Consiliul Județean Bihor vrea să asigure locuri de muncă în toate zonele județului cât mai aproape de zonele în care oamenii domiciliază. Astfel, CJ Bihor creează posibilitatea dezvoltării unitare a județului, atât în Oradea, cât și în celelalte zone din Bihor. Instituția a depus, la Agenția de Dezvoltare Regională Nord Vest, patru proiecte de finanțare pentru a amenaja parcuri de specializare inteligentă în Beiuș, Ștei, Aleșd și Marghita.
„Lucrăm aici în parteneriat cu aceste primării, suntem în licitație cu execuția lucrărilor, însă acum facem demersuri pentru a asigura finanțarea din fonduri europene pentru realizarea investițiilor. Este de precizat că, pentru prima dată, în aceste parcuri de specializare inteligentă se vor asigura sume importante nerambursabile, din fonduri europene, pentru companiile care își vor loca afacerile acolo”, zice Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Fonduri pentru companii
Aceste companii vor putea primi sume nerambursabile între 200.000 de euro și 2,5 milioane de euro.
„Am avut întâlniri cu mediul de afaceri local în toate aceste zone, le-am prezentat această oportunitate și suntem deschiși să-și sprijinim, împreună cu ADLO, să îndeplinească toate aceste condițiile cerute pentru a se loca în aceste parcuri de specializare inteligentă și pentru a putea beneficia de aceste fonduri nerambursabile”, a mai spus Mălan.
Domeniile care se vor instala și prind în aceste zone sunt foarte multe, doar câteva sunt exceptate.
„Important este să vii cu ceva nou – aceasta este o cerință și aici încercăm să-i sprijinim pe cei care doresc să acceseze această finanțare în a-și pregăti documentația și a obține finanțarea”, a mai precizat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Locuri de muncă
Prin intermediul acestor parcuri industriale s-ar putea crea foarte multe locuri de muncă și mulți oameni de la sate ar fi beneficiarii lor.
„Depinde de tipul de investiție care se va realiza în fiecare parc. Sunt anumite companii care au foarte dezvoltată componenta de tehnologie și robotizare a liniilor de producție.
[eadvert]
În aceste cazuri, forța de muncă trebuie selectată din rândul celor specializați în aceste utilaje, după cum pot fi și alte afaceri unde forța de muncă manuală este mai importantă și implicit numărul de angajați este mai mare. Dar probleme noastră esențială nu ține neapărat de a crea noi locuri de muncă, ci de a avea oameni specializați pentru ca să fie angajați la un nivel de pregătire corespunzător și implicit la un nivel de salarizare mai bun.
Și atunci, vrem să ducem locurile de muncă aproape de oameni și în același timp vrem să-i sprijinim pe cei care doresc să se pregătească – și avem acest proiect al campusului școlar Oradea, la un nivel de calificare profesional ridicat și să putem funcționa în acest parteneriat – angajat – investitor, înspre binele județului nostru”, a spus Mircea Mălan.
Valori
Pentru Parcul Industrial din Aleșd, în suprafață de 8,5 hectare, valoarea totală a proiectului este de 22,518 milioane lei (cu TVA inclusă), contribuția județului constând în achitarea cheltuielilor neeligibile și a 60% din cheltuielile eligibile, în cuantum de 12,963 milioane lei. Lucrările de construcții – montaj vor fi, la Aleșd, de 17,786 milioane lei (cu TVA), iar durata de realizare de 8 luni, din care două luni proiectarea și șase luni execuția.
Pentru Parcul Industrial din Beiuș, care va ocupa o suprafață de 17,5 hectare, valoarea totală a proiectului este de 44,129 milioane lei (cu TVA inclusă), iar contribuția județului este tot achitarea cheltuielilor neeligibile și a 60% din cele eligibile, în cuantum de 14,815 milioane lei. Valoarea lucrărilor de construcții și montaj va fi de 32,232 milioane lei (cu TVA inclusă), iar durata de realizare tot de 8 luni (două pentru proiectare și șase pentru execuție).
În cazul Parcului Industrial din Marghita, care se va întinde pe 11 hectare, valoarea totală a proiectului este de 30,715 milioane lei (TVA inclusă), Consiliul Județean Bihor asumându-și achitarea cheltuielilor neeligibile și a 60% din cele eligibile, în cuantum de 14,346 milioane lei. Lucrările de construcții și montaj vor costa în total 25,797 milioane lei (cu TVA inclusă).
Și în acest caz, durata de realizare a proiectului este de 8 luni (două pentru proiectare și șase pentru execuție).
Pentru Parcul Industrial din Ștei, de 13,6 hectare, valoarea totală a proiectului este de 27,718 milioane lei (cu TVA inclusă), CJ Bihor urmând să achite cheltuielile neeligibile și 60% din cheltuielile eligibile, în cuantum de 24,109 milioane lei (cu TVA inclusă).
În acest caz, durata de realizare a proiectului este de șase luni, doar pentru execuție, proiectul tehnic fiind deja întocmit.
Parcul de specializare inteligentă este un parc industrial în cadrul căruia sunt încurajate dezvoltările și investițiile care aduc un element de inovare și care pun accentul pe dezoltarea inteligentă, respectiv tehnologie de ultimă generație, inovare, atât la nivel de proces, cât și la nivel de produs. Licitația pentru proiectare și execuția lucrărilor la parcurile industriale din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei este în desfășurare.
În județul Bihor sunt funcționale parcuri industriale în Municipiul Oradea, Municipiul Salonta și comuna Tileagd.
Trimite articolul
XȘi in Comuna Borș este parc industrial.
-
Nu l-a facut Bolojan asa ca e irelevant ce au facut sau nefacut altii, istoria dezvoltarii o scrie Bolojan. Poate vrei sa se inchida cel din Bors, daca vrea el