Eveniment încărcat de emoție și semnificație în viața comunității din Diosig. Înalte fețe bisericești, reprezentanți ai tuturor cultelor, primarul de Diosig Mados Atilla, omul de cultură Gheorghe Barna, enoriași, invitați din Oradea și din străinătate au participat la lansarea cărții preotului paroh Cornel Man „Cunoașterea lui Dumnezeu”.
De un tablou impresionant au avut parte participanții, avându-i în prim-plan pe cei patru fii ai preotului: Andrei, Emanul, Gabriel și Olimpiu susținându-și tatăl din strana bisericii. Doi dintre ei sunt stabiliți în Germania, unul e student la Oxford, iar „prâslea” e student la Medicină. Lor le este dedicată și cartea prin care prin care părintele vrea să-i aducă pe oameni mai aproapre de Dumnezeu, în urma unui demers care s-a născut și din lacrimi. Lacrimi de suferință, dar și de bucurie. O carte de suflet, care așa cum spune părintele profesor Dumitru Megheșan, e tocmai despre scopul vieții, care e cunoașterea lui Dumnezeu, fiindcă Dumnezeu e viața veșnică, iar fără Hristos nu am avea perspectiva Învierii.
O carte rezultată dintr-o călătorie interioară a părintelui Man. Evenimentul a avut loc într-o zi fericită, în care autorul a fost sărbătorit la împlinirea vârstei de 66 de ani. Și într-un loc aparte, în fața altarului, care așa cum spunea primarul de Diosig Mados Atilla, are o energie aparte generată de faptul că acolo au fost botezați oameni importanți.
Predica părintelui Man a impresionat asistența, tema fiind întoarcerea fiului risipitor/rătăcitor, iar mesajul îi viza nu doar pe tinerii care își părăsesc casa părintescă pentru a rătăci pe bulevardul marilor metropole, ci și pe cei care își părăsesc valorile, îl părăsesc pe Dumnezeu. Sau cum ar fi spus un alt preot, Damaschin Luchian mesajul a fost acela că: “E minunat atunci când vrei să te întorci la Dumnezeu, dar mai minunat lucru este să ai unde să te întorci!”, un mesaj despre dragostea părintească și singurătatea celui despărțit de casa lui Dumnezeu.
Autorul aduce în fața cititorului teme sensibile, care de obicei nu se discută, ci doar sunt crezute fără a fi verificate. În demersul său scriitoricesc, preotul sapă în adâncurile înțelepciunii bisericești pentru a scoate la lumină adevărul. Au mai fost încercări de acest fel, dar cartea părintelui Man e un studiu aproape exaustiv.Deoarece este atât de adevărat că „de cunoașterea duhovnicească avem nevoie astăzi”, cartea de față se adresează creștinilor care doresc sincer și cu toată inima să cunoască adevărul. Însă, așa cum ne arată Sfânta Scriptură, ca să fie cunoscut adevărul trebuie să fie propovăduit adevărul și auzit, pentru că „credința este din auzirea prin cuvântul lui Hristos”.
„Și cartea pe care o țineți în mâini este tocmai unul dintre instrumentele alese de Dumnezeu în vederea propovăduirii adevărului Sfintei Sale Scripturi pentru toți aceia care sunt interesați să-l afle spre mântuirea lor”, arată autorul în cuvântul înainte al cărții.
Autorul vorbește despre trei etape sau trepte ale cunoașterii lui Dumnezeu: cunoașterea sau contemplarea naturală sau trupească, cunoașterea lui Dumnezeu din cuvintele scripturii și rugăciunea-culme a cunoașterii lui Dumnezeu și a celor spirituale. Decanul facultății de Teologie, părintele profesor Megheșan, consideră că studiul preotului Cornel Man despre cunoașterea lui Dumnezeu e ca o scară, a cărei primă treaptă presupune să ajungi la stadiul în care noi credem, ne rugăm, ne ferim de răutate, a două treaptă presupune cunoașterea lui Dumnezeu prin natura lucrurilor, e atunci când îl descoperim în semeni noștri, în glasul stins al unui bolnav, în mâna întinsă, în timp ce în aproapele nostu îl descoperim pe Hristos răstignit.
Parafrazându-l pe părintele Stăniloaiei, părintele Megheșan spunea că acolo unde se împuținează cuvintele se înmulțesc lacrimile. Pe treapta rugăciunii, a iubirii nu poți ajunge dacă nu îți iubești aproapele.„Cartea părintelui Man este o carte de o fluiditate extraordinară, purificată prin lacrimi, cu o împărțire foarte frumoasă, o bibliografie minunată, o carte de suflet, pe care e bine să o citești seara la rugăciune, e o contribuție colosală la cunoașterea lui Dumnezeu.
Cartea nu propune nici un confesionalism prin care tăvălugim totul- și oameni de aceștia ne trebuie și de o parte și de alta, oameni care să ne adune pe toți- nici un ecumenism care să dilueze credința”, a concluzionat decanul Facultății de Teologie Ortodoxă părintele profesor Dumitru Megheșan. La rândul său, inspectorul Florin Negruțiu a subliniat importanța faptului că la lansarea cărții participă întreaga comunitate, un act cultural neavând prin definiție o arie restrictivă.
Ba mai mult de atât, părintele Negruțiu a plasat lansarea de carte de la biserică în contextul în care ne amintim din istorie că în biserică s-au scris și s-au tradus primele cărți, biserica fiind locul în care au avut loc primele acte de cultură, dar și locul unde oamenii s-au regăsit cu frământările și cu bucuriile lor. Prin organizarea lansării cărții „Cunoașterea lui Dumnezeu”, biserica arată că nu e conservatoare, că e în pas cu lumea, e motorul unei comunități.
Un invitat aparte, un om pe care părintele Man îl prețuiște într-un mod aparte e părintele vicar Augustin Lucian, omul despre sărbătoritul a mărturisit că i-a fost „mai mult decât tată, mai mult decât mentor și mai mult decât mai mult”. Pe părintele vical Lucian părintele Cornel Man l-a pomenit în cuvântul său de mulțumire imediat după Dumneze care l-a luminat, i-a dat putere și l-a îndrumat să scrie această carte, la fel cum a spus că pentru doamna preoteasă poartă în suflet picătura iubirii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!