De existența și buna lor funcționare e legat modul în care acestea își îndeplinesc menirea de insule de răcoare pentru oraș. Subiectul a fost pus pe masa deliberativului local de opoziția pesedistă, cu ocazia întrunirii de luna trecută, care a interpelat primarul pe această temă. Emilian Pavel a cerut să știe „cine se mai ocupă de parcurile din Oradea” invocând, tardiv, situația din coridorul verde Barcăului, dar și starea gazonului pârjolit din parcuri precum Salca sau 1 Decembrie.
[eadvert]
„În Piața Unirii aveam niște sprinklere. Acum avem un domn sau o doamnă care mută sistemul de irigații de la un rondou la altul și sunt reclamații că irigarea se face în miezul zilei, când temperatura e cel mai ridicată”. Primarul Florin Birta i-a replicat că situația parcului de pe Barcăului nu mai este de actualitate: gazonul și-a revenit pentru că sistemul a fost reparat. „Parcul arată verde, nu mai e galben”, a replicat edilul.
El a mai spus că toate parcurile executate pe fonduri europene au avut din proiectare sisteme de irigații dar că parcurile vechi nu au această dotare. ”Când se vor reabilita, toate vor fi reabilitate cu sisteme de irigații. Vara la 38, 40 de grade nu ai cum uda fără sisteme de irigații”, spun el. În Piața Unirii, însă, sistemul inițial de irigații a dat greș, ca de altfel multe alte aspecte din acest perimetru afectat de una dintre cele mai emblematice megainvestiții derulate de Primărie.
„În Piața Unirii, prin proiect spațiile verzi au fost dotate cu instalație de udare cu picurător. Nu funcționează cum trebuie și, până când ieșim din perioada de monitorizare de cinci ani, adică anul acesta, trebuie să îngrijim spațiul verde cum putem. Ulterior, vom schimba sistemul de irigație”, a spus Birta.
Udare manuală în Piața Unirii. Foto:JB
Pârjol în Parcul 1 Decembrie. Foto:JB
Trimite articolul
XDoar parcurile vechi se pot numi parcuri. Doar aici gasesti umbra, copaci si racoare. In cele nou create va trece 30 sau 40 de ani pana vor creste copacii.
Gazonul chior plus scobitorile cu doua crengi nu reprezinta parc. Eventual doar o reclama la magazinele de bricolaj, unde se vinde acell gazon chior
-
Oradea duce lisa de unul sau doua parcuri adevarate de 1-2 sau 3 km patrati. Un parc cu e padurea din Felix de asta are nevoie Oradea, Parcul Salca si Barcaului te apuca lesinul la 35 grade ca nu ai pic de umbra. Poate peste 30 de ani, dar si acolo copacii sunt cam la distanta nul de altul si tare cred ca sunt arbori pitici care nu vor creste foarte mari. Si ce face primaria acum, vrea sa taie parcurile 1 Decembrie i Petofii sa aduca canicula si acolo. Personal prefer un parc cu cat mai multi copaci si umbra, nu betonate si transformate in piste de role biciclete, alea se pot face altundeva, nu trebuie distruse si aduse la acelasi nivel orice parc. Fiecare parc trebuie sa fie diferit, sa aiba fiecare farmecul lui, nu betonate toate, prefer umbrac copacilor decat gazonul ce trebuie udat non stop. Un parc mare si frumos s-ar putea face in padurea de langa cartierul Grigorescu, ca apartine de oras, sau sus pe Gh Doja, parcuri adevarate in care este loc sa pui de toate, inclusiv locuri de parcare se pot amenaja acolo.
-
Bun si 1 km patrat. Cum spuneti, 2 ar fi ceva. Dar unde?
-
Am spus unde, citeste mai sus.
-
Caldura mare! Exact sfarsitul l-am sarit. Scuze
-
-
-
Mai faceti o tura prin Iasi, Timisoara, Bucuresti sa vedeti parcuri mari adevarate,, pe cand o sa avem si noi asa ceva? Noi avem 3 parcuri, Petofi, 1 Dec, Muncitorilor, restul sunt spatii verzi. Si parcul Salca e bebelas care trebuie sa creasca sa fie cu adevarat parc, Barcaului e zona verde, un parc lat de 20metri ala nu e parc
-
De ce nu te muti acolo?
-
Dar tu de unde dracu ai venit aici? Cine te-o adus?
-
-
iasi? ce parcuri is alea unde n-ajunti decat cu masina? asa poti zice ca si noi avem padurea de la felix. timisoara si oradea au parcuri centrale calumea, din centru ajungi usor pe jos la ele. si cluj
In Piata Unirii e cel mai placut sa stai acum vara pe canicula, sper sa vina si Birta si Bolojan sa stea cateva ore pe banca sa simta racoarea porfirului si umbra spanzuratorilor
-
:))))))
Eu am vila in Sanmartin, la aer curat, umbra, piscina. Mi se rupe de oras si parcuri. Sa va topiti la oras
La bloc pentru spațiu verde cine instalează și plătește sprinklere?
Cetãţenii sã se doteze cu umbrele de soare și bastoane.
Spatiul verde din cartieru soarelui oncea (parc nu se poate numi) nou creat si dat in folosinta in primavara este dotat cu aspersoare, insa gazonul este parjolit de soare. Evident se uda haotic si aspersoarele nu fac fata oricum. Arata identic ca dupa seceris ca pozele de mai sus.
Absolut toate investitiile pe care le faceti nu au nici un plan de mentenanta.
Asa arata gazonul in curtile voastre??
Sa va fie rusine, tocati banii fara numar, cheltuiti in nestire pe reabilitari de cladiri in centru care au nevoie continua de mentenanta, iar cartierele orasului arata exact ca si niste ghetouri.
La alegeri veti da socoteala cu siguranta.
-
La alegeri va avea 90 %. Important e ca se face. Ne dezvoltam. Teleormanul te asteapta
Modul de lucru sãlbatic si lipsit de profedionalism la intretineriea spatiului verde face ca totul sa arete ca ars. Primaria ar trebui sa nu mai plateasca din banii publici niste lucrsri facute in bataie de joc si inspre discomfortul oradeanului. Gazonul pentru a fi verde se uda, iarba ca sa ramana verde trebuie lãsatã sa creasca.
-
Pt asta inchidem scoli, muzee, teatre ca sa facem aceste mari realizari