Este condamnarea primită de doi părinți bihoreni acuzați de împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu după ce și-au retras patru copii de la școală pentru a-i înscrie în sistemul de învăţământ de tip homeschooling. Cei doi soți au invocat, printre altele, faptul că nu sunt de acord cu utilizarea internetului și nici cu orele online.
[eadvert]
Sentința a fost pronunțată la finalul anului trecut de Judecătoria Aleșd, dar nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Precizare: Jurnal bihorean și Bihon au ales să protejeze identitatea celor doi părinți și să nu facă public numele școlii la care învățau copiii acestora.
Părinții nu au vrut nici tablete, nici cursuri online
Conform rechizitoriului, polițiștii au fost anunțați de conducerea unei școli din Bihor că, ”în luna septembrie a anului 2021, părinţii i-au retras şi împiedicat pe cei patru copii să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu”.
Părinții le-au explicat anchetatorilor că în timpul pandemiei nu au fost de acord cu predarea orelor în sistem online și au refuzat tabletele oferite de personalul școlii, considerând gestul drept o formă de presiune. Când copiii au revenit la școală, s-a pus din nou în discuție trecerea la cursurile online, moment în care mama și tatăl celor patru elevi au decis să îi educe acasă, în sistem homeschooling.
”Au decis retragerea copiilor de la şcoală întrucât nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalele TV media, respectiv cursurile online pe care copiii le efectuau în perioada de pandemie. Apreciază că au făcut o alegere bună pentru viitorul copiilor lor”, a reținut Judecătoria Aleșd.
Părinții i-au înscris pe cei mici la o ”academie” din Statele Unite, care – au observat anchetatorii – nu a oferit cursuri online, ci le-a permis să îşi aleagă modul în care să îşi educe copiii.
De altfel, cei doi soți au recunoscut că se ocupau singuri de educația minorilor, timp de trei ore pe zi, după un program flexibil și folosind manuale românești cumpărate din librării. Din acest motiv, specialiștii care au întocmit un raport de evaluare psihologică în acest caz s-au întrebat ”cum ar putea (organizația din SUA – n. red.) să ofere diplome de absolvire pe programă şcolară românească?”
Părinții: „procedura judiciară reprezintă o formă de hărţuire”
Instanța a observat mai multe aspecte legate de această situație. Astfel, conform unei adrese din martie 2022 a Inspectoratului Școlar Bihor, homeschooling nu este o formă de învățământ recunoscută în țara noastră, iar cursurile urmate în acest fel nu pot fi echivalate conform învățământului românesc, în care sunt obligatorii 10 clase.
În plus, judecătorul a aflat că nici mama și nici tatăl minorilor nu au pregătire pedagogică sau de specialitate, iar organizația din SUA aleasă de părinți nu este acreditată în România.
Raportul de evaluare psihologică a recomandat înscrierea copiilor în sistemul de învățământ obligatoriu pentru a le fi respectat dreptul la educație. De altfel, timp de trei luni întreaga familie a beneficiat de consilierea specialiștilor DGASPC Bihor în vederea reînscrierii copiilor la școală.
Potrivit Codului Penal (art. 380 alin. 1) fapta părintelui sau a persoanei căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Instanța a decis să-i condamne pe cei doi soți la câte patru luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, invocând faptul că aceștia ”nu şi-au asumat vreo responsabilitate pentru comiterea faptelor şi nu au arătat că înţeleg implicaţiile deciziei asumate, (…) aspect care rezultă şi din poziţia exprimată de inculpata (…) care a considerat că procedura judiciară reprezintă o formă de hărţuire şi doreşte să trăiască în linişte”.
”Inculpaţii, probabil ulterior realizării implicaţiilor faptelor comise şi îngăduinţa instanţei în raport de acestea, vor pune în primul plan nevoile minorilor şi obligaţia părinţilor de a înscrie copiii la şcoală şi a asigura frecventarea cu regularitate de către aceştia a cursurilor şcolare, lăsând la o parte motivele invocate relativ la consecinţele negative ale accesului copiilor la dispozitivele electronice de comunicare”, se mai arată în sentința Judecătoriei Aleșd.
Totuși, ”școala de acasă” poate fi acceptată. În ce condiții
Potrivit unei analize copilulsanatos.ro, în România există posibilitatea ca, în anumite condiții, părinții sau tutorii legali să opteze pentru ”educația în familie”. Chiar dacă nu este recunoscut, acest sistem este acceptat pentru motive de sănătate (boli cronice, alergii severe), motive religioase sau convingeri speciale, motive legate de activități artistice sau sportive de performanță sau în cazul copiilor care sunt actori de film, televiziune sau teatru, arată sursa citată.
Părinții care doresc să practice homeschooling-ul trebuie să obțină o autorizație valabilă pentru doi ani, ce poate fi reînnoită, din partea inspectoratului școlar județean. În plus, trebuie să prezinte un plan de învățământ, ce cuprinde conținutul și metodele de predare, resursele educaționale utilizate și modul de evaluare a progresului copilului.
În privința evaluării, părinții sau tutorii legali sunt obligați să prezinte inspectoratului școlar județean un portofoliu care conține documente care atestă progresul copilului (lucrări, teste etc), precum și rezultatele obținute la examenele naționale. În plus, elevii educați prin homeschooling trebuie să participe la activități educaționale organizate de școlile de stat sau particulare, precum și la examenele naționale pentru evaluarea finală a claselor a VIII-a și a XII-a, arată analiza copilulsanatos.ro.
Trimite articolul
XCe vrăjeli pe voi .. pe site-ul Adevărul scrie care școală îi. Doamne feri să supărați pe cineva.
Statul ne vrea binele…
Țineți-o tot așa, copii ai lui Benny Rus. De așa cetățeni are nevoie Bihorul. Nu întâmplător acest județ minunat a dat României pe Olivia Steer.
De ce nu ii condamna pe toti care au diploma de zece clase si nu stiu sa scrie?
De ce nu sunt restrictionate pe internet site urile imorale?
Se teme dl dieector ca ramane fara loc de munca pentru ca sunt din ce in ce mai puțini copii?
O renumitã jucãtoare de tenis de câmp din Belgia, Elise Mertens a fãcut la fel școala prin homeschooling. Am citit pe internet despre biografia dânsei.
Pai la cum ii invatamantul astazi te miri ? Mucosii astia de profesorasi ce ies de pe bancile facultatilor sunt praf…abia iau nota de trecere.
Nu sunt sectanti antivaccinisti ?
„În ce condiții” este o propoziție interogativă, adică se pune semnul întrebării la sfârșit. La fel pentru (sutele) de titluri și subtitluri unde nu aplicați această regulă.
Dar de cei care nu frecventeaza nici un fel de scoala ,nu-i intreaba nimeni de sanatate???
Este un abuz grav asupra deciziei parintilor.Ei sunt si numai ei factori decizionali unici in tot ceea ce priveste copii.Singurele motive in care institutiile statului trebuie sa intervina asupra deciilor pe care le iau parintii sunt : abuzul si violenta aplicata copiilor.