Anunţul privind investiţia de peste 4,5 milioane de lei plus TVA care va fi finalizată în 12 luni a fost făcut de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea, care şi-a făcut un deziderat din construirea și amenajarea parcurilor industrial în Bihor. Potrivit vicepreședintelui Traian Bodea, Parcul Industrial Tileagd se va întinde pe o suprafață de 9,3 hectare, iar lucrările vor consta în drumuri de acces, parcări, rețele de alimentare cu apă și rețeaua de apă pluvială. În plus vor fi executate lucrări de alimentare cu energie electrică. Vicepreşedintele Bodea a prezentat şi un tablou din care a reieşit stadiul în care se află proiectele la celelelalte parcuri industrial din Bihor. Consiliul Judeţean Bihor a contractat realizarea proiectului tehnic pentru Parcul Industrial Săcueni. Chiar dacă primarul Beiuşului, Petru Mlendea era optimist, aşteptând o soluţie favorabilă în procesul pentru terenul pe care ar urma să se construiască parcul industrial, situaţia trenează.
La Beiuş, parcul industrial ar urma să se întinde pe o suprafaţă de 9 hectare, însă investiţia e blocată de o asociație urbarială, care pretinde că e proprietară.
La Tămășeu, parcul industrial se va întinde pe 7 hectare, iar vicepreşedintele Traian Bodea spune că e optimist ca va începe rapid procedura pentru realizarea studiului de fezabilitate.
Mişcare anemică
Cel de-al doilea proiect extrem de ambiţios de care se leagă numele Consiliului Judeţean Bihor vizează introducerea gazului. Sunt primele mişcări după 12 ani, în acest scop. Realizarea acestui proiect va fi o adevărată gură de oxigen pentru dezvoltarea parcurilor industriale. Aceasta în situaţiile în care investitorii întreabă de existenţa gazului, gazul fiind o sursă mult mai eficientă decât energia electrică de a încălzi, spre exemplu, un cuptor la 1000 de grade. Vicepreşedintele Traian Bodea a anunţat că în urma discuţiilor cu Transgaz s-a tras concluzia că societatea are bani pentru a dezvolta conductele, dacă vor avea solicitări, atât în zona Lugaş-Borod, cât şi în zona Rieni. Chiar dacă la Lugaş, conducta de gaz a fost conservată, nu există însă nici o cerere din partea consumatorilor casnici şi a celor industriali. “În 12 luni, Transgaz poate dezvolta rețeaua de la Lugaș spre Borod”, a apreciat Traian Bodea.
Vicepreşedintele Bodea spune că a venit vremea ca românii să se bucure de confort prin exploatarea zăcămintelor de gaz, mai ales în contextual în care există o criză reală a lemnului de foc, care e tot mai greu de procurat şi tot mai scump. „Consiliul Județean susține înființarea Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.). Este mai ușor să se racordeze la rețeaua națională de gaz în această formă decât fărâmițați în unități administrativ teritoriale. Consiliul Județean va susține financiar realizarea studiilor de fezabilitate. Nu este obligatoriu ca CJ Bihor să intre în ADI. Dacă A.D.I-urile vor solicita, Consiliul Județean Bihor va intra ca partener. Printr-o hotărâre se va stabili și procentul unitar- 30, 50 , 100%- cu care va contribui Consiliul Județean Bihor la finanțarea SF-urilor, astfel încât să fim corecţi în raport cu fiecare zonă. Până în luna noiembrie trebuiau date hotărâri de consiliu local, dar primăriile se mişcă cam anemic. Ne vom implica. Se vor putea accesa fonduri prin PNDL pentru dezvoltarea rețelelor, aşa cum au fost finanţări şi pentru reţelele de apă, canalizare. Traian Bodea crede că finanţarea prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală e soluţie cea mai bună, în condiţiile în care un concesionar ar avea nevoie de 20-25 de ani pentru a-şi recupera investiţia. După ce vor fi depuse SF-urile, Transgaz va întocmi un memoriu ce va cuprinde soluțiile tehnice pentru introducerea și dezvoltarea rețelei de gaz.Vicepreşedintele Bodea crede că interesul pentru aceste structuri de dezvoltare va creşte când se va înţelege că vor deveni şi distribuitori, aşa cum procedează acum Apa Regio.
Citiți principiile noastre de moderare aici!