Primarul Bolojan pare că nu vrea să dea „vrabia din mână pentru cea de pe gard”. Astfel, edilul-şef încearcă mai întâi să obţină fonduri de mediu pentru Parcul Salca înainte de a angaja terenul municipalităţii într-un parteneriat public-privat pentru o „oază de afaceri, turism şi verdeaţă”. Deşi deranjat de preferinţa municipalităţii, omul de afaceri Alexander Mudura îşi reînnoieşte propunerea: „Cu un parc nu ieşim din criză. De pe urma proiectului Oasis Primăria ar încasa anual doar impozite de două milioane de euro. În locul primarului aş fi zice: «bag şi eu 100 de lei sau cât am» ca să dau tonul la oferta de finanţare exclusiv locală a complexului. Cu o astfel de realizare ar rămâne în istorie ca primar!”.
Consiliul Local Oradea va vota azi dezmembrarea terenului de 15,4 hectare deţinut de municipalitate pe strada Zorelelor, între Peţa şi actualul Lotus Center. Astfel, terenul ar urma să fie împărţit în două loturi, 6 ha pentru amenajarea Parcului Salca iar restul de 9,4 ha rămânând la dispoziţia Primăriei.
În urma articolului care anunţa recent Parcul Salca, omul de afaceri Alexander Mudura ni s-a declarat contrariat de faptul că nu s-a marşat pe proiectul complexului „Lotus Oasis”, opinând că „în plină criză ar trebui amânate sau relocate proiectele de parcuri, în favoarea unui proiect care ar dezvolta magnific Oradea”.
Informat ieri despre luarea de poziţie a omului de afaceri, primarul Bolojan ne-a precizat: „Acum sunt la Bucureşti dar îl reasigur pe domnul Mudura că nu am pierdut din vedere proiectul Lotus Oasis. Dealtfel, cele şase hectare pe care încercăm să le amenajăm acum ca parc sunt în partea diametral opusă a proprietăţii domniei sale. Aşa că municipalităţii îi rămân aproape zece hectare disponibile dacă se vor găsi surse de finanţare pentru proiectul public-privat Oasis. Plus că există şi posibilitatea ca proiectul Parcului Salca să nu fie considerat eligibil de către Administraţia Fondurilor de Mediu. Sigur însă că dorim să ne folosim de oportunitatea de a primi fonduri de mediu pentru amenajarea unui parc de care municipiul are nevoie.”
„O viziune perfectă”
Alexander Mudura ne-a mărturisit zilele trecute că l-a dezamăgit indiferenţa majorităţii consilierilor locali când le-a prezentat proiectul care ar face din Oradea capitala incontestabilă a vestului ţării.
„E o viziune economică perfectă, totul e gândit să fie rentabil. Eu sunt foarte bogat, dar ţin la acest proiect care mi-ar încununa reuşitele de-o viaţă şi ar scoate Oradea din criză. Doar realizarea lui ne-ar asigura un boom economic. Iar apoi ar fi deservit cam de 7.000 de angajaţi, plus firme furnizori şi servicii colaterale fiindcă un asemenea complex turistic atrage multe industrii. Am realizat o revistă cu planurile despre proiect astfel că din SUA am primit ofertă de parteneriat de 500 milioane de euro iar din Dubai şi din Bruxelles alte câte 250 de milioane. Vreau însă ca orădenii şi bihorenii să se lege nu doar afectiv ci şi financiar de un proiect care le-ar asigura prosperitate şi strănepoţilor lor. Poate nu s-a înţeles această ofertă făcută doar din patriotism local. Am calculat exact şi cred că în cei trei ani de construcţie voi plăti anual 10% fiecărui investitor, iar după ce complexul va intra în funcţiune, profitul anual va fi de 35%. Aşa dobânzi nu pot obţine ţinându-şi banii în bănci”, ne-a declarat Mudura.
Doar servicii de lux
Omul de afaceri dezvăluie şi reţeta succesului, fiindcă ea se leagă oricum de Oradea.
„Am aduna în acelaşi loc o serie de servicii de elită. Pe baza apei termale am realiza un aquaparc acoperit pe 70.000 mp, unic în Europa, cu rafting, palmieri şi alte atracţii cum nu are Atlantisul din Bahamas. Am mai cerut doar pistă la Aeroport pentru a putea ateriza avioane mari, cu sute de turişti. Noi am face şi heliporturi pentru ca bogătaşii să poată vizita Apusenii sau Transfăgărăşanul de care eu am fost mult mai impresionat decât de Grand Canion”, spune Mudura.
Un alt atu ar fi divertismentul oferit celor care ar veni la hotelul medical şi spa, care ar reuni pe trei nivele „toate minunile descoperite în ultimii ani” în fizioterapie, ginecologie, reumatologie, chirurgie reparatorie etc. „E vorba de 1.200 de camere. Am vorbit la Comitetul Olimpic Internaţional şi mi-au spus că e nevoie de aşa ceva pentru sporturile de anduranţă, cu uzură fizică. Şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, prietenul meu Marius Vizer, a salutat proiectul complexului de remediere şi refacere, cu cele mai bune aparate din lume, unele de 15 milioane de euro. E atractiv să-i oferi unui sportiv accidentat sau unei doamne care doreşte o operaţie estetică, şi distracţie: cinema, teatru, casino şi acquaparc, pentru a nu se mai simţi ca la spital. Dealtfel proiectul cuprinde şi o sală de sport polivalentă, cu 15.000 de locuri, pentru competiţii continentale”, explică Mudura.
Afaceri integrate
În ce priveşte Turnul de afaceri, Mudura spune că acesta ar aduce pe lângă birouri moderne acelaşi concept de servicii integrate: „Am amenaja şi o sală de conferinţă de mare capacitate, cum nu au hotelurile din Trasilvania şi Ungaria, astfel că multe evenimente majore ar veni la Oradea. Firmelor interesate le-am mai asigura contabilizate, security, server şi reţea informatică centralizată. De asemenea, sub complex am construi benzi auto şi o super-parcare cu acustică şi arhitectură plăcută astfel ca ea să poată fi transformată în sală de concerte cu 50.000 de locuri când ar veni o vedetă. Vă daţi seama ce bani ne-ar aduce zeci de mii de turişti care dorm, mănâncă şi se distrează în Oradea.”
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!