Părinţii tânărului decedat după operaţie la tibie vor să se afle adevărul despre cauza decesului copilului lor, accidentat în 6 februarie şi mort în 10 februarie, după operaţia de la tibie. Oamenii nu vor nimic altceva decât să se afle cine e de vină pentru moartea fiului lor şi să fie înlăturat (înlăturaţi) din spital cei care se vor face vinovaţi de moartea copilului lor, pentru ca nu cumva tragedia să se întâmple şi cu alţi bihoreni. Părinţii cred că de când a ajuns la Urgenţe, copilul nu a fost tratat cum trebuie, tatăl declarând că el a avertizat cadrele de la UPU că şi fractura de claviculă ar trebui rezolvată.
De ce nu la ATI?
„Dacă a avut atâtea traumatisme, aşa cum se scrie acolo, cum de nu a ajuns la reanimare?”, întreabă părinţii copilului, care spun că de sâmbătă până luni băiatului nu i s-a făcut mai nimic. „Ni s-a zis că nu i s-a dat anticoagulante ca nu cumva să aibă ceva la cap, fiindcă atunci i-ar face rău. Sâmbătă şi duminică i s-au dat după cum ştiu eu perfuzii cu antibiotice şi antiinflamatorii pentru loviturile mari”, a spus mama, iar tatăl a declarat că după moartea băiatului, şeful DSP, dr. Marius Pârcioagă, i-a zis că a fost foarte bine că nu i s-au dat anticoagulante, fiindcă dacă i le administrau şi băiatul avea o suferinţă cranio-cerebrală i-ar fi putut provoca comoţie cerebrală.
Pe ce bază au decis?
„Copilului i s-a făcut tomograf imediat după accident şi atât. Ne întrebăm de ce nu s-a repetat duminică sau luni tomograful ca să vadă dacă băiatul are sau nu ceva la cap şi dacă nu avea să îi fi dat anticoagulante. Cum au decis ei că nu îi dau anticoagulante când nu au mai verificat la 24 de ore măcar să vadă dacă nu are sau nu ceva la cap?”, se întreabă mama. Ea spune că băiatul nici măcar nu a fost curăţat la zgârâieturile de pe frunte până luni dimineaţă: „Avea sânge uscat pe frunte şi luni dimineaţa”.
Luni dimineaţa copilul a fost operat la nas, dar nu li s-a spus părinţilor nici de ce operaţia la piramidă nazală e mai importantă decât cea de la picior. „Dr. Pârcioagă ne-a spus doar că la Judeţean, dacă un pacient nu are răni la abdomen, atunci se tratează prioritar traumatismele la cap şi apoi la alte părţi ale corpului”, a spus tatăl. „Să iei tensiunea din două în două ore şi temperatura – asta nu e supraveghere. Şi doar asta au făcut până luni dimineaţă, altceva nimic. După noi, copilul trebuia dus la reanimare şi acolo să fie văzut de medicii specialişti. Nu avea ce căuta din prima la maxilo-faciale”, susţine tatăl, care a precizat de altfel că nu li s-a dat dosarul medical cu toate fişele din spital.
Să nu se mai repete cu alţii
Părinţii au declarat că nu vor altceva decât „să se afle adevărul” pentru ca nu cumva să mai păţească şi alt copil aşa ceva.
După operaţia de la nas, luni, tânărul a fost transferat la secţia de ortopedie. Mama spune că seara după ora 19:00, băiatul nu mai avea respiraţia bună şi bătăile inimii erau mai alerte. Medicul care l-a operat a venit la băiat că îl doare capul, piciorul şi spatele. Toate cadrele medicale însă au pus durerile pacientului pe seama convalescenţei postoperatorii.
„În jurul orei 22:00 – 23:00, spune mama, am chemat medicul de gardă fiindcă băiatul respira şi mai greu, se auzea un horcăit în glasul copilului şi inima îi bătea şi mai tare. Ochii îi erau închişi. Doctorul de gardă s-a uitat la copil şi a plecat fără să facă nimic”. Miercuri noapte, după ora 0:00, inima părea că a început să bată normal, dar nu după mult timp bătăile inimii au început din nou să fie mai slabe. Mama spune că la ora 2:00 noaptea a strigat iar după ajutor.
Rezumând spusele părinţilor, băiatul ar fi fost ţinut mai bine de o zi fără să i se facă mare lucru, iar marţi, după operaţie, timp de cinci – şase ore, au semnalat în zadar cadrelor medicale despre faptul că băiatul se simte tot mai rău fiindcă nimeni nu a făcut nimic, pentru ca în zorii zilei de miercuri, în jurul orei 2:00, tot la insistenţele mamei, s-a sesizat că băiatul intrase în stop cardiorespirator. Abia atunci au fost chemaţi medicii de la reanimare, care l-au resuscitat de mai multe ori. În jurul orei 4:00, băiatul a decedat.
Se anunţă sancţiuni
Ancheta demarată din ordinul ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor e aproape de final şi o altă anchetă se desfăşoară la nivelul Colegiului Medicilor Bihor. Şeful DSP, dr. Marius Pârcioagă a anunţat deja că urmează încă nişte concluzii să se ia în cadrul unei alte anchete la nivelul spitalului, după care se vor finaliza concluziile.
Dr. Pârcioagă a anunţat joi după-masă că se va lăsa cu mai multe pedepse, inclusiv pecuniare, pe care le va face publice luni. Şeful DSP informează cititorii că ancheta DSP se va lăsa cu avertismente la unele cadre medicale şi că vreo trei-patru persoane de la mai multe secţii şi domenii de activitate (chirurgie, ortopedie, serviciul de îngrijiri medicale) din Spitalul Judeţean li se va tăia din salarii.
O.Ş.
Ce-au aflat inspectorii sanitari despre tânărul mort după operaţie?
Tot mortul e de vină? Ministrul vrea anchetă!
Citiți principiile noastre de moderare aici!