Clepsidra timpului nu iartă nici administrația Pasztor – Mang – Bodea. Troica de la Consiliul Județean mai are la dispoziție nici măcar un an pentru a pune ceva pe masa bihorenilor care nu locuiesc în Oradea. Județul nostru așteaptă de mai bine de zece ani parcuri industriale. Și, după intrarea în UE, nu se mai găsesc scuze de niciun fel.
Cu Bolojan primar, Municipiul Oradea a reușit să înființeze trei parcuri industriale municipale, care atrag și mulți navetiști. Sigur, sunt motive și de ordin salarial, deoarece, în Oradea, însă salariile sunt mici raportate la cele din Cluj, Timișoara și chiar Arad. Prin urmare, firmele ce locuiesc în parcurile lui Bolojan trebuie să-și aducă forța de muncă din afara orașului.
Dincolo de Oradea, cu mici excepții, Bihorul rămâne un județ cu un aer cât se poate de rural. Aceasta în ciuda faptului că Marghita, Beiușul și Salonta sunt municipii, iar Aleșdul, Săcueniul și Valea lui Mihai sunt orașe. Și, la o adică, putem spune că Oradea însăși are un aer cât se poate de rural în anumite părți ale sale, de vreme ce cartiere întregi, precum Grigorescu și zone rezidențiale extinse pe dealurile orașului, rămân și azi fără utilități, fără asfalt.
Se lucrează doar la Tileagd
Pentru ca investitorii serioși să-și facă apariția în județul Bihor, este nevoie de infrastructură. Pentru lipsa autostrăzii trebuie să mulțumim Bucureștiului. Însă alarmantă este și incapacitatea Consiliului Județean de a genera parcuri industriale funcționale, cu toate utilitățile trase – de la apă și canalizare până la drumuri de acces, iluminat public și, foarte important, gaz!
În prezent se lucrează doar la infrastructura Parcului Industrial din Tileagd, inițiativă demarată încă din mandatul fostului președinte de CJ, Cornel Popa. În celelalte locații propuse, bălăriile cresc fără să fie deranjate de vreun utilaj.
Devenit director interimar al societății SC Parcuri Industriale Bihor SA, înființată tocmai cu scopul de a derula aceste proiecte industriale, Adrian Simon este încrezător că, totuși, până anul viitor investiția de la Tileagd și cea de la Săcueni vor fi gata. După care, Consiliul Județean se va pune pe atras investitori, participând la diferite conferințe internaționale de profil. Purtător de cuvânt al CJ Bihor, Simon a ajuns și director interimar la Parcuri, după ce fostul director, Marius Mudura, și-a dat demisia și a plecat în mediul privat, în luna iunie, sătul de bâjbâielile din administrația județeană.
Parcul Industrial de la Tileagd este în plin șantier, lucrările avansând undeva spre 50%, evaluează Adrian Simon și administrația județeană actuală mizează pe faptul că va termina lucrările, până la finalul mandatului. Parcul se întinde pe o suprafață de 9,3 hectare, este împărțit în trei loturi și deține titlul de parc industrial, acordat de Guvern, încă din decembrie 2016! Iată, așadar, că la mai bine de trei ani distanță infrastructura nu e încă gata, pentru a putea găzdui întreprinderi industriale. Aflat în plin șantier, parcul este amplasat pe marginea DN 1, în partea dreapta, dinspre Oradea spre Cluj, chiar la intrarea în localitatea Tileagd.
Antreprenor general este constructorul Costa Voc, același care a câștigat și lucrările pentru realizarea bazinelor de înot didactice de prin județ, comandate tot de administrația județeană.
Bălăriile cresc în voie
La Săcueni, în acest an s-au desfășurat deja două licitații, rămase, însă fără ofertanți. Dar Consiliul Județean speră că, prin actualizarea indicatorilor tehnico-economici, să fie cointeresate firmele de construcții. Până acum, valoarea estimată a lucrărilor era de 1,8 milioane de lei + TVA. „Intenționăm ca săptămâna viitoare să scoatem din nou la licitație lucrările pentru Parcul Industrial Săcueni”, ne declară Adrian Simon. Întins pe doar 5 hectare, viitorul parc industrial din nordul județului este situat pe marginea DN 19 B, după ieșirea din localitatea Săcueni, pe stânga, la doar 5 kilometri de granița cu Ungaria.
În privința intenției industriale de la Tămășeu, aici nici măcar nu este obținut titlul de parc industrial. „Până la demararea procedurii obținerii titlului, mai ne trebuie etapa de cooptare a comunei Tămășeu în societatea SC Parcuri Industriale Bihor SA, din care acum fac parte Consiliul Județean Bihor și UAT Tileagd, respectiv Săcueni”, transmite directorul Simon. Parcul de la Tămășeu s-ar întinde pe 7 hectare și ar urma să fie amplasat foarte aproape de autostradă, pe partea stângă a DN 19 Oradea – Satu Mare (E671), foarte aproape de zona de case a localității.
Beiuș-Drăgănești, țara bunelor intenții
Cât privește parcul industrial pe care vicepreședintele Ioan Mang și-l dorește în zona Beiușului, la Drăgănești, aici deocamdată totul se rezumă la stadiul de bune intenții. De altfel, inițiativa industrială promisă la Drăgănești nici măcar nu este prezentată pe site-ul oficial, www.investinbihor.com. Adrian Simon așteaptă din partea comunei Drăgănești să își exprime formal intenția de a intra în SC Parcuri Industriale Bihor SA (PIB SA), printr-o hotărâre de Consiliu Local.
„Așteptăm să ni se dea raportul de evaluare al imobilului. Urmează ca intenția comunei Drăgănești de a fi membru în Parcuri Industriale Bihor să ne fie înaintată companiei publice”, spune Simon. După care ar urma o salbă de hotărâri ale companiei PIB SA, a celorlalți membri – Tileagd, Săcueni – și, finalmente, CJ Bihor. Toți trebuie să fie de acord cu inițiativa industrială de circa 11 hectare, din hotarul Drăgăneștiului cu municipiul Beiuș, procedură căreia trebuie să i se supună și comuna Tămășeu.
După care este necesară publicarea în Monitorul Oficial (alți timpi pierduți – n.red.), pentru ca abia ulterior să poată fi demarată procedura de obținere a titlului de parc industrial de la ministerul de resort.
Concluzia: dacă în 2020 se va instala măcar o companie în Parcul Industrial Tileagd, va fi bine…
Citiți principiile noastre de moderare aici!