Modul de administrare al Parcului Baroc e subiect de corespondenţă publică între Episcopia Romano-Catolică şi Primărie. Printr-o scrisoare deschisă semnată de episcopul de Oradea, Böcskei László, Episcopia reclamă că Municipalitatea şi-a neglijat angajamentele asumate la preluarea parcului în administrare pe 15 ani, în 2009 şi ameninţă cu închiderea acestuia pentru public. În replică, administraţia spune că sunt contractate şi efectuate lucrările periodice necesare şi că perimetrul este patrulat de agenţii Poliţiei Comunitare. Scrisoarea deschisă a Episcopiei ajunge în spaţiul public acum, într-o perioadă în care se ascut armele electorale. Din 2009, de la semnarea protocolului şi până acum, este prima de acest gen. Surse interne ne informează că o epistolă cu acelaşi subiect dar „închisă” şi redactată pe un ton mult mai curtenitor a fost trimisă şi UDMR, formaţiune bine reprezentată atât la conducerea Primăriei cât şi în Consiliul Local.
Deficienţe
Reclamaţia episcopală începe cu constatarea că perimetrul este neglijat şi că „în ciuda intervenţiilor făcute de către proprietar, se constată şi în prezent deficienţe majore, care necesită intervenţia imediată a municipalităţii”.
Acestea vizează schimarea coşurilor de gunoi vandalizate şi distruse, întreţinerea luminatului public, colectarea frunzelor uscate, întreţinerea aleilor, a spaţiilor verzi, a rondourilor de flori, a mobilierului urban şi arborilor, a dotărilor, a elementelor clădite şi a decoraţiunilor din acest perimetru şi asigurarea supravegherii şi pazei. Un spaţiu generos din scrisoare este alocat aşa numitei probleme a siguranţei cetăţenilor: „Parcul, fiind un loc de recreere şi odihnă pentru locuitorii oraşului dar şi un punct de atracţie pentru numeroşi turişti, se impune reglementarea accesului câinilor în acest perimetru, aceştia reprezentând un pericol pentru copii dar şi adulţi (…). Este de datoria municipalităţii să aplice şi în acest perimetru regulile referitoare la accesul câinilor în spaţiile publice, asigurând astfel siguranţa cetăţenilor”.
Ar închide parcul?
Reclamantul susţine că problemele au fost prezentate edililor în adrese oficiale şi cere „reconsiderarea poziţiei Primăriei faţă de acest parc şi faţă de cele asumate în protocolul de preluare în folosinţă gratuită şi administrare a Parcului Baroc”. Vine şi cu o ameninţare: în caz că intervenţia Municipalităţii nu este satisfăcătoare, „Instituţia noastră va considera necesară renunţarea la protocolul sus amintit, aceasta având urmare administrarea parcului din resurse proprii, dar şi limitarea acesului vizitatorilor în acest perimetru”. Fapt pe care, desigur, Episcopia zice că nu-l doreşte.
Ba se face!
Răspunsul Municipalităţii a fost prompt dar punctual. „Lucrările specifice zonelor verzi din Parcul Baroc sunt efectuate de firma Paniman SRL, în baza Acordului-cadru de servicii încheiat între PMO şi firma amintită în 2010, pe o perioadă de 3 ani, şi a contractelor subsecvente de servicii anuale. Lunar Compartimentul Spaţii Verzi al Primăriei emite către firma respectivă programe de lucrări specifice fiecărui sezon, cuprinzând lucrări de salubrizare (adunat, colectat reziduuri de pe spaţii verzi, măturat trotuare asfaltate, golit coşuri gunoi), lucrări de întreţinere (cosit gazon, greblat frunze şi crengi, toaletarea arborilor şi arbuştilor, prăşit trandafiri etc)”, spune un comunicat al Primăriei. Edilii mai informează că s-a emis comandă pentru repararea şi vopsiriea băncilor şi înlocuirea coşurilor de gunoi că „a fost înştiinţată Poliţia Locală, pentru a verifica şi supraveghea zona în vederea respectării ordinii şi liniştii publice”.
C.Gh.
Citiți principiile noastre de moderare aici!