Controlul derulat de Garda de Mediu în Padiş pe tema gunoiului depozitat ilegal s-a lăsat cu amendă şi pentru administraţia Parcului Natural Apuseni. 100.000 de lei este amenda aplicată instituţiei, pentru că nu s-a achitat de măsurile care i-au fost impuse de inspectori în urma controlului din august. „Când s-a dat amendă primăriilor, li s-au dat de îndeplinit şi măsuri de readucere a terenului la starea iniţială şi transportul deşeurilor la centrele specializate. Atunci şi Parcul a primit ca măsură să monitorizeze refacerea mediului în dolinele în care s-a depozitat gunoiul. A fost aplicată, acum, o amendă de 100.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor. Poate părea mare amenda, dar dacă monitorizau atunci nici nu se producea incidentul de mediu, cu degradarea și spargerea dolinelor în tentativa de a se acoperi cu pământ excavat gunoiul din doline”, ne-a declarat Szep Robert, comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.
Premii pentru primării
În această vară, mai multe echipe ale Gărzii de Mediu au participat la un control pe mai multe teme în Apuseni. Cu acea ocazie s-au aplicat super-amenzi primăriilor pe ale căror terenuri s-au găsit depozitări ilegale de deşeuri. Budureasa a luat 100.000 de lei amendă, Bunteasa şi Lunca au umflat şi acestea nişte sume impresionante pentru că, în loc să transporte gunoiul din Padiş, au preferat să-l acopere cu pământ, distrugând în unele locuri dolinele. Administraţiei Parcului i s-a trasat sarcina să supervizeze modul în care se debarasează gunoaiele şi să facă rapoarte către inspectori. Din trei rapoarte, câte aveau de făcut, cei de la Parc au întocmit doar unul, dar nu au înaintat inspectorilor niciunul. Surse apropiate evenimentelor susţin că – cu o unică excepţie – angajaţii Parcului nu au făcut deplasări la locaţiile a căror curăţenie trebuia să o supravegheze. „Au ajuns sus când erau gata toate măgăriile acelea, cu dolinele sparte cu utilaje şi cu pământul excavat peste gunoaie. Dacă îşi făceau treaba, nu se ajungea la situaţia aceea cu distrugerile”, susţin aceleaşi surse.
Măsuri
Cu amenda la pachet, administraţia Parcului Apuseni a primit şi un pachet de trei măsuri. Prima este să depună la Ministerul Mediului planul de management, trecut prin dezbaterile cerute de lege – prin Consiliul Consultativ de Administrare – for din care fac parte toate entităţile cu interes în perimetrul Parcului, şi prin Consiliul Ştiinţific.
A doua măsură este să transmită Ministerului Mediului planurile tarifare pentru aprobare – în prezent, Parcul lucrează cu tarife neavizate – iar a treia este actualizarea listei cu construcţii ilegale.
Probleme de conexiune
În replică, Alin Moş, managerul Parcului Natural Apuseni, acuză inspectorii de rea-voinţă. „Atunci când s-au realizat acele lucrări, ragnerii le-au identificat cu promptitudine, în teren. Au fost comunicate către Garda Naţională de Mediu prin Garda din Bihor, printr-o adresă scrisă, cu identificarea locaţiilor. Au fost comunicate și pe e-mail, și pe fax. La e-mail avem confirmarea de eroare, nu au mers pe adresa lor. La fax, noi am trimis, dar ei spun că nu au primit nimic”, susţine managerul. Acesta insistă că în 25 august, când Garda Naţională de Mediu a fost în control la Parc, li s-au pus la dispoziţie şi documentul prin care li se comunicau lucrările în cauză. „Nu le-au preluat și nu au ținut cont de ele, deşi alte documente au luat, spunând în continuare că nu au primit documentul acela. E curios că vin fix după două luni, în 25 octombrie, şi aplică o amendă pe motiv că nu le-am prezentat informaţiile. Vom contesta procesul-verbal”, este concluzia sa. Moş apreciază că cuantumul amenzii este exagerat faţă de fapta care se impută administraţiei – „au dat maximul, pentru necomunicarea unor documente”, insistă el.
Citiți principiile noastre de moderare aici!