Consiliul Local a aprobat joi estimarea de cost și lucrările aferente proiectului „Reactivarea și extinderea parcului din Șanțul Cetății”. E vorba de reabilitarea parcului existent și amenajarea spațiului dinspre strada Griviței.
„Din punct de vedere al fondului arboricol, amplasamentul din Șanțul Cetății este parcul cu cele mai multe specii, cu cea mai mare diversitate. Acesta cuprinde 59 de specii diferite de arbori și arbuști, respectiv 321 de bucăți, prezenți în grupuri sau plantați în aliniament de-a lungul aleii principale. Arțarul, frasinul și dudul sunt specii predominante. Dintre aceștia, va trebui să intervenim la un număr de 28 arbori, care sunt uscați. De menționat însă că fondul arboricol plantat se va completa cu 104 arbori din speciile salcâm japonez, arbore lalea, arțar. Totodată se vor realiza amenajări floricole cu 3255 exemplare de plante perene, arbuști și graminee”, a explicat Adina Popa, directorul adjunct al Direcției Tehnice din Primăria Oradea. Valoarea totală a investiției este de 13.437.379 (inclusiv TVA), termenul de execuție fiind de 6 luni.
Proiectantul lucrării este firma Total Business Land SRL din Alba.
Intervenție la lacurile cu nuferi
Proiectul conține și reamenajarea zonei de acces dinspre strada Constantin Dobrogeanu-Gherea, cu o intervenție la cele două iazuri, care vor fi reabilitate. Mobilierul stradal va fi confecționat din cărămidă și va fi tratat împotriva intemperiilor, fiind identic cu cel existent în prezent.
„De jur împrejur, trecătorii vor regăsi compoziții vegetale complexe. În zona destinată relaxării se regăsesc aleile secundare, care vor fi astfel amenajate încât să permită activități de recreere, studiu, citit etc.
Cei mici vor găsi în Șanțul Cetății, în imediata apropiere a zonelor de acces dinspre Calea Clujului, o zonă de joacă special amenajată pentru ei, care este prevăzută cu o suprafață de protecție acoperită cu liant din așchii de lemn”, informează Primăria Oradea.
Zonă de spectacole, teatru și cinema în aer liber
Zona de spectacole, teatru și cinema în aer liber va fi un spațiu amplu care se va desfășura în prelungirea a două dintre bastioanele Cetății. E prevăzută o scenă în aer liber, pentru concerte, proiecții și diverse spectacole, locul a devenit deja favorit pentru orădenii pasionați de cinema în aer, în cadrul activităților de peste vară. Aici se vor regăsi food-truck-urile și toaletele ecologice. Tot aici se vor amenaja trasee botanice cu plante decorative specifice.
Proiectul de modernizare prevede realizarea unui sistem de irigație automatizat care va ajuta la menținerea zonelor verzi.
Proiectul de revitalizare studiază o suprafață de peste 6,5 hectare, pe care sunt propuse, în afară de spații verzi, o pistă de alergare pe limitab exterioară a parcului, locuri de joacă – aproape 400 mp, scena în aer liber – 132 mp, lacurile – 787 mp, zonele cu piatră cubică – 810 mp, trotuarele pietruite – 4.294 mp , drum pietruit – 649 mp, alei pietruite cca 1000 mp.
Trimite articolul
Xapucati-va si mai construiti niste turnuri la cetatea asta. mariti santul cetatii faci pod de lemn peste el. faceti-o sa fie cea mai mare din Europ centrala si de est
Parca e Disneyland cu Kitscul ala de turnuri de jucarie, asta e taranismul ce conduce orasul, ca taranul cu adidasi la costum
-
Curat! Ar trebui sa angajeze (cu contracte pe durata determinata) pe Donald, Daisy, Mickey, Minnie, Goofy si Pluto.
unde sunt frustrati de la PZD? inca analizati imaginile sa puteti elabora comenturi pertinente de genul salariile sunt mici in Oradea de parca birta sau blojan hotarasc.
-
Ai dreptate , nu ei hotarasc, doar ca ei sunt cei care fac reclama si atrag asa zisii investitori argumentand – la avantaje -salariile mici cu care se multumesc cei din zona 🙁
-
Bine ca ligaii ca tine sunt prezenti, taranii fara gust care accepta orice kkt
-
Mars ma sluga de marinel, sandu2100 cum te cheama, adulator pupincurist spalat pe creier
-
Sandu, e halucinant cat poti fi de imbecil.
Kitch maxim … daca se poate turnuletele sa fie din plastic ieftin!!!
Parca ziceau ca vor planta in oras doar specii de pe la noi. Inteleg ca are cineva pe stoc salcam japonez si arbore lalea, intalniti in toate padurile din tara noastra?
Fotograful Alexandru Nitescu putea sa faca niste poze pe partea dinspre strada Grivitei ca sa surprinda copacii mutati cu Big John de pe amplasamenul tunelurilor. Erau toti uscati inainte de furtuna, cind i-am vazut eu ultima data. La fel ca tuyele de la teatru. Ca urmare, in prezentarea pe computer, deja locul apare fara arborii aceia. Sa va fie rusine!
La pasajul de la hotelul Dacia, 26 de copaci, la promenada pe sub pdul Dacia, 7, la pista de biciclete de la centrul de calcul, 5, pe celalalt mal, vreo 7 cind au facut podul, in spate la Oituz, nu stiu-citi, in cimitir, tot, in fata la Biserica cu Luna, 4 (cu aia si-a inceput omul opera), pe malul Crisului vreo 4 salcii, in Nufarul nu stiu-citi, astia mutati in cetate, in parcuri sapa la radacina, pe Libertatii pregatesc alt masacru etc.
Daca la alegeri ramin baietii astia, atunci oradenii isi merita soarta!