Singurul care are titlul de parc industrial este cel de la Tileagd, de anul trecut. Sunt acolo 9 hectare primite de la comuna Tileagd, pe care Consiliul Judeţean vrea să genereze industrie. „Proiectul tehnic este realizat şi predat, pentru utilităţile interioare ale parcului, pentru infrastructură. Proiectant este AquaconS Oradea. În continuare, ar trebui realizat Planul Urbanistic Zonal (PUZ), pentru drumuri, parcări, ape uzate, apă potabilă şi energia electrică”, declară vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Traian Bodea. Acesta anticipează că în perioada următoare se va obţine autorizaţia de construcţie. Şi totuşi, nu este încă definitivat traseul gazului către parcul industrial.
„Sunt 2,5 kilometri distanţă în linie dreaptă de la magistrala de gaz. Gazul este un element cheie, deoarece este nevoie de gaz şi pentru procesul tehnologic. Dacă Transgaz vor accepta şi le convine acest traseu, va trebui să facem alte demersuri legale, să aducem oamenii la notar pentru accept şi să avem culoarul liber, după care să scoatem la procedură, pentru licitaţia execuţiei”, arată Bodea.
Consiliul Judeţean nu ştie încă nici costul adugerii gazului în perimetrul viitorului parc şi nici cât va costa realizarea utilităţilor, în parc. „Este predat proiectul tehnic, dar nu şi devizul”, precizează Marius Mudura, directorul SC Parcuri Industriale Bihor SA. Cu certitutine, însă, că CJ Bihor va trebui să scoată o Hotărâre de Consiliu, pentru majorarea capitalului social. Ceea ce devine deja problematic, în condiţiile în care PNL continuă să aibă egalitate de voturi în plen, 17:17, ceea ce generează valuri de Hotărâri ce cad cu brio, la vot.
Embrioni industriali
Dacă la Tileagd există, totuşi, un progres, din păcate, celelalte rămân la stadii embrionare, la ani de zile de la anunţurile de bune intenţii. Nici la Săcueni, nici la Tămăşeu nu există încă titlul de parc industrial, oferit de Ministerul Dezvoltării (MDRP). La Săcueni sunt 5 hectare, iar CJ aşteaptă după o Hotărâre a Consiliului Local Săcueni, pentru a se statua ce facilităţi le vor fi oferite investitorilor, în parc.
„Când o să avem Hotărârea, o trimitem la MDRAP pentru a obţine titlul de parc, undeva în vară. Varianta pentru gaz este de la OMV Petrom, care îşi reabilitează conducta de gaz şi ar trebui să o finalizeze în toamnă, deoarece suntem la doar 250 de metri de conductă”, explică Mudura, cel ajuns şef la Parcurile judeţului după ce Delia Ungur a ales să plece în mediul privat. Aşadar, la Săcueni există făcut un studiu de fezabilitate, însă e nevoie de titlul de parc industrial şi realizarea proiectului tehnic. La Tămăşeu, deocamdată sunt doar declaraţii de bune intenţii. „Este nevoie de dezmembrarea terenului, evaluarea lui, apoi se poate iniţia asocierea cu Tămăşeu. Sunt 7 hectare”, afirmă vicele Bodea.
Proximitatea de autostradă, pe acolo intră în ţară. Tămăşeul intră în asociere cu Consiliul Judeţean, după ce Beiuşul întârzie, de ani de zile, să vină cu teren în asociere. „Au proces cu asociaţia urbarială pe terenul identificat să vină în asociere cu noi. Noi îi aşteptăm, dar…”, este sceptic vicele Bodea că Beiuşul este interesat să intre în planurile industriale ale Judeţului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!