Vor parc industrial la Beiuş, deorece creditează Ţara Beiuşului cu un potenţial ridicat de dezvoltare. Primarii din Ţara Beiuşului s-au întânlnit cu specialiştii din CJ Bihor cu scopul de a afla care este viziunea acestora despre perspectivele de dezvoltare a zonei.
Discuţiile au fost abordate din perspectiva accesări de fonduri nerambursabile, din cea a viitorului parc industrial, al potenţialului turistic şi nu în ultimul rând al ritmului în care se va dezvolta infrastructura. Primarii au fost invitaţi să gândească proiecte integrate pe întreaga regiune, proiecte care să aibă conectivitate şi rezultate unitare.
,,Țara Beiușului este o entitate a unei comunități bine definite prin tradiție și valori comune. Azi, microregiunea se poate dezvolta cu finanțare de la Uniunea Europeană, dar fără ca identitatea consacrată să fie pierdută. Dacă structurile și rețelele dintre localități se întăresc, toată lumea are numai de câștigat”, a declarat Adrian Simon, consilier în cadrul cabinetului președintelui CJ, organizator al evenimentului.
Purtătorul de mesaje al Direcției generale de dezvoltare regională, programe și proiecte cu finanțare externă, a fost chiar directorul general, Horia Carțis. ,,Ne dorim ca Bihorul să fie recunoscut ca o poartă de intrare și ieșire către vestul Europei, în care inițiativele antreprenoriale sunt susținute activ de instituțiile publice prin servicii publice de calitate și infrastructură corespunzătoare”, a precizat acesta, după ce a făcut cunoscute publicului obiectivele și inițiativele strategice de dezvoltare.
Póti Csaba, director adjunct la Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte (DDIPI) a subliniat misiunea Agenţiei Ţara Beiuşului, aflată în subordine, de a identifica oportunităţile de finanţare pentru zonă, dar a arătat şi disponibilitatea de a sprijini găsirea de căi de cooperare transfrontalieră între microregiuni.
Directorul Poti Csaba a adus în atenţia asistenţei faptul că strategiile Grupurilor de Acţiune Locală (GAL) sunt axate pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, dar că nu sunt suficiente proiecte pentru zonele montane, că banii nu se cheltuiesc, chiar dacă termenul de depunere a proiectelor este prelungit.
De-asemenea, Poti Csaba spune că se aştepta ca măsura care viza înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol şi în cel pomicol să atragă depunerea mai multor proiecte. Mesajul directorul adjunct al DDIPI a fost acela ca Ţara Beiuşului să depună proiecte pe GAL-uri, procentul de 2% din PNDR fiind direcţionat către aceste grupuri, în contextul în care sunt linii de finanţare deschise şi „se dă drumul la proiecte”.
În Bihor sunt 12 GAL-uri, iar din 101 localităţi, 65 sunt parte a acestor grupuri. ,,Trebuie să sprijinim microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale”, a punctat directorul DDIP în prezentarea sa.
„Investitorii caută cu precădere terenuri cu titlul de parc industrial”, a fost propoziţia cheie cu care Marius Mudura, directorul Societăţii Parcuri Industriale Bihor, a captat atenţia asistenţei.
Acesta a vorbit despre inițiativa Consiliului Județean de a înființa parcuri industriale în mai multe zone cheie din județ, printre care și Țara Beiușului. Printre beneficiile generate de un parc industrial, Marius Mudura a enumerat: reindustrializarea locului prin atragerea de investitori, stimularea populației de a rămâne în microregiune prin crearea de noi locuri de muncă, utilizarea forței de muncă deja calificată și stimularea reconversiei profesionale, faptul că ar genera o competiţie între angajatori care să ducă la o creştere a salariilor, precum și dezvoltarea școlilor profesionale care să producă meseriași în domeniile solicitate de investitori”.
Beiuşul are „tradiţie industrială şi bazin mare de forţă de muncă, şcoli tehnice”. „OMDT-urile sunt cheia dezvoltării turismului pe termen lung”. spune Norbert Bántó, directorul Agenției de Management al Destinației Bihor.
,,Ne dorim ca Țara Bihorului să devină o destinație turistică de renume la nivel național și internațional, vizitat anual de către peste 1.000.000 de turiști. În 2016, a fost vizitată de aproximativ 400.000 de turişti. Credem că obținerea succesului în turism se poate atinge printr-un proces eficient de cercetare, studiere a pieței, planificare, coordonare, dezvoltare, și promovare a destinației turistice Bihor”, a încheiat directorul Bántó.
Citiți principiile noastre de moderare aici!