Parcul Petőfi, vechi parc istoric în suprafață de 2,5 ha, va fi modernizat în contul unui proiect cu finanțare europeană. Proiectul de hotărâre referitor la această investiție a fost votat de consilieri în ședința ordinară de la finalul lunii trecute.
„Dacă în etapa trecută de finanțare am reușit să transformăm pe fonduri europene anumite zone degradate din oraș, precum Coridorul verde Barcăului, Parcul I. Bogdan sau cel din zona Grigorescu în spații verzi amenajate corespunzător, în această perioadă de finanțare, finanțatorul ne permite să reabilităm și parcurile pe care deja le avem în oraș. Astfel, primul studiu de fezabilitate finalizat este cel pentru modernizarea Parcului Petőfi. Va urma organizarea procedurii de licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor, estimând că anul viitor în primăvară să înceapă efectiv lucrările. Totodată, se lucrează la SF aferent reabilitării Parcului 1 Decembrie, urmând să înceapă lucrul și la documentațiile necesare modernizării Parcului Brătianu și a Parcului Bălcescu”, a anunțat primarul Florin Birta.
Dat fiind că e vorba de un parc istoric, intervențiile constructive au fost într-o bună măsură condiționate de recomandările studiului istorico-arhitectural și de avizul Direcției Județene pentru Cultură Bihor. Astfel, au fost păstrate traseele aleilor și caracterul amenajărilor moștenite de la ultima reconfigurare a parcului.
[eadvert]
Municipalitatea apreciază că s-a îmbunătățit raportul dintre cuantumul suprafeței verzi și a amenajărilor de tip mineral – asfaltări, pavări etc. Prin urmare, lucrările de amenajare vizează: amenajarea aleii de tranzit situate la limita sudică a parcului și paralelă cu strada Petőfi Sandor prin asfaltare; amenajarea cu piatră cubică a aleilor principale și cu piatră spartă a celor secundare; reamenajarea locului de joacă pentru copii cu pardoseală din tartan pentru aria de joc și zona de siguranță și gazon pentru restul suprafeței; restaurarea parapețilorși a zidurilor de sprijin din piatră, a pergolei și zonei cu iaz și a grădinii japoneze prin utilizarea materialelor naturale – piatră; refacerea zidurilor de sprijin și înlocuirea confecției metalice din zona de pergole și amenajarea cu plante cățărătoare şi montarea de bănci cu elemente de tip Smart – wi-fi, posibilitate încărcare telefoane, staţionare biciclete; reamenajarea zonei centrale prin dezafectarea fântânii decorative și pregătirea amplasamentului cu utilități, pentru posibilitatea amplasării unui spaţiu de alimentaţie publică gen cafenea. Amenajările au avut la bază studiul peisagistic care vizează intervenții pe 11 zone din parc, fără a afecta arborii maturi cu valoare dendrologică şi istorică. De asemenea, studiul de fezabilitate prevede realizarea iluminatului public și a sistemului de curenţi slabi, necesari pentru montare camere video, wifi, realizarea sistemului de irigație automatizat, montarea mobilierului urban (bănci, coșuri de gunoi, indicatoare de orientare, rastel biciclete), dar și amplasarea unor toalete moderne cu sistem de auto-curățare.
În total, suprafața verde amenajată va fi de 18.079 mp, a aleilor pietonale asfaltate de 849,11 mp, suprafața aleilor pietonale cu piatră cubică 1.794,94 mp, suprafața aleilor pietonale cu piatră spartă 95,18 mp, suprafața de tartan a locului de joacă 318,78 mp, iar suprafața bazinului japonez de 310,93 mp. Valoarea totală a investiției este de peste 10,8 milioane lei.
Cu studiul de fezabilitate aprobat, primarul apreciază că în două, trei săptămâni se va lansa licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor la parc.
Expropriere pentru parc în Episcopia. Scandal în Consiliul Local
Trimite articolul
XInca un parc distrus de neocomunistii locali.
Un bloc Prima in mijlocul parcului ar arata super
Ce banci smart visezi?Nu mai poate omul sa puna un c*r pe banca fara sa se activeze?
Sunt sigur că parcul va fi iluminat cu “becurile lui Bolojan”, care dau lumină albă, slabă şi de proastă calitate ca în comunism, precum se face în Cantemir şi Nufărul. Distrugătorii iluminatului public din Oradea s-au pus în mişcare.
-
Totul trebuie distrus in Oradea, sa nu mai avem amintiri. Ttul trebuie sa ne duca cu gandul la Bolojan, Bolojan va fi peste tot. Normal ca becurile din Cantemir vor fi puse peste tot in oras, sa fie ca inainte de 89, bezna, eficienta, ieftineala.
Frumix. Inafara de cafenea si alte chestii de genu. Pt fitze si cafea exista Corso la 2minute de parc.
-
Ne trebe si alcool, bere, vin, palinca, sa nu mai venim de la Corso sa rupem cosuri de gunoi si banci.
Fara crasma nu se putea oare? Chiar trebuie cafenea? A cui va fi? probabil al unuia din apropiatii primariei, nu-i asa? Hai ca va inchide pandemia – valul 567
Hai cu petitia sa lase parcul ala asa cum e .Trebuie doar curatat un pic si reparat ce e stricat ,ATAT SI NIMIC MAI MULT!NE TREBUIE O PETITIE OAMENI,macar din spatele tastaturii sa incercam sa facem ceva ca la protest nu vine nimeni.