În august, micuţul s-a rănit cu un cuţit la o mânuţă şi şi-a secţionat tendonul de la un deget. Însă cadrele medicale de la Spitalul Curteanu nu au găsit de cuviinţă să îl opereze imediat şi nici să fie prea interesaţi de acest caz, spun părinţii.
Într-un final, micuţul a fost dus la Cluj-Napoca, unde a fost operat şi vindecat. Părinţii au depus câte o reclamaţie la spital şi la Colegiul Medicilor. Consiliul Etic al spitalului dă atenţionări la doi medici chirurgi pediatri din unitatea medicală în discuţie pentru comunicare insuficientă cu aparţinătorii. O eventuală eroare medicală sau malpraxis se va stabili de către Colegiul medicilor. Aici s-au primit actele medicale ale copilului de la Oradea şi declaraţiile medicilor şi se aşteaptă foaia medicală de la Cluj-Napoca pentru a se ancheta cazul.
O familie de orădeni reclamă indolenţa unor medici de chirurgie-ortopedie pediatrică de la Spitalul Gavril Curteanu. Băieţelul orădenilor, de doar un an, s-a tăiat în vară la degetele de la o mână şi şi-a secţionat tendonul de la un deget. Cu toate acestea, spun părinţii, doi doctori de la Spitalul Curteanu ar fi ignorat problema şi băieţelul a fost vindecat, în final, la Cluj.
Familia a depus reclamaţie la spital şi Colegiul Medicilor şi transmite prin JB că doreşte nu neapărat sancţionarea cadrelor medicale cât să atragă atenţia pentru a nu se mai întâmpla astfel de necazuri şi altor copii.
Filmul nenorocirii
În 12 august a.c. băieţelul s-a tăiat la degeţelele de la o mână. Părinţii au chemat ajutor, un echipaj al Ambulanţei acordându-i primul ajutor şi transportându-l la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Curteanu.
Aici, părinţii au întrebat dacă nu cumva e tendonul secţionat şi spun că li s-a răspuns (de către nişte cadre medicale – de la Urgenţe sau Chirurgie – părinţii nu ştiu sigur) în doi peri, că nu pot examina decât clinic băiatul şi că mai întâi ar trebui să se vindece plaga deschisă pentru a se verifica şi părţile moi – adică micuţul să stea mai multe zile cu tendonul secţionat şi apoi să sufere din nou pentru a fi eventual operat.
Copilul a fost dezinfectat şi pansat (mai degrabă „cârpit” spun părinţii) şi chemat apoi la pansat în policlinică. În 14 august a.c. părinţii au mers cu băieţelul la policlinică şi chirurgul din cabinet a vorbit la telefon, spun părinţii, fără să le acorde o secundă atenţie. Băieţelului i s-a schimbat pansamentul şi a fost programat pe 18 august, din nou, tot la pansat.
În 18 august, în timp ce se aflau în cabinetul de chirurgie din policlinica spitalului, părinţii zic că au observat pe fişa băiatului figurând numele unui alt chirurg, dar de băieţel s-a ocupat tot asistenta. La insistenţele părinţilor, băieţelul a fost iar programat, pe data de 20 august, ca să îl vadă un medic. În ziua cu pricina, acest doctor, aflat în cabinetul de chirurgie din policlinică, a văzut copilul şi, spun părinţii, s-a îngrozit, a făcut doi paşi în spate, a chemat-o pe asistentă în cealaltă cameră din cabinet, spunând că el nu ştie ce s-a întâmplat. Dar, spun părinţii, cu toate că acest medic a văzut că degeţelul III al copilului e inflamat şi vânăt şi s-a mirat de modul cum a fost îngrijit până acum, nu a făcut nimic să îl vindece pe micul pacient.
Fiindcă băieţelul se simţea tot mai rău, părinţii au apelat la chirurgul plastician Adrian Tirla, care le-a confirmat bănuielile: micuţul avea tendonul secţionat şi le-a spus că ar fi trebuit operat pe loc sau în maxim trei zile de la accident, nu după vindecarea plăgii şi nu după opt zile – adică după scoaterea firelor. În plus, nu este normal să laşi copilul să sufere de două ori: să îi laşi plaga să se închidă ca apoi să îi mai produci una pentru repararea tendonului flexor secţionat, spun părinţii.
Dt. Tirla a recomandat de urgenţă operaţie şi i-a îndrumat pe părinţi. Aceştia au plecat cu copilul la Cluj, unde prof. Alexandru Georgescu de la Spitalul de Recuperare l-a operat.
Timp de o lună, părinţii au mers apoi săptămânal la Cluj, pentru recuperare, iar acum băieţelul se simte în sfârşit mai bine şi va mai pleca la control medical peste o lună.
Nu ne putem lăsa batjocoriţi
Părinţii au depus reclamaţie la conducerea Spitalului Curteanu şi la Colegiul Medicilor şi spun că doresc un singur lucru: să nu mai treacă niciun copil prin astfel de chinuri: „Vrem să deschidem ochii orădenilor asupra a ceea ce se întâmplă în spitalele noastre, asupra dezinteresului şi incompetenţei unor doctori în care ne încredem în situaţii de urgenţă şi nu numai şi să reprezinte un semnal de alarmă pentru cei care pot lua măsuri de îndreptare a acestor lucruri. Nu ne putem lăsa batjocoriţi la nesfârşit şi mai ales când e vorba despre copii”.
Ce spun cadrele?
Cazul a fost preluat de către Consiliul Etic al Spitalului Curteanu, care a concluzionat (pe baza reclamaţiei şi a declaraţiilor luate de la doi medici şi două asistente) că se poate invoca o insuficientă comunicare a medicilor cu aparţinătorii, care ar fi putut evita starea de nemulţumire. Cum Consiliul Etic al Spitalului Curteanu nu se ocupă de culpe medicale, cadrele medicale incriminate nu au fost sancţionate decât cu avertisment.
La Colegiul Medicilor, comisia de jurisdicţie a primit reclamaţia părinţilor, declaraţiile medicilor şi actele din spital şi se aşteaptă acum actul medical de la Spitalul din Cluj, unde băieţelul a fost operat şi vindecat. Abia apoi cazul va intra în atenţia Comisiei de disciplină şi s-ar putea stabili eventuale erori medicale.
Pe de altă parte, managerul Spitalului Curteanu, dr. Claudia Cladovan, apreciază faptul că medicii trebuie să îşi păstreze umanitatea, să fie mai atenţi cu aparţinătorii şi să nu lucreze ca roboţii (indiferent cât de greu ar fi din pricina programului încărcat). La fel, cauza care a dus la rănirea băieţelului (cum a ajuns băieţelul să se taie cu cuţitul), spune doctoriţa Cladovan, nu scuză nici eventualele acţiuni şi atitudini nepotrivite ale cadrelor medicale, pe care Colegiul Medicilor le analizează încă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!