Trei parcuri orădene nu au fost incluse pe lista celor nouă parcuri „măritate” acum de Primărie. Deşi figura iniţial pe această listă, Parcul 22 Decembrie a rămas pe dinafară, urmând a fi îngrijit, în continuare, de către regia locală de salubritate – RAPAS. De asemenea, nici Parcul Bălcescu nu a făcut obiectul concesiunii, el urmând să fie în continuare întreţinut de către Florica Sălăjan, până de curând membru al Biroului Permanent Local al PDL. Parcul Olosig va rămâne în grija RER Ecologic Service, la fel cum porţiunea amenajată în acest an va rămâne încă o vreme în îngrijirea firmei orădene Kaluna.
Trei pentru Adenandra
În ceea ce priveşte modalitatea de atribuire a celor nouă parcuri, s-a preferat organizarea unei licitaţii. Societatea orădeană Adenandra SRL i-a surprins atât pe competitori cât şi pe reprezentanţii Primăriei cu oferte la preţuri incredibil de mici. Practic, Adenandra a venit cu preţuri de două-trei ori mai mici decât celelalte firme oferante, aşa cum se poate observa în casetele tehnice alăturate.
În ciuda faptului că a făcut oferte pentru toate cele nouă parcuri, societăţii Adenandra i s-au atribuit, în cele din urmă, doar trei parcuri. Însă ce parcuri: Parcul 1 Decembrie, Parcul Petofi şi Parcul Brătianu! Adică parcuri situate în zone centrale, ce arată şi azi îngrijit cât de cât şi care, pe deasupra, beneficiază şi de pază pe timp de noapte. Aşadar, cei de la Adenandra au şanse să se încadreze în preţurile oferite municipalităţii. Probabil însă că la limită.
Semne de întrebare
De ce nu i s-a atribuit Adenandrei şi celelalte şase parcuri? „Noi am cerut o fundamentare a preţurilor pentru toate loturile (parcurile – n.r.). În cele din urmă, însă, Adenandra a depus documentaţia doar pentru cele trei parcuri pe care şi le-au şi adjudecat. Aşadar, pentru celelalte au fost descalificaţi”, a justificat Emil Benţan, membru în comisia de evaluare a licitaţiei, angajat al Primăriei.
Dată fiind realitatea prezentată de Benţan, astfel se explică de ce pentru Parcul Onisifor Ghibu, pentru Parcul Ghioceilor şi pentru Scuarul Piaţa Devei au câştigat firmele cu al doilea cel mai bun preţ. E vorba despre RER (Ghibu) şi de Garden Center Group (Ghioceilor, Devei).
Sunt însă trei parcuri (loturi) la care desemnarea câştigătorului ridică semne de întrebare. Spre exemplu, la Parcul Libertăţii a fost desemnată câştigătoare a treia ofertă ca valoare (RER), în timp ce la Parcul Traian şi la Sala Sporturilor au fost preferate, în cele din urmă, ofertele de pe locul patru (RER, respectiv Nikolson Trading)!
În ceea ce priveşte Parcul Libertăţii, Benţan – om cu experienţă la capitolul Achiziţii în Primărie – ne spune că, pe lângă Adenandra, nici Kaluna, firma cu a treia ofertă ca valoare, nu a prezentat documentele suplimentare cerute de Primărie. De altfel, Benţan spune că peste tot unde firma desemnată câştigătoare a avut o ofertă ca preţ mai scumpă decât a concurenţei, s-a întâmplat aşa deoarece celelalte societăţi au avut hibe la capitolul „documente justificative”.
Este cazul firmelor Adenandra, Garden Center Group şi Dacardi la Parcul Traian. În cazul parcului din faţa Sălii Sporturilor, oferte mai bune decât Nikolson Trading au avut următoarele firme: Adenandra, Kaluna şi Dacardi!
„Să ştiţi însă că o licitaţie nu înseamnă doar preţ! Au fost descalificaţi pentru diferite chestiuni”, ţine să ne precizeze Benţan.
Reacţii
Administratorul firmei Kaluna, cea care a pierdut două licitaţii deşi după descalificarea Adenandra SRL avea cea mai bună ofertă (la Parcul Libertăţii şi la Sala Sporturilor), Corina Burcă, îl contrazice însă pe Benţan. „La aproximativ două săptămâni de la data depunerii ofertei către Primăria Oradea, SC Kaluna SRL a primit o solicitare de clarificări. În răspunsul oferit, firma noastră a încercat şi a reuşit să acopere toate solicitările Primariei Oradea. Mai mult, ne-am declarat disponibilitatea totală de a sta la dispoziţie şi pentru alte clarificări, dacă acestea ar fi fost necesare. (…) Modul în care însă o ofertă este tratată, măsura după care clarificările aduse sunt considerate apte să producă sau nu efecte, nu ne mai aparţine”, ne-a precizat, printr-un comunicat, Corina Burcă.
În ciuda faptului că Biroul de Presă al Primăriei ne-a comunicat ieri lista celor nouă câştigători, pare că aceştia nu sunt bătuţi în cuie. Aceasta pentru că preşedintele comisiei de evaluare a licitaţiei, viceprimarul Gheorghe Carp, nu a semnat încă documentele prin care se finalizează a procedurii de achiziţie publică. „Nu voi semna până nu voi avea garanţia că lucrurile sunt în ordine, pentru că mă interesează să rămâne ceva în Oradea după mine. Mie nu mi-e totuna cum sunt îngrijite parcurile orădene”, ne-a dat asigurări viceprimarul Carp.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!