„Au stricat viitorul copiilor noştri!”, „Nu se poate să le anuleze examenul fiindcă nu le-au dat să semneze proces verbal de scoatere din sală!”, „Copiii nu sunt vinovaţi, ci profesorii din sală care au semnat că examenul s-a desfăşurat în regulă!”. „Cum să fie suspendat două sesiuni de bacalaureat băiatul meu care vrea să se înscrie la Poliţie? Ce o să muncească el între timp?”…
Cam acestea sunt primele argumente cu care un grup de părinţi din Ştei s-au prezentat miercuri dimineaţă în faţa ziariştilor care i-au aşteptat la sediul IŞJ Bihor pentru a le asculta punctele de vedere.
„Noi credem că a fost o decizie pripită în cazul elevilor care au fost eliminaţi pe motiv că au fost «sursă». O să încercăm să ne adresăm Procuraturii pentru a verifica dacă nu a fost strict doar vina profesorilor supraveghetori că s-a copiat în sala de examen. Din înregistrările video ar trebui să se vadă ce s-a întâmplat şi a cui e responsabilitatea”, ne-a declarat Adrian Şodinca, unchi al unuia dintre elevii care susţin că nu şi-au ajutat intenţionat colegii să copieze.
Cel mai vehement s-a arătat fostul director al Colegiului Tehnic «Unirea» Ştei, Burtă Voicu, schimbat în toamnă de la conducerea unităţii de învăţământ care tocmai s-a ales cu 108 elevi eliminaţi de la Bac. „Au executat întreaga sală unde a dat examenul fiica mea ca să se poată răzbuna pe mine. Au chemat şi profesori de la clasă ca să îmi identifice fata pe înregistrări. Fata mea are doar note de 9 şi 10, cum se poate să nu îşi ia Bacalaureatul? Nu e vina ei că alţii s-au inspirat de la ea, ci a supraveghetorilor”, a afirmat Burtă Voicu.
„Am fost pusă să stau în prima bancă intenţionat, fiind cea mai bună la matematică, probabil pentru ca să se poată uita alţii în foile şi ciornele mele. Am fost aşezaţi unul lângă altul, fără distanţa cuvenită între ei. Nu era datoria mea ci a profesorilor supraveghetori să se asigure că nu se inspiră alţii de la mine. Eu mi-am văzut de rezolvarea lucrării mele, atâta tot”, a declarat şi fiica profesorului Burtă Voicu. Întrebată dacă le-a cerut profesorilor supraveghetori să atenţioneze candidaţii care copiau de la ea, fiica profesorului Burtă Voicu ne-a răspuns că nu. „Din atitudinea profesorilor din sală am înţeles că încurajau copiatul şi nu avea nicun rost să îmi pierd timpul cerându-le să intervină”, ne-a răspuns domnişoara. În fine, întrebată dacă a întors capul spre colegii din spate, tânăra ne-a asigurat că a făcut-o doar pentru a-i potoli.
Însă potrivit unor surse din ancheta disciplinară, pe înregistrările video se vede că tânăra în cauză ar fi stat mai bine de o oră întoarsă către colegii din spate. Evident, controversa ridicată de părinţi şi de copiii care afirmă că au fost neintenţionat «surse» de inspiraţie pentru alţii, poate fi clarificată doar de vizionarea înregistrărilor. Însă inspectorul general Nicolae Avram precizează că metodologia actuală nu prevede posibilitatea de a le prezenta părinţilor nemulţumiţi înregistrările video din timpul examenului.
„În primul rând, subliniez că nu conducerea Inspectoratului a decis eliminarea celor 108 elevi ci strict Comisia de Examen de la Ştei, în urma analizării îndelungi a înregistrărilor video. Situaţia lucrărilor identice a fost sesizată de o profesoară corectoare din judeţul Timiş. Iar înregistrările au fost vizionate luni şi de membrii Corpului de Control a ministrului Educaţiei. Daţi-mi voie să cred că nici şeful Corpului de Control nu are nimic personal cu elevii din Ştei. Eu înţeleg nemulţumirea ca părinte a domnului profesor Burtă Voicu. Dar noi avem obligaţia de a asigura corectitudinea examenelor indiferent de cei afectaţi. Personal, aş dori ca părinţii nemulţumiţi să poată vedea înregistrările care se păstrează atât în Centrul de bacalaurat Ştei dar care au ajuns şi la Minister. Metodologia actuală ne ne permite însă nouă, ca Inspectorat Şcolar Judeţean, să prezentăm înregistrările la părinţi”, ne-a declarat şeful IŞJ Bihor,. Nicolae Avram. Acesta ne-a mai informat că a înaintat întreaga documentaţie privind desfăşurarea examenului de la CT «Unirea» la Poliţia Ştei. „Inspectoratul Şcolar şi-a făcut strict datoria de a sesiza organele competente. Poliţia Ştei este cea care va stabili dacă au fost sau nu profesori implicaţi în activităţi de fraudare. Dacă organele judiciare vor concluziona că nu a fost nicio fraudă, persoanele nemulţumite vor putea acţiona în instanţă Ministerul”, a conchis Nicolae Avram.
