Inspectorii sanitari bihoreni dau veşti bune pentru părinţii care sesizează că micuţii lor sunt pe cale de a deveni obezi sau sunt deja supraponderali.
Doctorii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor au transmis că atunci când nu e vorba de factori genetici, obezitatea la copii poate fi combătută prin implementarea unor obiceiuri alimentare sănătoase (consumarea de alimente sănătoase, respectarea ritmului corect de masticaţiei, porţii mai mici de mâncare, cinci mese zilnice etc) în familie. Mai exact, impunerea unei alimentaţii corecte copilului cu greutate peste limita normală vârstei, înălţimii etc se va face mai uşor dacă toţi membrii familiei o adoptă şi o aplică.
Măsuri de prevenţie la îndemână
Această multitudine de consecinţe grave pot fi evitate uşor, iar copiii se pot dezvolta armonios, dacă părinţii înţeleg să respecte unele reguli uşor de aplicat. Inspectorii sanitari bihoreni sfătuiesc părinţii să prepare mâncăruri prin fierbere, coacere, pregătire în cuptor sau la grătar (nu în grăsimi şi nu prăjite).
Foarte important este ca părinţii să ţină cont de preferinţele copiilor, spune dr. Pîrcioagă, care atenţionează asupra faptului că obiceiurile alimentare nesănătoase trebuie schimba treptat, nu brusc. În plus, toată familia trebuie să
ajute şi să încurajeze copilul şi să consume şi ei alimentele pe care le recomandă copiilor.
Medicii inspectori recomandă ca în cantitatea cea mai mare să se consume cereale integrale, legume, fructe, lapte si derivate din lapte degresat. Apoi, se recomandă în special carne de peşte şi pui fără piele, ouă de 2-3 pe săptămână, grăsimi – mai ales sub formă de uleiuri vegetale, iar băuturile să fie ceaiuri de plante, apă plată, sucuri naturale de fructe.
Între cele trei mese principale, doctorii recomandă părinţilor să îşi servească copiii cu gustări constând în fructe, legume sau lactate degresate.
De ce se ingrasa copiii?
Citiți principiile noastre de moderare aici!