Peste 33 milioane euro totalizează investițiile atrase în parcurile industriale ale orașului anul trecut, în condiții de pandemie. În anul anterior, acestea se ridicau la peste 40 milioane. Au scăzut și veniturile la bugetul local rezultate din activitatea firmelor din parcurile industriale.
Bilanțul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a fost prezentat ieri, de directoarea Alina Silaghi, într-o conferință de presă împreună cu city managerul Mihai Jurcă.
[eadvert]
ADLO are în administrare patru parcuri industriale în Oradea și a preluat, de la finalul anului trecut, și obiectivele similare din județ. Cea mai mare investiție atrasă anul trecut de ADLO e de 5,8 milioane de euro, aceasta urmând a genera un număr de 25 de locuri de muncă. Aceasta constă din hală de producție și depozitare bitum rutier și va fi realizată de societatea Trucktronic SRL pe o suprafață de 35.737 metri pătrați de teren în Parcul Industrial Eurobusiness III de pe strada Uzinelor, spune Silaghi. Spre comparație, în 2019, vârful investițional l-a marcat Global Investment cu afacerea IWIS Engine Systems, cu unitatea de producție de lanțuri de ditribuție, în valoare de 5,5 milioane euro.
Anul trecut au avut loc tatonări cu firme importante din Germania și Polonia, dar fără a fi finalizate până acum.
ADLO are în curs extinderea Parcului Industrial I, de pe Borșului, acum ocupat în proporție de 100%. Planul urbanistic zonal a fost actualizat și e trimis la Guvern, un rezultat fiind așteptat în vară. Ulterior, ADLO va scoate la licitație noi parcele în acest perimetru.
Silaghi a mai spus că în 2020, ADLO a atras investiții de 33,6 milioane euro. De la înființarea parcurilor industriale ale orașului, acestea au ajuns să găzduiască 104 companii cu valori investiționale de peste 408 milioane euro și care vor genera 9000 locuri de muncă.
Efectele pandemiei s-au simțit, însă, în veniturile rezultate din activitatea firmelor din parcurile industriale. „A fost un an mai dificil, au fost întârzieri la plată dar nu semnificative. Încasările pe bugetul local au scăzut cu aproximativ 20%”, a declarat directoarea. Aceste venituri provin din cotele aferente IVG, din impozitele locale, din vânzări de terenuri sau taxe de autorizare.
Blocuri
În cursul anului trecut, ADLO a finalizat reabilitarea imobilulului de pe str. Uzinelor 4, prin construirea a 20 de spații de cazare cu destinația de locuințe de serviciu pentru angajații companiilor rezidente în parcul industrial Oradea, ca suport în lupta pe care mediul privat o duce pentru atragerea și retenția forței de muncă, a mai spus directoarea.
Apartamentele au fost date companiilor pentru a fi închiriate, începând din octombrie 2020.
„Alte amplasamente pentru construirea de blocuri de locuințe de serviciu au fost identificate in Oradea, str. Ovid Densusianu, proiectul constând in construirea a 3 blocuri a câte 65 de apartamente/bloc. Licitația privind proiectarea și execuția pentru construcția primului bloc s-a publicat in luna noiembrie a anului 2020, cu termen de finalizare de 1 an”, mai transmite ADLO.
In ceea ce priveste activitatea si gradul de ocupare al parcurilor industriale ale municipiului Oradea in anul 2020 Muncipiul Oradea a obținut suprafețe de teren in imediata vecinatate a parcului industrial EBP I care au fost date in administrarea Agenției de Dezvoltare Locală Oradea SA. pentru extinderea titlului de parc industrial cu suprafața totală de 63.040 mp.
Agenția de Dezvoltare Locală primește in mod constant solicitări pentru alocare de parcele pentru a realiza noi investiții, acesta fiind și unul din motivele pentru care am reluat discuțiile privind extinderea activității noastre in sensul dezvoltării parcurilor industriale și in județul Bihor.
ADLO preia județul
După instalarea PNL la conducerea Consiliului Județean Bihor, președintele Ilie Bolojan și-a promovat măsura de a atribui ADLO și managementul parcurilor industriale din județ.
Alina Silaghi spune că au început demersurile pentru preluarea parcurilor industriale care dețin această titulatură din Săcueni și Tileagd și demersurile pentru înființarea unora noi la Tămășeu, Ștei și în zona Marghita.
De asemenea, la finele lui 2020, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a cumpărat două părți sociale in societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor SRL, urmând să asigure implementarea proiectului.
Numărul rezidenților în cele trei parcuri industriale la sfârșitul anului 2020:
1. Parcul I – 49 rezidenți
– Valoarea totală a investițiilor asumate: 317,311,206 euro
– Numărul locurilor de muncă asumate: 6.700
– Număr de angajați existenți la 31 decembrie 2020: 6.000
– Din cei 49 rezidenți, 47 au activitate în parc la sfârșitul anului 2020
2. Parcul II – 34 rezidenți
– Valoarea totală a investițiilor asumate: 67.309,610 euro
– Numărul locurilor de muncă asumate: 1700
– Număr de angajați existenți la 31 decembrie 2020: 800
– Din cei 34 rezidenți, 24 au activitate în parc la sfârșitul anului 2020
3. Parcul III – 21 rezidenți
– Valoarea totală a investițiilor asumate: 23,635,493 euro
– Numărul locurilor de muncă asumate: 430
– Număr de angajați existenți la 31 decembrie 2020: 150
– Din cei 21 rezidenți, 7 au activitate în parc la sfârșitul anului 2020
Citiți principiile noastre de moderare aici!