Consiliul Judeţean a aprobat în ultima sa şedinţă bugetul pe 2017 al SC Parcuri Industriale Bihor SRL – societatea cu care are planuri industriale la Tileagd, Săcueni şi Beiuş. O societate înfiinţată cu ani în urmă de fostul preşedinte Cornel Popa şi care continuă să bată pasul pe loc, cu o „insistenţă” dezarmantă.
Faţă de anul 2016, bugetul societăţii a crescut în mod exponenţial, chiar dacă nu se vede încă nimic concret. Odată cu aducerea Deliei Ungur în funcţia de director, bugetul a crescut de la 400.320 de lei, cât fusese alocat în 2016, la 688.030 lei, pentru 2017. Iar pentru anii următori sunt prevăzute noi majorări. Se mizează, probabil, că odată cu salariile va creşte şi profesionalismul celor ce lucrează cu spor pentru Judeţ.
Desigur, marea majoritate a cheltuielilor sunt cele cu personalul, adică 459.030 de lei, în condiţiile în care directorul Delia Ungur are un salariu de circa 2.000 de euro. Venită la Judeţ de la ADLO, agenţia de dezvoltare locală a Primăriei Oradea, după un conflict deschis avut cu primarul Ilie Bolojan, Delia Ungur a adus cu ea de la ADLO alţi cinci colegi: managerul de resurse umane, Liana Boagiu, jurista Mihaela Pop-Cot, asistentul executiv Florina Fofiu şi inginerii Dan Niederhoffer şi Marcelo Bodo.
Cât valoarează Săcueniul?
În societate, azi sunt asociaţi Consiliul Judeţean cu administraţiile locale din Tileagd şi Săcueni, iar primul parc industrial este preconizat la Tileagd. În ultima sa şedinţă, CJ Bihor a aprobat intrarea în SC Parcuri Industriale SRL a Consiliului Local Săcueni, ce îşi aduce aportul cu trei terenuri pe care vor fi construite parcurile industriale, neevaluate încă. Liderul Opoziţiei PNL, Ionel Avrigeanu, a contestat mişcarea, motivând că în propunerea de Hotărâre a Executivului CJ nu se arată valoarea terenurilor cu care Săcueniul intră în asociere. „Săcueni vine cu 3 terenuri, dar nu am găsit în material valoarea acestor terenuri. Nu ştiu cum vor arăta procentele pe care le deţine acest UAT. Cred că lucrurile nu sunt foarte în regulă”, a sesizat Avrigeanu, fost vice PNL la Judeţ.
Preşedintele Pasztor l-a asigurat, însă, că este vorba doar despre aprobarea de principiu a asocierii, iar directoarea Delia Ungur a precizat, la rându-i, că este doar o etapă solicitată de lege şi de Registrul Comerţului. „În august se va face evaluarea terenului. Vom reveni cu o Hotărâre de Consiliu Judeţean, când societatea comercială se va transforma din SRL în SA”, a explicat Ungur. Cu toate acestea, consilierii judeţeni PNL au votat împotriva cooptării Săcueniului în SRL-ul unde Judeţul este deja asociat cu Tileagdul. În ciuda votului PNL, HCJ-ul a fost adoptat cu voturile PSD, UDMR şi ALDE.
Ce lucrează Ungur&Co.
În această perioadă, Delia Ungur afirmă că se lucrează la documentaţia tehnico-economică şi pentru autorizaţia de construcţie la parcul industrial de la Tileagd. De asemenea, pentru parcul de la Săcueni se doreşte obţinerea titlului de parc industrial, prin partea Ministerului Dezvoltării, după care va trebui realizat proiectul tehnic şi obţinerea autorizaţiei de construcţie. „Anul acesta este anul proiectelor, iar anul viitor va trebui să fie anul lucrărilor”, ne-a declarat Delia Ungur. În paralel, aceasta trebuie să lucreze şi pentru parcul ştiinţific şi tehnologic de la Universitatea din Oradea, un proiect avansat de CJ Bihor, menit să sprijine dezvoltarea Universităţii. Deocamdată, proiectul este în faza de scrisoare de intenţie şi se caută o axă de finanţare europeană. „Există sursă de finanţare şi sunt şanse reale să obţinem finanţare. Într-o săptămână, maximum două, vom şti mai multe”, ne-a mai declarat Ungur.
Citiți principiile noastre de moderare aici!