În context, Jurnal Bihorean a solicitat astăzi Biroului de Presă al Ministerului Educaţiei un punct de vedere privind o eventuală completare a metodologiei care reglementează vizionarea înregistrărilor de la examenele şcolare. Aceasta cel puţin în cazurile în care există contestaţii.
Numele eliminaţilor de la Ştei e publicat pe site-ul ISJ Bihor
Pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean poate fi consultată lista candidaţilor la actuala sesiune de bacalaureat, la ultima rubrică fiind trecut promovat, nepromovat, absent sau eliminat.
Cu menţiunea că şi din alte centre de bacaluareat au fost eliminaţi candidaţi (Daina Flaviu Sorin, Derşidann Daniela Georgiana şi Topi Andrei Florin toţi de la Popeşti respectiv Petrucău Adrian Vasile de la „Onisifor Ghibu” Oradea), iată o listă cu candidaţi de la Ştei care apar ca „eliminaţi” în pdf-ul postat pe http://www.isjbihor.ro (ne cerem scuze pentru eventuale greseli inerente parcurgerii unui fisier cu aproape 5.500 de candidati):
Avram Claudiu Andrei
Balasko Irena Mirabela
Bar Călin Sorin
Belei Andrei Gheorghe
Bercea Cristina Daniela
Bileac Cristina Daniela
Boca Diana Ioana
Bogoşel Andrada Florina
Bold Loredana Mădălina
Boloca Gheorghina
Bologa Robert George
Bonchiş Amalia Rebeca
Borza Emanuela Florina
Brie Marin Ionuţ
Brîndaş Cosmin Sorin
Buha Florentina Ioana
Burtă Nina Mădălina
Burtă Alexandra Maria
Buz Larisa Roxana
Chira Marin Iosif
Cioară Sergiu Răzvan
Codrean Timotei
Coldea Elena Claudia Veronica
Creţ Cătălin Alexandru
Danciu Fabian Denis
DelimanAna Maria
Domşa Ionuţ Cătălin
Dudaş Cristian
Farcaş Vlad Andrei
Filip Adrian Marcel
Filip Timotei
Foghiş Denisa Corina
Foghiş Cătălin
Groza Aurelia Teodora
Haica Andrei Florin
Hera Mariana
Herle Schmidt Klaus
Hopide Maria Bianca
Ilaş Adrian Ionuţ
Indrei Gabriel Ioan
Iosif Robert Mihai
Judea Ana Maria
Judea Paul Dorin
Kurczveil Mihai Valentin
Laslău Adrian Antonnio
Laza Dan Richard
Leş Mihaela Florica
Mance Manuel Mirel
Mariş Viorel Florentin
Matei Vasile
Mateiu Iosif Călin
Mateş Petrică Daniel
Merce Vlad Ioan
Micula Răzvan Nicolae
Micula Rareş Florin
Mocan Cătălin Crăciun
Morar Claudia Dumitrela
Morar Florin
Moza Ciprian
Neag Vasile Ioan
Neag Adrian Daniel
Neag Ioana Adriana
Negrea Alin Vlăduţ
Negriţă George Alexandru
Negriţă Alin Florin
Negriţă Ionuţ Mircea
Negruţ Adina Ramona
Nica Adrian Florin
Nicolae Raul Daniel
Olaru Raul Daniel
Oros Rafael
Oros Marin Ionuţ
Oros Miriam
Pantea Elisei
Pantea Ionela Gabriela
Petrişor Roxana
Petruse Alexandra Ioana
Petruse Alexandru Ionuţ
Petruse Andreea Georgiana
Peţari Melina Alexandra
Pîrle Zorin Ionuţ
Plisco Cristina Florinda
Popa Gabriel Ioan
Popa Larisa Lorena
Rada Nicoleta
Rusu Mădălin Ionuţ
Sabău Cristian Florin
Sala Călin Marin
Secui Adina Lorena
Simoc Ştefania
Stan Daniela
Stan Alin Lucian
Stan Bogdan Traian
Stan Cătălin Ionuţ
Stana Andrei Ionuţ
Tău Gheorghina
Teaha Laurenţiu Florin
Tirla Alexandru Valetin
Tomeniuc Florina Andreea
Tuduce Larisa
Ţiboc Vlad Florin
Ţoţa Robert George
Vid Cristina Nicoleta
Vidra Daniel Constantin
Citiți principiile noastre de moderare aici!