Controalele s-au făcut la nivel național fiind comandate de ANPC. În țară, jumătate din grădinițele verificate funcționeză ilegal. Altele nu au acte privind buna lor funcționare și s-au dat amenzi totale de 224.500 de lei.
Cu o lună înainte de începerea înscrierilor pentru noul an școlar 2016-2017, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a efectuat mai multe controale privind verificarea modului în care se respectă prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor. Controalele au avut loc în grădiniţele cu program prelungit, particulare şi de stat.
Controale s-au desfăşurat în perioada 11-15 aprilie în toate judeţele din țară.
În Bihor, Comisariatul Județean pentru Protecția Cunsumatorului (CJPC) a verificat 7 grădinițe particulare. În urma verificărilor s-au constat mai multe deficiențe. În unele unități, din bucătărie lipseau termogramele pentru monitorizarea temperaturilor din frigidere și congelatoare.
Alte grădinițe nu respectau prevederile legale privind vecinătatea produselor alimentare. La unele unități preșcolare existau contracte încheiate cu părinții, care erau incomplete: lipseau detalii cu privire la modul de reziliere al contractului, legislația națională aplicabilă, nu se menționa separat clauze clare și precise legate de serviciile educaționale și serviciile de masă.
„În urma acțiunii de control au fost întocmite 3 procese verbale de constatare a contravenției și au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 15.000 de lei”, ne-a declarat Giani Bura, comisar șef adjunct al CJPC Bihor.
În țară, conform datelor de la ANPC, s-au verificat 355 grădiniţe cu program prelungit, din care la 160 nu respectau prevederile actelor normative în ceea ce priveşte modul de asigurare a calităţii serviciilor prestate. Din 25.300 de kg de alimente verificate, 167 de kg prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare.
„S-au luat măsuri de oprire definitivă pentru comercializare şi utilizare a 32 kg alimente în valoare de 431 lei. Alimentele puteau fi periculoase pentru consumatori. S-a oprit temporar de la comercializare şi utilizare 89 de kg de alimente în valoare de 790 de lei, până la remedierea deficienţelor. S-au aplicat 170 sancţiuni contravenţionale din care 113 avertismente şi 57 amenzi contravenţionale în valoare de 224.500 de lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor”, se precizează în comunicatul ANPC.
În București s-au dat amenzi în valoare totală de 26.500 de lei la 3 operatori economici care funcționau ca unități de învățământ fără autorizație. În județul Brașov amenzi de 2.000 de lei, în Cluj – 6.000 de lei, Constanța – 43.000 de lei, Vrancea – 5.000 de lei. Aproape jumătate dintre grădinițele verificate funcționează ilegal sau la limita dintre legalitate și ilegalitate. Multe din unitățile preșcolare nu au autorizație de funcționare, aviz de la pompieri sau alimentele oferite copiilor nu respectă normele de calitate.
Verificările survin ca urmare a scandalului declanșat la grădinița „Flipper” din București, unde o directoare a fost filmată în timp ce agresa fizic și verbal mai mulți copii. Ca urmare Ministerul Educației a efectuat verificări în urma cărora a rezultat că grădinița nu avea autorizație de funcționare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!