SC Turism Felix îşi extinde piscina de la Hotel Termal în dauna parcului din centrul staţiunii, pe o suprafaţă de 550 de metri. Circa 20 de arbori au fost sacrificaţi deja pentru a face loc investiţiei, ne-a transmis SCT Felix. Directorul Florian Serac susţine că are tot dreptul să se extindă în dauna spaţiului verde, deoarece SC Turism Felix este proprietarul terenului.
Lucrările sunt executate de o firmă ungurească, Aquaplus din Debreţin, iar Serac transmite că piscinele vor fi inaugurate în luna mai. Pentru a arăta că este în legalitate, directorul SCT Felix ne-a prezentat autorizaţia de construcţie şi certificatul de urbanism, eliberate de către Primăria Sânmartin.
În condiţiile în care s-au tăiat aproximativ 20 de copaci pentru a face loc noilor piscine, l-am întrebat pe primarul Lucian Popuş cum de s-a eliberat autorizaţia de construcţie. „Din păcate pentru noi, ei (SCT Felix – n.r.) sunt proprietarii terenului”, ne-a transmis primarul. Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi-a declinat, la rându-i, competenţa, în acest caz.
Dincolo de diminuarea semnificativă a parcului din centrul staţiunii Băile Felix, investiţia SC Turism Felix ridică şi probleme de patrimoniu. Direcţia Judeţeană de Cultură se miră că n-a fost întrebată de nimeni, înainte să se elibereze autorizaţia de construcţie.
SC Turism Felix pune semnul egalităţii între piscine şi turism în Băile Felix. Pentru directorul Florian Serac, Felix înseamnă doar ştranduri. În virtutea acestei gândiri, nu şi-a făcut mari probleme din a dispune tăierea a circa 20 de arbori aflaţi în parcul central al staţiunii, pentru a face loc unei noi investiţii. E vorba despre extinderea piscinei de la Hotel Termal, pe o suprafaţă suplimentară de 550 de metri pătraţi, care include doua noi bazine: unul pentru înot şi unul de şezut. Serac a contractat pentru lucrări firma ungurească Aquaplus din Debreţin şi ne-a transmis că piscina se va inaugura la început de sezon. Adică în mai.
Pase între instituţii
Directorul Florian Serac evidenţiază faptul că SC Turism Felix are tot dreptul să dispună, deoarece are acel parc în proprietatea sa privată! „E ca şi cum ar fi în grădină la mine. Până la urmă, ce înseamnă spaţiu verde?! Nu trebuie decât să nu-l întreţin o primăvară şi, gata, nu mai e verde!”, spune directorul SCT Felix, anunţând că urmează ca şi alţi „copaci uscaţi” din parc să fie tăiaţi.
Juristul companiei, consilierul judeţean USL Traian Bogdan spune că, din moment ce nu e arie protejată, ST Turism Felix poate dispune cum vrea asupra acelui spaţiu verde. „Noi nu ne permitem să lucrăm în afara legii. Nu suntem o companie cu trei angajaţi”, asigură Bogdan. Interesant, acelaşi motiv a fost invocat şi de Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Bihor, atunci când şi-a declinat competenţa în acest caz.
Cei de la SCT Felix au arătat redactorului JB autorizaţia de construcţie şi certificatul de urbanism, eliberate de către Primăria Sânmartin. „Din păcate pentru noi, ei (SCT Felix – n.r.) sunt proprietarii terenului”, spune primarul Sânmartinului, Lucian Popuş, confruntat cu problema ecologică a investiţiei de la Hotel Termal. Consultând împreună cu primarul Planul Urbanistic General (PUG) al staţiunii Băile Felix, am putut constata că spaţiul defrişat lângă Termal era trecut în categoria SP2. Adică spaţii verzi ce urmează să fie amenajate. Primarul Lucian Popuş pasează însă răspunderea la Serviciul de Urbanism din Primărie care, atunci când s-a eliberat autorizaţia de construcţie, a considerat că investiţia SCT Felix este, în fapt, doar o extindere de construcţie. „E o extindre. Continuă din categoria «servicii turism», unde este încadrat hotelul în PUG spre SP2”, ne explica Popuş, cu planul general în faţă, acum câteva zile.
Înainte de eliberarea autorizaţiei, Primăria ceruse avizul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM). Aceasta, însă, şi-a declinat competenţa, clasând notificarea, în iunie 2012. Directoarea APM, Sanda Mercea spune că APM dă avize doar pentru arii protejate. În rest, nu se bagă, fiind problema Primăriei. În cazul de faţă, răspunderea e la Sânmartin, ne-a transmis Mercea.
„În notificare nu e menţionat nicăieri că se vor face tăieri arbori. Este o încadrare la alte activităţi existente – servicii balneo-turistice. Nu se aminteşte nicăieri de tăieri. La noi s-a făcut doar o verificare la arii protejate. Doar dacă era arie protejată era supusă evaluării”, ne declară Alina Codilă, responsabil pentru avize/acorduri/autorizaţii în APM Bihor. Prin aceasta, Mercea şi Codilă şi-au exonerat instituţia de orice răspundere…
„Încalcă Legea monumentelor”
Direcţia Judeţeană de Cultură nu vede cu ochi buni investiţia din Băi, ce a defrişat parcul. Şantierul este foarte aproape de biserica de lemn, de pavilioanele vechi 1 şi 3 (pe vremuri, hoteluri), dar şi de bustul lui George Enescu. Se ridică întrebarea dacă n-ar fi fost necesar avizul Direcţiei Judeţene de Cultură, înainte să fie eliberată autorizaţia de construcţie. Primăria Sânmartin spune că nu, deoarece s-a considerat că investiţia e doar o extindere, în timp ce Direcţia de Cultură se arată mirată că nimeni nu le-a cerut părerea. „Dacă lucrurile ar fi aşa (o extindere – n.r.), atunci ar fi poartă deschisă spre orice. Apare „instituţia” aceasta, a extinderilor. Dacă mergem pe extinderi, am putea face posibil orice proiect, în orice zonă, cu indiferent ce statut”, remarcă Lucian Silaghi, directorul de la Cultură.
Mircea Paşca, expert la Direcţia Judeţeană de Cultură, ne-a transmis că se încalcă Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor. Pur şi simplu, noile piscine de la Termal sunt prea aproape (sub 200 de metri) de monumentele clasate, menţionate mai sus. „Aceste monumente sunt foarte aproape. Sunt peste drum de Termal. Investiţia este în zona de protecţia a patru obiective”, constată Paşca. Acesta pune şi problema spaţiului verde: „Era un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Ştrandul Apollo şi cuprindea şi o parte din parcul de jos. În acel PUZ, spaţiul respectiv apare ca spaţiu verde”, îşi aduce aminte Mircea Paşca.
CJB cere lămuriri
Ieri, primarul Lucian Popuş ne-a informat că a primit de la Consiliul Judeţean o solicitare pentru a pune la dispoziţie toată documentaţia care a stat la baza eliberării autorizaţiei de construcţie. Popuş susţine că e şi în interesul său să se lămurească această controversă şi transmite că, în cazul în care se va dovedi că Primăria nu a procedat legal, va lua măsuri împotriva funcţionarilor ce au greşit…
Citiți principiile noastre de moderare aici!