finalizarea construcţiei de cinci stele de pe malul Crişului Repede. Marti, adunarea generală a acţionarilor l-a împuternicit pe directorul Ioan Jecu să demareze negocierile cu băncile pentru un împrumut de 5,5 milioane euro. Aceasta în condiţiile în care finanşarea necesară acestui proiect evaluat la 15 milioane euro vine din trei surse. Zece milioane euro provin de la acţionari (SIF Banat-Crisana), iar restul până la 15 milioane euro vor veni din credite bancare şi surse proprii ale dezvoltatorului, Calipso SA.
Constructia hotelului Hilton a inceput in toamna lui 2008, iar deschiderea hotelului a fost amânată de două ori pâbnă acum. Adunarea generală a acţionarilor a decis marti „constituirea în garanţie a activului «Complex hotelier Calipso» , în vederea accesării unor credite de investiţii necesare finalizarii construţiei hotelului”. Plafonul maxim al creditelor de investiţii a fost stabilit la 5,5 milioane. Grupul Hilton supravegheaza desfăşurarea lucrărilor de construcţie şi a avut unele obiecţii. Din acest motiv, directorul general al Calipso, Ioan Jecu se fereşte să avanseze un termen limită pentru finalizarea lucrărilor. „Nu putem spune exact în cât timp vom concretiza investiţia, fiindcă au mai aparut modificări în construcţii. Ideea este că noi dorim ca hotelul să fie de cinci stele”, a declarat Ioan Jecu. Rigorile construcţiei unui hotel clasificart la cinci stele merg până la cele mai mici amănunte. Spre exemplu, constructorul care a realizat paratrăsnetul a prezentat o soluţie tehnică „dar aceasta nu a fost varianta finală deoarece acesta a mai solicitat nişte modificări la cele două trasee de coborâre prevăzute în calculul nostru, pentru a afecta în cea mai mică măsură posibilă faţadele clădirii din punct de vedere estetic”, se arată pe site-ul oficial al constructorului.
Hotelul este pozitionat <<upscal>>, în standardizarea românească putând avea atât patru, cât şi cinci stele, în funcţie de modul în care vor fi interpretate standardele Ministerului Turismului.
Hotelul Hilton va avea 147 de camere, restaurant, bar, centru spa termal, pişcină şi facilităţi pentru conferinţe pentru aproximativ 350 de persoane. Calipso, proprietarul si dezvoltatorului hotelului Hilton din Oradea, este o societate pe acţiuni deţinută în proporţie de 91,57% de SIF Banat-Crişana. SIF Banat-Crişana este o societate de investiţii, constituita ca societate pe acţiuni în noiembrie 1996 şi listată la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).Hilton este unul dintre cele mai cunoscute lanţuri hoteliere din întreaga lume. În România, grupul este prezent prin cele doua hoteluri, Athenee Palace Hilton, şi Hotelul Hilton din Sibiu, deschis prin franciză în iulie 2009.
Citiți principiile noastre de moderare aici!