Magistraţii Curţii de Apel Oradea urmează să pronunţe în 8 decembrie, verdictul în cazul Patriciei Aktaa, fetiţa de 5 ani decedată după o infecţie digestivă. Termenul de pronunţare ar fi trebuit să fie în 29 noiembrie, dar judecătorii Curţii au amânat verdictul pentru 8 decembrie.
Cu toate că sunt dezamăgiţi de atitudinea procurorului de caz, care a cerut achitarea doctoriţei inculpate în dosar, părinţii copilei cred în Justiţie şi în buna credinţă a judecătorilor.
„Credem cu tărie că justiţia va face dreptate şi va pronunţa o sentinţă de condamnare a dr. Călinescu. Probele existente la dosar sunt zdrobitoare şi atestă faptul că dr. Călinescu nu a făcut absolut nimic pentru ca fetiţa mea să aibă o şansă la viaţă. Pot spune că i-a luat orice şansă de a trăi, că a condamnat-o la moarte prin incompetenţa şi indiferenţa cu care a tratat-o”, a declarat Delia Scorţe, exclusiv pentru Jurnal bihorean şi Bihon.ro, referitor la decesul fiicei sale, Patricia, care a decedat după ce a gustat dintr-un cremes făcut de bunica ei.
Lupta nu e pierdută
Cu toate că acum ar părea o bătălie pierdută, mama Patriciei ne-a spus că „toţi experţii audiaţi în cauză au afirmat la unison că Patri trebuia transferată în momentul în care starea s-a agravat, că o temperatură de 42 de grade la un copil de 5 ani este considerată deja o stare gravă, că Patri trebuia monitorizată atent, în sensul că trebuia să i se măsoare temperatura, tensiunea, nivelul de urină, să fie examinată corporal şi cu stetoscopul la intervale scurte de timp, din 10 în 10 minute. Dacă aceste lucruri le-ar fi făcut dr. Călinescu ar fi observat că starea de sănătate se agravează şi că au loc anumite modificări în organism, modificări care impuneau transferul”.
Putea să trăiască!
De asemenea, spune mama fetiţiei decedate la fostul spital de boli infecţioase, toţi experţii audiaţi au afirmat la unison că dacă ar fi fost transferată la timp, ar fi avut o şansă la supraviețuire: „Or dr. Calinescu nu a făcut nimic dint toate acestea, dânsa fiind preocupată doar să se stingă lumina în salon, să facem linişte şi să nu îi mai luăm nici noi temperatura Patriciei, că numai ne isterizăm dacă vedem ce temperature are”.
Surprinsă de procuror
Mama se declară total surprinsă de decizia procurorului de caz: „Am fost foarte surprinsă de modul în care şi-a manifestat interesul faţă de acest caz dl procuror prezent la şedinţe, în sensul că domnia sa nu a considerat necesar să pună întrebări relevante pentru aflarea adevărului. Cu toate acestea, dânsul, ca reprezentant al Parchetului, la ultima şedinţă a solicitat ca dr. Călinescu să fie achitată, considerând că nu se impune condamnarea ei, cu toate că Parchetul a depus concluzii în urma ultimei sentinţe de achitare pronunţată la Judecătoria Oradea, concluzii în care motivează foarte bine faptul pentru care solicită şi ei, la fel ca noi, condamnarea dr. Călinescu, considerând că exista probe la dosar care susţin vinovăţia”.
Delia Scorţe suspicionează unele interese ale deciziei procurorului: „Mă întreb eu ce interese se ascund în spatele acestei decizii de a nu mai susţine condamnarea? De ce să nu te intereseze adevărul ca reprezentant al Ministerului Public? De ce să susţii iertarea unui inculpat împotriva căruia există nenumărate dovezi de vinovaţie? Am avut senzaţia chiar că s-a transformat în avocatul inculpatei după modul în care a vorbit la ultima şedinţă. Dar, să nu uităm că nu este pentru prima dată când reprezentanţii Ministerului Public ne surprind cu decizii diametral opuse. Să nu uităm că, la fel s-a întâmplat şi atunci când procuroarea a decis trimiterea în judecată a dr. Călinescu motivând că există suficiente probe care îi atestă vinovăţia, ca apoi, după două luni, fără să intervină nici un document nou la dosar, aceeaşi procuroare să dispună clasarea cazului”.
„Suntem încrezători în justiţie!”
În 29 noiembrie 2017 era termenul pentru pronunţarea sentinţei, termen care s-a amanat pe data de 08 decembrie 2017, iar părinţii se declară optimişti: „Suntem încrezători că justiţia va face dreptate. Că o va condamna pe dr. Călinescu şi Justiţia va decide că a venit timpul ca aceste cazuri de malpraxis să fie sancţionate, că orice şansă la viaţă este importantă şi că orice om are dreptul la viaţă. După mai mult de 7 ani, aşteptăm şi avem încredere că se va face dreptate”.
Amintim că în urmă cu aproape opt ani, Patricia a fost dusă la spitalul de boli infecţioase cu toxinfecţie alimentară şi doar în ultima clipă s-a sunat la Ambulanţă iar micuţa a fost trasnferată prea târziu la secţia de terapie intensivă a Spitalului Curteanu, unde doctorii au încercat în zadar să repare greşeli medicale sau/şi de conduită şi să o salveze.
Citiți principiile noastre de moderare aici!