În ceea ce privește înscrierea copiilor în grupa mică, aceasta se va face începând cu data de 22 mai. Acest lucru a fost anunțat de Ministerul Educației Naționale (MEN) printr-un comunicat de presă afișat pe site-ul ministerului. Conform datelor Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), în Bihor 31 de unități de învățământ preșcolar cu presonalitate juridică vor începe demersurile privind reînscrierile și înscrierile pentru noul an școlar. Din acestea, 18 sunt de stat (12 în Oradea și 6 în județ) și 13 private. Din datele ISJ reiese că în anul școlar 2016-2017, în Bihor, în învățământul preșcolar au fost înscriși în jur de 17.500 de copii.
Conform MEN, după finalizarea procesului de reînscriere se va trece la ocuparea locurilor libere, care se va face în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare (cei de 5 ani), grupa mijlocie (cei de 4 ani) și grupa mică (cei de 3 ani). În funcție de locurile disponibile, în grupa mică vor putea fi înscriși și copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. În situația în care numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, repartizarea copiilor se va face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare, cumulate de fiecare copil.
Criteriile specifice de departajare vor fi cele elaborate de fiecare grădiniță, aprobate de Consiliul de administrație al acesteia și avizate de consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Județean, până la data de 19 mai. Aceste criterii nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri și se vor aplica doar după epuizarea criteriilor generale.
Intervalele orare atât pentru reînscrieri, cât și pentru înscrieri, vor fi stabilite de conducerea fiecărei unități de învățământ în parte. Pentru o mai bună informare a părinților, orarul pentru reînscrieri și înscrieri va fi afișat la loc vizibil de fiecare grădiniță, precum și pe site-ul propriu al fiecărei unități de învățământ. Ministerul Educației cere conducerilor grădinițelor să afișeze la vedere informații privind: numărul de copii pentru care a fost proiectată unitatea de învățământ; numărul de locuri aprobat prin planul de școlarizare pentru anul școlar 2017-2018, pe grupe de vârstă (mică, mijlocie, mare); criterii generale și criterii specifice pentru înscrierea copiilor; numărul de copii reînscriși sau înscriși zilnic din totalul disponibil. De asemenea, fiecare grădiniță în parte va fi obligată să afișeze la loc vizibil informații privind statutul lor: sunt autorizate să funcționeze provizoriu sau faptul că sunt acreditate de Agenția pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP).
Citiți principiile noastre de moderare aici!